Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Ο πυγμάχος που έριξε γροθιά στο ναζισμό: Γιόχαν «Ρούκελι» Τρόλμαν



76 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ρομά

Η 2η Αυγούστου επιλέχθηκε ως Πανευρωπαϊκή μέρα μνήμης με αφορμή το θάνατο 2.897 γυναικών και παιδιών καταγωγής Ρομά στο στρατόπεδο του Άουσβιτς στις 2/8/1944.
Υπολογίζεται πως οι ναζιστικές εκκαθαρίσεις την περίοδο 1939 – 1944 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 500.000 Ρομά.
Μνημείο Βερολίνο
Μνημείο στο Βερολίνο για τα θύματα του «άγνωστου» Ολοκαυτώματος
Ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία των Τσιγγάνων της Ευρώπης κατά την περίοδο του ναζισμού είναι και η περίπτωση του σπουδαίου πυγμάχου τσιγγάνικης καταγωγής Γιόχαν Τρόλμαν…

“Στην ΕΣΣΔ θα καταλήγανε στη Σιβηρία” – Βιτριολικός ο Μάρκο Ρίτσο κατά των Ιταλών βουλευτών που ζήτησαν επίδομα από την πρόνοια “λόγω πανδημίας”




 

Με ιδιαίτερα οξύ τρόπο σχολίασε ο γγ του ΚΚ της Ιταλίας, Μάρκο Ρίτσο, το σάλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία, με αφορμή την αποκάλυψη ότι πέντε βουλευτές ζήτησαν και τρεις εξ αυτών έλαβαν ειδικό επίδομα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, που προορίζεται για ελεύθερους επαγγελματίας πληγέντες από τις συνέπειες του κορονοϊού:

Από τις πρώτες έρευνες προκύπτει ότι οι πέντε βουλευτές που ζήτησαν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας μπόνους 600 ευρώ το μήνα, που μετά αυξήθηκε σε 1000 φέρονται να είναι ένας βουλευτής του Κινήματος 5 Αστέρων, ένας του Italia Viva (σ.σ κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι) και τρεις από τη Λέγκα. Στην ΕΣΣΔ θα καταλήγανε στη Σιβηρία.

Αποδίδει στο Κόμμα έκτακτη εισφορά-απάντηση στο πρόστιμο











Τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σαν μια πρώτη απάντηση στο πρόστιμο-πρόκληση που επέβαλε η κυβέρνηση στο ΚΚΕ, επειδή δεν δέχεται να εφαρμόσει τον απαράδεκτο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν, συγκέντρωσαν με έκτακτη εισφορά το ποσό των 750 ευρώ το οποίο και αποδίδουν στο Κόμμα.

Επίσης τις επόμενες μέρες αντίστοιχες έκτακτες εισφορές θα συγκεντρωθούν και από όλες τις ΚΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. 

Στο ίδιο έργο θεατές...



«Δεν περιμέναμε τέτοια ένταση, αλλά δεν πιαστήκαμε στον ύπνο, γι' αυτό γλιτώσαμε τα χειρότερα», είναι το προκλητικό «αφήγημα» της κυβέρνησης την επομένη της φονικής καταστροφής στην Εύβοια. Στήνεται μάλιστα κι ένα «παιχνίδι» ανταλλαγής ευθυνών με την ΕΜΥ, η οποία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, έδωσε λάθος πληροφόρηση για την έκταση του φαινομένου κι αυτό επέδρασε στη διαχείριση από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού. Η «Θάλεια», όμως, όπως ονομάζεται το καιρικό φαινόμενο που χτύπησε την περιοχή, δεν προέκυψε ξαφνικά το βράδυ του Σαββάτου. Σε όλο το πέρασμά της από την Ελλάδα, έδωσε ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, όπως για παράδειγμα στον Λαγκαδά, που έγινε λίμνη. Η ένταση του φαινομένου ήταν γνωστή, όπως και το γεγονός ότι θα χτυπήσει στην κεντρική Εύβοια. Μήπως δεν ήξερε η κυβέρνηση ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει καεί αμέτρητες φορές τα προηγούμενα χρόνια και ότι με ευθύνη δική της και των προκατόχων της δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο, επειδή τέτοιες υποδομές δεν είναι ανταποδοτικές για το κεφάλαιο και δεν προκρίνονται από την ΕΕ; Μήπως δεν ήξερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είχε ξαναπλημμυρίσει το 2009, ότι είχαν προηγηθεί οι μεγάλες πυρκαγιές με τους νεκρούς του 2007 και ότι από τότε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης, δεν έγινε καμιά παρέμβαση από το κράτος για να θωρακιστούν οι περιουσίες, η ασφάλεια, ακόμα και η ζωή των κατοίκων; Δεν ξέρει άραγε η κυβέρνηση ότι οι κάτοικοι της περιοχής σε κάθε καταιγίδα κοιτούν τον ουρανό και τρέμει το φυλλοκάρδι τους; Το «δεν ήξερα, δεν άκουσα» πάνω από τα πτώματα των πνιγμένων και τα βουνά της λάσπης, όπως και το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στις υπηρεσίες του ίδιου κρατικού μηχανισμού, είναι πρόκληση, που μόνο στόχο έχει να κρύψει τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους ενός ακόμα εγκλήματος.

Κριτήριο



Οπως κι αν διαβάσει κανείς τις εξελίξεις, σε όποιο «μέτωπο» κι αν εστιάσει την προσοχή του, θα διαπιστώσει ξανά και ξανά ότι η πολιτική στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου, των επενδύσεων και της κερδοφορίας του όχι μόνο δεν συναντιέται πουθενά με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, αλλά αντίθετα προϋποθέτει τη διαρκή υπονόμευση και συντριβή τους.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του πορίσματος Πισσαρρίδη, που διαφημίζεται από την κυβέρνηση ως το ελιξίριο απέναντι στη νέα καπιταλιστική κρίση, όπου η πανδημία επέδρασε σαν καταλύτης.