Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Big Brother

 

Με ένα νέο ...«Big Brother» σύστημα θα παρακολουθείται όποιος χρωστάει σε εφορίες, τράπεζες και Δημόσιο, προκειμένου να εντοπίζεται και να δρομολογούνται τα περαιτέρω, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το νέο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους αποτελεί ένα επιπλέον παράδειγμα για το πώς ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» του κράτους υπηρετεί τη μεγαλύτερη «εισπραξιμότητα» στα δημόσια έσοδα, που σε ποσοστό 95% προέρχονται από τα λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι κι εδώ, στο στόχαστρο μπαίνει ξανά η «μαρίδα», δηλαδή αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που συκοφαντούνται από την κυβέρνηση ως φοροφυγάδες «από τα αποδυτήρια»! Στον αντίποδα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο δεν πληρώνουν, αλλά οι κυβερνήσεις τούς δίνουν κίνητρα και φοροαπαλλαγές για να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Ως γνωστόν, άλλωστε, το 80% των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή 85 δισ., το χρωστάνε οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση θεωρεί την πλειοψηφία αυτών των χρημάτων «ανεπίδεκτα είσπραξης». Την ίδια ώρα το 87% των οφειλετών χρωστάνε μόλις έως 5.000 ευρώ, δηλαδή μόλις το 2% των ληξιπρόθεσμων χρεών.

«Δε φεύγει ο θυμός, δε σβήνει η οργή, είτε με τα κέρδη τους ή με τη ζωή!»

 

Ανακοίνωση για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη

 

Με σύνθημα «Δε φεύγει ο θυμός, δε σβήνει η οργή, είτε με τα κέρδη τους ή με τη ζωή!» η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας πραγματοποιεί πλατιά παρέμβαση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη, που συγκλόνισε ιδιαίτερα τη νέα γενιά.

Ηδη οργανώνονται εξορμήσεις και περιοδείες σε σχολεία, φροντιστήρια, στέκια νεολαίας, καθώς και συσκέψεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η ΚΝΕ ευχαριστεί θερμά τον σκιτσογράφο Δημήτρη Γεωργοπάλη, που παραχώρησε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό και διεισδυτικό του σκίτσο για την αφίσα και την ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«1 χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη

Δε φεύγει ο θύμος, δε σβήνει η οργή

Είτε με τα κέρδη τους ή με τη ζωή

Δεν ξεχνάμε:

-- Τα παιδιά που δεν έφτασαν ποτέ...

-- Τις οικογένειές τους...

-- Τον αγώνα μας για να μη συγκαλυφτεί αυτό το έγκλημα...

Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από εκείνο το πρωινό που μας σόκαρε και μας γέμισε οργή, το σύνθημα που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, "όλων των νεκρών είμαστε η φωνή, το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί", πρέπει να ακουστεί ξανά δυνατά!

Με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις όλων μας δώσαμε πριν έναν χρόνο μια υπόσχεση: Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για ένα έγκλημα που ήταν προδιαγεγραμμένο. Γιατί ευθύνες έχουν η εταιρεία, το κράτος, όσοι κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα, που θεωρούν κόστος την ανθρώπινη ζωή. Γιατί κανείς τους δεν ενδιαφέρθηκε για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων, αλλά για τα κέρδη της εταιρείας.

Αυλαία συγκάλυψης

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Μόλις μια βδομάδα πριν κλείσει χρόνος από το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε άρον άρον να ρίξει αυλαία στην Εξεταστική της Βουλής, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκάλυψη ήταν και παραμένει ο πραγματικός σκοπός της.

Το πρόωρο τέλος επιβεβαίωσε τις ευθύνες και των άλλων αστικών κομμάτων στη συγκάλυψη, αφού από την αρχή δεν ήθελαν την Εξεταστική με το αντικείμενο που καθόριζε η πρόταση του ΚΚΕ, βάζοντας στο επίκεντρο της διερεύνησης και τις δικές τους πολιτικές ευθύνες στην υλοποίηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου.

Η Εξεταστική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με πρόταση του ΚΚΕ ως η μόνη που δεν μπορούσε να μπλοκάρει η κυβέρνηση (η Προανακριτική που ζητούσαν τα άλλα κόμματα και με άλλο αντικείμενο διερεύνησης απαιτούσε τις ψήφους κυβερνητικών βουλευτών και δεν θα συγκροτούνταν ποτέ), αξιοποιήθηκε έτσι κι αλλιώς απ' όλα τα άλλα κόμματα για να ρίξει περισσότερη στάχτη, παρά φως στην τραγωδία.