Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

«Οι γιατροί να γιατρεύουν δωρεάν»



Το κείμενο στη φωτογραφία πάνω (και κάτω πρώτη στο slideshow), προέρχεται από ένα  σοσιαλιστικό έντυπο της Κωνσταντινούπολης. Την εφημερίδα «Εργάτης» που έβγαινε το 1910. Tο έντυπο αν και ήταν βραχύβιο εντυπωσιάζει για την γλώσσα του, την «ορμητικότητα» και την εκλαϊκευτική δύναμή του ακόμα και για τον πλούτο των ειδήσεων ασχολείται με ένα σωρό προβλήματα της εργατιάς της Πόλης και τις διεκδικήσεις της. Αλλά στις σελίδες του θα δει κανείς και ειδήσεις απ όλο τον κόσμο.

Η εφημερίδα απευθύνεται σε όλους του εργάτες που ζουν στην πόλη ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας. Σε αυτούς απευθύνει και το σοσιαλιστικό της  πρόγραμμα, με αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις εκλαϊκευτικών παρουσιάσεων, για τη λειτουργία της παιδείας, της δικαιοσύνης, της υγείας...

Ερωτήματα για το θάνατο του 35χρονου




Τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Απρίλη, ένας 35χρονος εργάτης (ξυλουργός) που έμενε σε περιοχή του δήμου μας, άφησε την τελευταία του πνοή λόγω του κορονοϊού.

Το τραγικό αυτό περιστατικό συγκλόνισε όπως ήταν φυσικό όλους μας, παίρνοντας ιδιαίτερη προβολή στα ΜΜΕ λόγω ακριβώς του νεαρού της ηλικίας του αλλά και του γεγονότος ότι δεν παρουσίαζε κανένα άλλο πρόβλημα υγείας.

Ήταν αυτό όμως κάτι πρωτόγνωρο για τα επιστημονικά δεδομένα;
Δυστυχώς όχι. Η εξέλιξη της επιδημίας σε όλο τον κόσμο κατέγραψε θανάτους και μεταξύ εφήβων, μικρών παιδιών, ακόμα και βρεφών, χωρίς κανένα από τα θύματα να υποφέρει από κάποιο άλλο «υποκείμενο νόσημα».

Πρώτη κατοικία: Στον Προκρούστη ή στον Σκίρωνα;



Ο Προκρούστης που ξάπλωνε στο κρεββάτι του στο Δαφνί τους διαβάτες και τους πετσόκοβε και τους εξάρθρωνε για να χωράνε ακριβώς στο κρεββάτι; Ή ο Σκίρων που όποιος πέρναγε από το λημέρι του στην κακιά Σκάλα του έχωνε μια κλωτσιά και τον πέταγε στο γκρεμό, όπου τον έτρωγε μια τεράστια χελώνα; 

Πάλι εδώ οι θεσμοί; Η είδηση (π.χ.) από το CNN Greece (20/4/20). «Ξεκινά η έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς» … Τι είναι αυτά ρε Τσίπρα; Βάλτους λίγο χέρι. Ποιοι θεσμοί λένε;  Ακόμα έρχονται αυτοί; Ακόμα βάζουν όρους; «Το μνημόνιο» – πες τους – «κύριοι τέλειωσε από τον Αύγουστο του 2019. Βγήκαμε από την επιτήρηση. Τι θέλετε τώρα;  Άμα πια». 

Ποιος νόμος Κατσέλη; Συνεχίζει η είδηση: «Μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς παραμένει ο νόμος Κατσέλη (Ν.3869/2010) για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τους δανειστές να παραμένουν αρνητικοί στην πρόταση της Αθήνας για παράταση της ισχύουσας πλατφόρμας μέχρι το τέλος του έτους»… Ποιος νόμος Κατσέλη; «Έχει ξεδοντιαστεί ο νόμος που φέρει το όνομά μου»… είπε η ίδια στο OPEN, αφού έχουν χειροτερέψει τους όρους και τις προϋποθέσεις δυο τρεις φορές. 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ


Στοχευμένες παρεμβάσεις στους εργαζομένους της ΒΙΠΕ Σίνδου και στις 28 Απρίλη (SPOT)

 



Δείτε το σποτ των σωματείων στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου για τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης στις 28 Απρίλη.

Σάπισε


Από την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης 
Από την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης
Πηγή: Eurokinissi

Η συζήτηση για ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ», ή ένα νέο «New Deal», με επίκεντρο τις γνωστές «επεκτατικές» συνταγές, οι προτάσεις χρηματιστών και διαφόρων άλλων αρπακτικών για «αέναα ομόλογα» της ΕΕ, οι γαλλογερμανικοί εύθραυστοι συμβιβασμοί και οι ισπανικές «προτάσεις - γέφυρα» για τη χρηματοδότηση του «ταμείου ανασυγκρότησης» στην Ευρωζώνη, είναι μερικά από όσα βρίσκονται στο τραπέζι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου και τα καπιταλιστικά κράτη, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδημία και κυρίως για τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται «προ των πυλών».

Όλα αυτά τα σχέδια και οι προτάσεις έχουν έναν και μόνο κοινό παρονομαστή: Το πώς θα δώσουν «οξυγόνο» στον ιστορικά ξεπερασμένο καπιταλισμό, πώς θα θωρακίσουν τα κέρδη και την εξουσία του κεφαλαίου, φορτώνοντας τους λαούς με ακόμα περισσότερη εκμετάλλευση, φτώχεια, χρέη, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Για τις «χορηγίες»...


Εργαζόμενος στο αεροδρόμιο μεταφέρει φορτίο με μάσκες που πρόσφεραν «χορηγοί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Εργαζόμενος στο αεροδρόμιο μεταφέρει φορτίο με μάσκες που πρόσφεραν «χορηγοί» για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Στο γνωστό σίριαλ «Αγριες Μέλισσες» όλη η τοπική κοινωνία του μικρού χωριού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ξέρει ή έστω υποπτεύεται πως ο «μεγάλος άρχοντας του τόπου» ευθύνεται για εκβιασμούς, δολοφονίες, διάφορες παράνομες πράξεις. Αλλοι όμως είναι άνθρωποί του και τον στηρίζουν ποικιλότροπα, σε άλλους μπουκώνεται το στόμα με «μπακτσίσια», άλλοι απλώς σιωπούν. Ετσι ο «ευεργέτης» συνεχίζει το έργο του, με κάθε ευκαιρία διαλαλεί «τι έχει προσφέρει για τον τόπο»...
 
Λόγω της πανδημίας, βεβαίως, τα γυρίσματα σταμάτησαν και δεν γνωρίζουμε πώς θα ολοκληρωθεί η συμπαθής σειρά. Μπορεί τελικά να νικήσουν «οι καλοί». Ομως επειδή η πραγματικότητα τις πιο πολλές φορές ξεπερνάει σενάρια και σκηνοθεσίες, αξίζει να σκεφτούμε περισσότερο τι συμβαίνει με τις επιδιώξεις των αστών.

Πράγματι, με αφορμή την πανδημία πληθαίνουν οι «χορηγίες» από τους καπιταλιστές προς το δημόσιο σύστημα Υγείας, ή και προς άλλες κοινωνικές δομές. Μάλιστα, αυτές οι κινήσεις χαιρετίζονται πανηγυρικά από την κυβέρνηση, από την αξιωματική αντιπολίτευση, από τα ΜΜΕ. Ονοματίζονται ως «ανάγκη των καιρών», «συμβολή στην εθνική προσπάθεια», «κοινωνικό πρόσωπο των επιχειρήσεων» και άλλα παρόμοια.