Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Είναι αναστάτωση η υπεράσπιση ενός Λαού να έχει την δική του πατρίδα?

 

Australian Open: Αναστάτωση στις κερκίδες με θεατή που σήκωσε σημαία της Παλαιστίνης

 

Australian Open: Αναστάτωση στις κερκίδες με θεατή που σήκωσε σημαία της Παλαιστίνης 
 
 

Επεισοδιακός ήταν ο τελικός του Australian Open στις γυναίκες ανάμεσα στην Αρίνα Σαμπαλένκα και την Τσινγουέν Ζενγκ, με ένα θεατή με μία σημαία της Παλαιστίνης στα χέρια να τραβάει τα… βλέμματα.

Ο τελικός του Australian Open στις γυναίκες μετατράπηκε σε υγιεινό περίπατο της Αρίνα Σαμπαλένκα, η οποία σήκωσε για δεύτερη σερί φορά τον τίτλο στη Μελβούρνη, διαλύοντας με συνοπτικές διαδικασίες την Τσινγουέν Ζενγκ.

Όσο ενδιαφέρον δεν… είχε ο αγώνας, είχε ένα περιστατικό στις κερκίδες της Rod Laver Arena στη Μελβούρνη, με έναν θεατή να κάνει αισθητή την παρουσία του, σηκώνοντας μία σημαία της Παλαιστίνης.

Η στρουθοκάμηλος και η συμβολή της στην ανακύκλωση της φτώχειας

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συμπεριφορά της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου. Δηλαδή; Στην επίθεση της ύαινας, η στρουθοκάμηλος χώνει το κεφάλι της στην άμμο. Ετσι νομίζει πως ξεπερνάει τον κίνδυνο.

Μ' αυτόν τον τρόπο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία, έτσι διαχειρίζεται τώρα και την επίθεση που κάνουν οι ύαινες της φτώχειας και της ακρίβειας στον λαό.

Κρύβει το κεφάλι μέσα στην πολιτική των επιδομάτων. Επιλέγει ν' ακολουθήσει τη λογική της ανακύκλωσης της φτώχειας.

 
Ευκαιριακές «γενναιοδωρίες» και μικροελεημοσύνες

Ενα ακόμη επίδομα ανακοινώθηκε με αποθεωτικές τυμπανοκρουσίες - ιδιαίτερα τηλεοπτικές - την εβδομάδα που πέρασε, λες και τα νέα ζευγάρια αυτό ακριβώς έχουν ονειρευτεί για το μέλλον τους: Μια ζωή στηριγμένη στις ευκαιριακές «γενναιοδωρίες» και τις μικροελεημοσύνες των αστικών κυβερνήσεων, για στάχτη στα μάτια.

Ομως, δεν αντιμετωπίζονται μ' αυτόν τον τρόπο οι συνέπειες μιας χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε κάτι τέτοια τρικ δημιουργούν προσδοκίες και ψευδαισθήσεις στα νέα ζευγάρια, ότι θα απολαύσουν επιτέλους τα οφέλη της πολυδιαφημισμένης «ανάπτυξης».

  • Ξέρουν - όπως ξέρουμε όλοι - από πρώτο χέρι (ειδικά μετά την επιστροφή από το σούπερ μάρκετ) ότι με τέτοιου τύπου τερτίπια, δεν αναχαιτίζεται το τσουνάμι της ακρίβειας - και - στα προϊόντα παιδικής φροντίδας, όταν, μάλιστα, ο ένας στους πέντε αμείβεται με πολύ λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.
  • Ξέρουν πολύ καλά πως είναι απλησίαστα το βρεφικό γάλα, οι πάνες κι όλα όσα προϊόντα χρειάζεται ένα μωρό για ν' αναπτυχθεί σωστά.

Ας μη μιλήσουμε για την εμπορευματοποίηση της μαιευτικής περίθαλψης, με τα αποτελέσματά της στα κόστη του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού κ.λπ., ούτε για την αδιαφορία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της βρεφικής, νηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας, τα οποία υπολογίζονται ως «κόστος» για το κράτος.

  • Δεν είναι τυχαίο που - διαχρονικά - όλες οι αστικές κυβερνήσεις φορτώνουν τα βάρη της ανατροφής των παιδιών στην ατομική και οικογενειακή ευθύνη.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ Χειροτερεύουν η ζωή και η δουλειά στη Μέκκα της «πράσινης ανάπτυξης»

 

Από εργατικές κινητοποιήσεις στη Δανία τον περασμένο Μάρτη
Από εργατικές κινητοποιήσεις στη Δανία τον περασμένο Μάρτη
Για τους Ελληνες μετανάστες - κυρίως τους νεότερους που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια - αποδεικνύεται στην πράξη από την προσωπική τους πείρα ότι ζουν μια σκληρή καθημερινότητα, που όλο και περισσότερο προσομοιάζει με την ελληνική.

«Παράδεισοι» για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν και οι σχετικά καλύτεροι μισθοί σε άλλες χώρες, όπως οι σκανδιναβικές, που προβάλλονταν και ως «πρότυπα» από τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, κυρίως από τη σοσιαλδημοκρατία, εξανεμίζονται από την ακρίβεια και την υψηλή φορολογία. Το παράδειγμα της Δανίας είναι χαρακτηριστικό.

Κέρδη για τους ομίλους, λιτότητα για τα λαϊκά στρώματα

Το κρατικό (ματωμένο) πλεόνασμα της Δανίας το α' 9μηνο του 2023 ανέρχεται σε 71,6 δισ. κορόνες (6 δισ. ευρώ).

Μόνο οι ενεργειακοί όμιλοι το 2022 είχαν καθαρά κέρδη 20 δισ. κορόνες (3 δισ. ευρώ). Η φαρμακοβιομηχανία NOVO μέσα στο 2023 αύξησε τα κέρδη της κατά 37%, φτάνοντας το αστρονομικό ποσό των 62 δισ. κορονών (8,3 δισ. ευρώ). Οι 6 μεγαλύτερες σκανδιναβικές τράπεζες καταγράφουν κέρδη 58% υψηλότερα από αυτά του 2022.

Παρ' όλα αυτά, έχουν γίνει και θα γίνουν πολλές απολύσεις για τη θωράκιση και την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας. Για παράδειγμα, η εφοπλιστική MAΕRSK ανακοίνωσε 6.500 απολύσεις, η «FLSmidth» 2.000, η «Danish Crown» 160, η «Vestas» 200 και πάει λέγοντας.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 27 - 28 Γενάρη 2024

 

 

Διαβάστε στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 27 - 28 Γενάρη 2024:

 

  • Συλλαλητήριο, Σάββατο  27 Γενάρη, πάρκο Ελευθερίας: Stop στην εμπλοκή, έξω τώρα η Ελλάδα από τη σφαγή! Όλοι στις 12 το μεσημέρι στο αγωνιστικό ραντεβού σωματείων και φορέων - Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, να πάψει τώρα η κατοχή - Καμιά ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα - Συναγερμός! Μεγάλος κίνδυνος να γενικευτεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
  • Συνδικάτα - Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα: Αυξάνονται οι αποφάσεις για πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Μεγάλα Εργατικά Κέντρα, όπως της Αθήνας και της Πάτρας, η ΕΙΝΑΠ, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία απεργούν ενάντια στην ακρίβεια, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς - Στις 31/1 η πανοικοδομική απεργία.
  • Βιοπαλαιστές αγρότες - Κτηνοτρόφοι: Με μπλόκα σε όλη τη χώρα, δίνουν αγώνα επιβίωσης - Καρδιά των πανελλαδικών κινητοποιήσεων η Θεσσαλία - Δεν περνάει η κυβερνητική επιχείρηση συκοφάντησης και τρομοκρατίας - Στο πλευρό τους το ΚΚΕ.