Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ Συνεχίζεται η κυβερνητική υποκρισία

 

Η «νομιμότητα» που επικαλούνται είναι το έγκλημα που διαμορφώθηκε διαχρονικά για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ο λαός να αποκλείεται ή να «χρυσοπληρώνει» μια ανάσα δροσιάς στη θάλασσα

 

Η υποκρισία της κυβέρνησης, όλων των αστικών κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ξεχειλίζει αυτές τις μέρες με τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κατοίκων νησιών (Πάρος, Νάξος, Σίφνος) για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Οι της κυβέρνησης της ΝΔ προβάλλουν τις συλλήψεις 2 επιχειρηματιών στην Πάρο στην παραλία Σάντα Μαρία και υπόσχονται ότι θα «συγκρουστούν με όσους παρανομούν», για να μπει, όπως λένε, μια ...τάξη στις παραλίες.

Το φαινόμενο όμως να έχουν πλημμυρίσει οι περισσότερες παραλίες από τα ομπρελο-καθίσματα και άλλες κατασκευές δεν είναι κάτι που ...έπεσε από τον ουρανό. Εδώ και χρόνια έχουν συμβάλει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση, δήμους και Περιφέρειες, με το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν ώστε να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, όλες οι οργανωμένες παραλίες να είναι πρακτικά απρόσιτες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ενα μπάνιο στοιχίζει απίστευτα ποσά για μια οικογένεια, από την είσοδο, που τα Σαββατοκύριακα γίνεται ακόμα πιο τσουχτερή, μέχρι την ομπρέλα και την ξαπλώστρα από τους κάθε είδους επιχειρηματίες.

Ως προπέτασμα καπνού, τώρα, όλοι όσοι έχουν οδηγήσει σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, διατυμπανίζουν την «τήρηση της νομιμότητας» θέλοντας και πάλι να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε αυτήν τη λογική. Γιατί είναι ακριβώς αυτή η «νομιμότητα» που δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες με εισιτήριο, όπως στην αθηναϊκή «Ριβιέρα», ή παραλίες που να καταλαμβάνονται από επιχειρηματίες και μεγαλοξενοδόχους στο 100%!

Σε ... boutique hotel μετατρέπεται ακίνητο του ΑΠΘ!

 

Μπορεί οι φοιτητές να μην έχουν πού να μείνουν, να συναντούν ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές τους λόγω της ανυπαρξίας εστιών και των ενοικίων - φωτιά, όμως κυβέρνηση και διοικήσεις των ΑΕΙ έχουν άλλες ...προτεραιότητες, όπως αποδεικνύει η περίπτωση της επιχειρηματικής αξιοποίησης ακινήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, ως χώρος βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου boutique hotel θα λειτουργήσει ένα τέτοιο ακίνητο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, στην οδό Τάσκου Παπαγεωργίου 2 στη Θεσσαλονίκη, μετά από τη σχετική σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης έναντι ανακατασκευής που υπέγραψε η Πρυτανεία του Ιδρύματος με ιδιώτη.

Το κτίριο αποτελεί κληροδότημα του Θωμά Παπαμιχαηλίδη, πολιτικού μηχανικού, το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΑΠΘ το 1964. Αποτελείται από ισόγειο κατάστημα, ημιώροφο και δύο πάνω από το ισόγειο ορόφους (αποτελούμενους από δύο διαμερίσματα ο καθένας) μαζί με οικόπεδο έκτασης 234,16 τ.μ., η δε όψη του έχει κριθεί διατηρητέα.

Αναβάθμιση... χωρίς πάτο

 

Τη χρονιά πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο αριθμός των φορτίων που μετέφερε μέσω της Αλεξανδρούπολης ο στρατός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 14 φορές σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τη «New York Times». Σε πρόσφατο άρθρο του, ένας διπλωματικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Αλεξανδρούπολη λειτούργησε ως το σημείο εκκίνησης για δεκάδες σιδηροδρομικές αποστολές και περίπου 4.500 φορτηγά προς χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής, παραδίδοντας περισσότερα από 2.400 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελικόπτερα. Μόνο για την πρόσφατη άσκηση - πρόβα πολέμου «Defender Europe '23» στην Ανατολική Ευρώπη, η τοπική ομάδα επιμελητείας του Πενταγώνου συντόνισε την αποστολή άνω των 600 φορτίων στρατιωτικού εξοπλισμού και οχημάτων μέσα σε μόλις 4 μέρες.

Την ίδια μέρα που ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τη δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στο ίδιο άρθρο πως το Αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να εγκαταστήσει βαρύ εξοπλισμό στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη διαχείριση ακόμη περισσότερων φορτίων. Παράλληλα, ακόμα και η εμπορική πλευρά της λειτουργίας του λιμανιού εντάσσεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς παραμένει στο τραπέζι η αξιοποίηση του λιμανιού για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών ως παρακαμπτήρια δίοδος για τη Μαύρη Θάλασσα. Το βαρέλι της εμπλοκής της χώρας σε πολυεπίπεδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στρατιωτικούς, ενεργειακούς και άλλους, δεν έχει λοιπόν κανέναν πάτο. Αντιθέτως, βήμα - βήμα, όσο κλιμακώνεται και η σύγκρουση στην Ουκρανία, ο βαθμός εμπλοκής ανεβαίνει και αγκαλιάζει όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας που μετατρέπονται σε ορμητήρια πολέμου.

ΠΑΜΕ: Διαμαρτυρία την Τρίτη στο υπ. Εργασίας ενάντια στη 16ωρη δουλειά

 

ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
 

35ωρο - 7ωρο- 5ήμερο και γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

 

 

«Όλοι και όλες την Τρίτη 8/8 στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας» καλεί το ΠΑΜΕ για να μη νομιμοποιηθεί το 16ωρο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και «να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στη Βουλή!».

Καλεί όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουν τείχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα και να απαιτήσουν 35ωρο - 7ωρο- 5ήμερο και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

16ωρη εργασία την ημέρα με νόμο ανακοίνωσε ο Αδ. Γεωργιάδης

 

ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

 

 

Την 16ωρη εργασία την ημέρα θα προβλέπει νομοσχέδιο, που είναι ήδη έτοιμο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης με βάση το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»!

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί  κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας το πρωί της Παρασκευής στον «ΣΚΑΪ»! Μάλιστα, απορημένη η παρουσιάστρια ρώτησε αν πρόκειται για δυο 8ωρα την ίδια ημέρα άρα 16 ώρες την ημέρα και ο υπουργός ευθαρσώς απάντησε «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».

Για τη δήθεν «εθελοντική» 16ωρη εργασία την ημέρα σε διαφορετικούς εργοδότες ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε Οδηγία της ΕΕ την οποία το νομοσχέδιο αυτό ενσωματώνει, σχολιάζοντας ότι είναι «πάρα πολύ ωραίο» να μπορεί να επιλέξει ένας εργαζόμενος 16ωρη εργασία! 

ΝΑΤΟική «λύση» κόμισε η επίσκεψη Μητσοτάκη

 

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα είχε. Ειδικότερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να κομίσει στη Λευκωσία τους υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, του Κυπριακού και του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένων.

Διόλου τυχαίο πως δεν διατυπώθηκε επίσημη διαφωνία από την Αθήνα επί της πρότασης του ΝΑΤΟ, όπου στα επιχειρησιακά του σχέδια η Κύπρος από χώρα μετατρέπεται σε χώρο, με αναφορά σε συντεταγμένες και όχι σε κρατική οντότητα. Ταυτόχρονα, ο μεν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστοδουλίδης, αναγόρευσε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε ορόσημο για το Κυπριακό, ο δε ΥΠΕΞ, κ. Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως επιβάλλεται «η εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ και ότι απαρέγκλιτος όρος είναι η πλήρης συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία αυτή». Είναι πάντως αξιοσημείωτο πως από τον Νοέμβρη του 2018, ο τότε Πρόεδρος, κ. Αναστασιάδης, είχε σημειώσει ότι δεν αποκλείει το ΝΑΤΟ να πάρει τη θέση των εγγυήσεων, σε διευθέτηση του Κυπριακού.

Κίνδυνος - θάνατος

 

 

Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Αραξος, Ανδραβίδα, Στεφανοβίκειο... Μερικές μόνο από τις στρατιωτικές υποδομές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη χώρα μας, που τη μετατρέπουν σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου και σε μαγνήτη κινδύνων.

Πλέον, μετά και τη σχετική τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου προστίθενται και τα νησιά στα σχέδια των ΗΠΑ για την εγκατάσταση νέων βάσεων. Υπενθυμίζεται ότι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 είχε τεθεί στη συζήτηση η δημιουργία αμερικανικής βάσης στη Σκύρο, και τώρα όπως γράφεται, επανέρχεται μαζί με τη Λήμνο και άλλες περιοχές. Από τότε, και με καθοριστική συμβολή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε τον ελληνοαμερικανικό διάλογο, όσο και της ΝΔ που τον ολοκλήρωσε με την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις, γίνεται φανερό ότι ο κατήφορος της εμπλοκής δεν έχει πάτο.