Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Με ταξικό πρόσημο υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων



Ολοκληρώθηκε χτες σε επίπεδο αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα», με το οποίο επικυρώνονται οι αντεργατικές ανατροπές που έφεραν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου, στο όνομα της αντιμετώπισης και της διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας. Στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου έχουν ενταχθεί 53 άρθρα (σε σύνολο 87), δηλαδή ένα ακόμα νομοσχέδιο (!) που περιέχει σειρά εμβληματικών αντεργατικών ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ.

Συνολικά, στα 53 αυτά άρθρα περιέχονται ακόμα διατάξεις που αφορούν από την προώθηση της «απελευθέρωσης» των υπερωριών και την επέκταση της τηλεργασίας μονομερώς από τον εργοδότη μέχρι το πάγωμα, έως τον Μάρτη του 2021, του κατώτατου μισθού στα εξευτελιστικά επίπεδα του 2019. Προβλέπεται επίσης η επέκταση του μέτρου της αναστολής και σε βάρος των ναυτεργατών, με την ταυτόχρονη ενίσχυση των ακτοπλόων εφοπλιστών που χαρακτηρίζονται ...«πληγέντες» από τον κορονοϊό. Οσον αφορά τις ΠΝΠ που κυρώνονται, αφορούν την επέκταση έως το τέλος του 2020 του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία» και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεως έως το τέλος του Οκτώβρη.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «ενοχλεί»…



Τις τελευταίες μέρες, επανειλημμένα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι «Google» και «Facebook» απορρίπτουν διαφημίσεις των κεντρικών εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο διαδίκτυο και τα social media (βλ. Google, Youtube, Facebook και Instagram), είτε με την αιτιολογία της πολιτικής διαφήμισης, που σχετίζεται με «κοινωνικά θέματα που ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ή κάνουν αναφορές σε υπάρχοντα ή προτεινόμενα νομοθετήματα», είτε με την αιτιολογία της προώθησης ψυχαγωγικών ναρκωτικών!!! (Το ακούσαμε κι αυτό…)

Ευαισθησίες


Ελάχιστες ώρες μετά τα προχτεσινά γεγονότα στη Μόρια, στελέχη της κυβέρνησης έριχναν ξεδιάντροπα την ευθύνη στους κατοίκους, που «δεν άφησαν το κράτος να δημιουργήσει κλειστό κέντρο στο νησί, για να αποφύγουμε αυτές τις εξελίξεις», όπως έλεγε ο Αδ. Γεωργιάδης σε συνεντεύξεις του. Στις στάχτες του κολαστηρίου, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία όχι μόνο να σπεκουλάρει ενάντια στους νησιώτες, για να συκοφαντήσει τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά να προωθήσει και τα επικίνδυνα σχέδια δημιουργίας καταυλισμών - φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα παρατείνουν και μονιμοποιούν τις άθλιες συνθήκες και το καθεστώς του εγκλωβισμού. Ενάντια σ' αυτό κινητοποιήθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη οι κάτοικοι, δίνοντας πληρωμένη απάντηση στις κυβερνητικές απειλές και την καταστολή. Η φωτιά στη Μόρια ενεργοποίησε όμως τα αντανακλαστικά και της ΕΕ, του άλλου μεγάλου φταίχτη για την κατάσταση στα νησιά. Ετσι, κάτω από τα υποκριτικά λόγια συμπάθειας για τους μετανάστες, ακούσαμε και διάφορες ευρωπαϊκές «παροτρύνσεις» να επιταχυνθούν οι συνομιλίες πάνω στο «νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο». Πρόκειται ουσιαστικά για την επικαιροποίηση από την ΕΕ της μεταναστευτικής πολιτικής στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση, διεξάγοντας γι' αυτόν το σκοπό ένα σύνθετο παζάρι με την Τουρκία, που είναι ο παίχτης - κλειδί στη διαχείριση των ροών από την Ανατολή. Οσο για την «ευαισθησία» της ΕΕ απέναντι στη Μόρια, την απέδειξε και με το παραπάνω, όταν πρότεινε να φτιαχτούν πλωτές φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες, ή να μεταφερθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, το αίσχος των κλειστών στρατοπέδων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ



Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΕΓ του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το πλαίσιο διεκδικήσεων το οποίο έχει ως εξής:

Διεκδικούμε:

 

  • Κατάργηση των πρόσφατων αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.

  • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας και Φαρμάκου. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.

Εργα και ημέρες της πλειοψηφίας των καρεκλοκένταυρων του ΕΚΘ


Χαρακτηριστική εικόνα της γύμνιας των εργατοπατέρων, από... «απεργιακή συγκέντρωσή» τους μπροστά στο ΕΚΘ
Χαρακτηριστική εικόνα της γύμνιας των εργατοπατέρων, από... «απεργιακή συγκέντρωσή» τους μπροστά στο ΕΚΘ
Εδώ και μήνες, η εργατική τάξη και στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει μια ολομέτωπη επίθεση κράτους και εργοδοσίας, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και μέσα στη νέα οικονομική κρίση.
 Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των εργοδοτών, με φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, και σιγοντάροντας το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα στους χώρους δουλειάς.
Σε αυτές τις συνθήκες, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) προσπαθεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη ξεπουλημένη πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Τα, κατά παραγγελία των μονοπωλιακών ομίλων, μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ, σε αντίθεση με τις ταξικές δυνάμεις, συνολικά με τους τίμιους συνδικαλιστές, λειτουργούν με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, για να μείνουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους απέναντι στα αφεντικά τους, για να μη σηκωθεί ούτε ένα κεφάλι κόντρα στην αντεργατική λαίλαπα.

Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΕΚΘ έβγαλε 4 (!) ανακοινώσεις για τα μάτια του κόσμου σε ένα διάστημα 3 μηνών, με τους χώρους δουλειάς να βράζουν, χιλιάδες απολυμένους, σε αναστολή συμβάσεων, με επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εργοστάσια και καταστήματα. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του προέδρου του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη, να μην έχει πατήσει σε ένα εργοστάσιο, σε ένα σούπερ μάρκετ, αλλά αντίθετα να φέρνει βόλτες στα γραφεία δημάρχων, υπουργών, του περιφερειάρχη, για να συζητήσει μαζί τους περί ανάπτυξης.

Πίσω από τους βαρύγδουπους αριθμούς...



Την 1η Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει στις 14 Σεπτέμβρη. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές μάταια περίμεναν να ακούσουν για τους ασφαλείς όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα άνοιγαν τα σχολεία. Μάταια περίμεναν να ακούσουν ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων και φορέων του γονεϊκού κινήματος για μείωση των μαθητών στην τάξη, εύρεση νέων σχολικών αιθουσών, μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονταν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, επαρκές προσωπικό καθαριότητας με μόνιμη και σταθερή δουλειά, ίδρυση σχολιατρικής υπηρεσίας που θα πραγματοποιεί ελέγχους, επαρκείς μεταφορές μαθητών, χορήγηση όλων των μέσων ατομικής προστασίας κ.τ.λ.

***
 
Τα συγκεκριμένα μέτρα που διεκδικούμε, πριν από το καλοκαίρι ακόμα, έχουν «δημοσιονομικό κόστος», κατά την υπουργό Παιδείας. Ετσι για μια ακόμα φορά προτάσσεται η «ατομική ευθύνη» για όλους εμάς ενώ η κυβέρνηση ξεμπερδεύει με δύο μάσκες και ένα παγουρίνο από χορηγό. Ολες τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να κρύψουν τα μεγάλα προβλήματα καλλιεργώντας τον εφησυχασμό πως όλα έχουν προβλεφτεί και όλα είναι λυμένα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει με τον ισχυρισμό ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό είναι στη θέση τους από την αρχή της χρονιάς.