Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Οι μαθητές γυρνάνε την πλάτη στους φασίστες!



Ανακοινώσεις μαθητών της Θεσσαλονίκης και της Πρέβεζας με αφορμή τα καλέσματα μίσους της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Μετά τα γεγονότα που έγιναν στο 2ο ΓΕΛ Συκεών, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απάντησε με χημικά και ΜΑΤ στην κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών, καθηγητών και γονιών που βρίσκονταν εκεί για διαμαρτυρία σε εκδήλωση προγραμματισμένη με ομιλητή τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, συνεχίστηκε μια συζήτηση που εδώ και καιρό απασχολεί τη μαθητική κοινότητα για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε μια σειρά προβλήματα και ελλείψεις που έχουμε στα σχολεία μας, καθώς και για το νομοσχέδιο για το Λύκειο και το εξεταστικό που ετοιμάζεται να καταθέσει.

Στη συνεδρίαση του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Μενεμένης μετά από την απόφαση για καταδίκη των παραπάνω γεγονότων αποφάσισε να δώσει συνέχεια στη διαμαρτυρία του με τη μορφή της κατάληψης για αρκετά ζητήματα (βλ. http://www.mathites.gr/?p=2236).

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»


Συγκάλυψη των αιτιών της τραγωδίας. Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
 
 
Από την επίσκεψη του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στη Λευκωσία, το Μάη του 1974
Από την επίσκεψη του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στη Λευκωσία, το Μάη του 1974
Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Κυπριακό έγινε με καθυστέρηση 12 χρόνων από το πραξικόπημα της χούντας και την τουρκική εισβολή. Μόλις το 1986 άρχισε να συγκροτείται ο «Φάκελος της Κύπρου».
 Στο μεταξύ, σημαντικό μέρος του υλικού είχε καταστραφεί από τους χουντικούς, ενώ ένα άλλο μετά τη μεταπολίτευση, με ευθύνη κυρίως του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ. Επίσης, ένα μέρος εγγράφων παραμένει καταχωνιασμένο στα υπόγεια διαφόρων υπουργείων (Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών), στα αρχεία της ΕΥΠ κ.α.

Μάλιστα, όπως μπορεί να δει ο αναγνώστης του δημοσιευμένου υλικού, ο αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παυσανίας Ζακολίκος στις συζητήσεις για το πόρισμα εξέφρασε το φόβο ότι κάποια στιγμή αυτό μπορεί να ανατραπεί, γιατί η Επιτροπή δεν έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της (Φ. 125).

Από την άλλη, η εξέταση της υπόθεσης περιορίστηκε στα χρόνια της δικτατορίας και ιδιαίτερα στο πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Στ. Μπλέτσα, βουλευτή της ΝΔ, ότι «κύριο αντικείμενο της επιτροπής είναι η έρευνα της αξιόποινης πράξης της δολοφονικής απόπειρας κατά του Μακαρίου. Οι πολιτικοί χειρισμοί δεν μπορεί να είναι μέρος του τελικού πορίσματος» (βλ. συζήτηση στις 19/3/1986).

ΑΕΚ (Original 21 Antifa-Block): Ο Γκεμπελς και ο Χίτλερ, στηρίχθηκαν στο φόβο και την άγνοια. Εμείς ούτε φοβόμαστε, ούτε βοσκάμε…






Από herko στο Νοέ 24, 2018 Αθλητικά
 
«Λόγω του συμβάντος στο ματς της εθνικής με την Εσθονία, όπου είδαμε 30 άτομα να σηκώνουν διάφορα σύμβολα, έχουμε να πούμε τα εξής: Η ακροδεξιά «ανεβαίνει» στα γήπεδα και στα social media. 
Αυτή είναι για εμάς η αλήθεια του σήμερα. Λίγοι στην πράξη, ψευτόμαγκες οι περισσότεροι, δημιουργούν τις δικές τους προοπτικές στηριζόμενοι στα «μέσα» που διαθέτουν. Πιστοί άλλωστε στον «πατέρα» Γκέμπελς που εκμεταλλεύτηκε άρτον και θεάματα, αλλά και το ραδιόφωνο της εποχής ώστε να δημιουργήσει έρισμα και τα κατάφερε.

Γι αυτό η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 6-7% στις δημοσκοπήσεις αλλά το πρόσωπό της δεν ξεπερνά τα 100-200 άτομα. Γι αυτό εμφανίζεται η εξέδρα κάποιας ομάδας να είναι «ακροδεξιά», την ώρα που η βάση της είναι λαϊκή και σίγουρα όχι νεοναζιστική.

Τσίπρας - Μητσοτάκης: Το άσυλο του ανίατου καπιταλισμού και οι Columbiaνες της αστικής τάξης − ΚΚΕ: Κούφια αντιπαράθεση για να "αλωνίζουν" οι μεγάλες επιχειρήσεις


 
Περισσότερη καταστολή ανέβλυζε ο καυγάς Τσίπρα - Μητσοτάκη για άσυλο και Πανεπιστήμια
Παρασκευή 23/11/2018 - 14:36
Λογικές περισσότερης καταστολής και ευθείες βολές στο πανεπιστημιακό άσυλο περιελάμβανε ο καυγάς που έστησαν στη Βουλή οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την Ερώτηση του προέδρου της ΝΔ για την «ανομία στα Πανεπιστήμια».

100 χρόνια σε 10 στιγμές




{1} Η ιστορική φωτογραφία από το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ)
{1} Η ιστορική φωτογραφία από το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ)
«Το ΚΚΕ έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά,γιατί η υπόθεση του προλεταριάτου, ο κομμουνισμός,
είναι η πιο καθολικά ανθρώπινη,
η βαθύτερη, η πιο πλατιά».
(Από το Πρόγραμμα του ΚΚΕ)
Βαδίζοντας ήδη στη δεύτερη εκατονταετία της Ιστορίας του εργατικού επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας, μια Ιστορία ταυτισμένη με την Ιστορία του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» πυκνώνει σήμερα, μέσα από ένα φωτογραφικό αφιέρωμα, αυτά τα 100 χρόνια του ΚΚΕ σε δέκα «στιγμές», όπως αυτές καταγράφονται σε σειρά ιστορικών επεξεργασιών του Κόμματός μας, καθώς ήδη από σήμερα κυκλοφορεί και το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο 1918 - 1949.

1. Η ίδρυση του ΚΚΕ
 
Η ίδρυση του ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ) αποτέλεσε τομή στην ελληνική κοινωνία. Σηματοδότησε την εμφάνιση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Εξέφραζε αντικειμενικά τη διαδικασία συνένωσης του μαρξισμού - λενινισμού με το εργατικό κίνημα. Με τις βασικές αρχές του προσέδωσε επαναστατική θεωρητική βάση και πολιτική γραμμή στα πιο δυναμικά τμήματα του εργατικού κινήματος, παρά τις αδυναμίες ή και τις θεωρητικές ανεπάρκειες στις προγραμματικές του προσεγγίσεις.

Η ίδρυση του ΣΕΚΕ ως «τέκνου της ανάγκης κι ώριμου τέκνου της οργής» ήταν καρπός της μέχρι τότε πορείας των πιο πρωτοπόρων τμημάτων του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Την ίδρυσή του επιτάχυνε η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που εγκαινίασε έμπρακτα τη νέα εποχή της ανθρωπότητας, την εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό. Αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την παραπέρα πορεία του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη… “Μεγάλη Ελλάδα”… και τις… “Αλύτρωτες Πατρίδες”…

 
 
Ναι. Η «Μεγάλη Ελλάδα», η «Μεγάλη ιδέα» κι οι οπαδοί της, έκαναν πάντα την Ελλάδα μικρότερη. Όσο και να σου φαίνεται περίεργο και … πρωτάκουστο. Κι όχι επειδή “το λένε οι κομμουνιστές”. Μπορείς να το δεις και να το κρίνεις ακόμα κι εσύ.


Πολλή «εθνικοφροσύνη» κι αλυτρωτισμό βλέπω τελευταία κι είπα κι εγώ:

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗ … “ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ” … ΚΑΙ ΤΙΣ …  “ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ” … 
 
Φίλε, εσύ που θες να λέγεσαι «Εθνικιστής», «Εθνικόφρονας», «Μεγαλοιδεάτης», «Αγωνιστής των σκλαβωμένων πατρίδων». Εσύ που έχεις μπει στη λογική «Εθνικισμός = κερδάμε» και  «Όχι εθνικισμός = χάνουμε». Κι ότι έχουμε κάποιο λόγο να «κερδίσουμε» σε βάρος γειτονικών λαών. Εσύ που θεωρείς ιδιοκτησία σου τη σημαία και κριτήριο πατριωτισμού το μέγεθός της. Που μετράς τον πατριωτισμό των λόγων.


Έλα να σου πω κάτι που μάλλον δεν το ξέρεις:

ΌΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ … ΜΙΚΡΥΝΕ… 
 
Ναι. Η «Μεγάλη Ελλάδα», η «Μεγάλη ιδέα» κι οι οπαδοί της, έκαναν πάντα την Ελλάδα μικρότερη. Όσο και να σου φαίνεται περίεργο και … πρωτάκουστο. Κι όχι επειδή “το λένε οι κομμουνιστές”. Μπορείς να το δεις και να το κρίνεις ακόμα κι εσύ.