Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936: «Η Ελλάδα έγινε ένα Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό…»


metaxas

Αφιέρωμα του «Ημεροδρόμου» για την «επέτειο» της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας στις 4 Αυγούστου 1936

Με αφορμή την «επέτειο» από την κήρυξη της δικτατορίας της «4ης Αυγούστου», ο «Ημεροδρόμος» παρουσιάζει σήμερα τρία κείμενα που φωτίζουν αντίστοιχες πτυχές της ιστορίας. Για τις σχέσεις της «4ης Αυγούστου» με τον πολιτικό κόσμο της εποχής, για το «ΟΧΙ» και τις πραγματικές προθέσεις του Μεταξά και της δικτατορίας  και για τις σχέσεις του φασιστικού καθεστώτος με την εκκλησία. Είναι αυταπόδεικτη η ανάγκη να γνωρίζουμε, ή να θυμόμαστε, πως προετοιμάστηκε, πως εγκαθιδρύθηκε και πως έδρασε το δικτατορικό καθεστώς της «4ης  Αυγούστου». Οχι γιατί «η ιστορία επαναλαμβάνεται», αλλά γιατί οι νόμοι της Ιστορίας παραμένουν αναλλοίωτοι…  Διαβάστε λοιπόν:

TΩΡΑ: Γυναίκες αλυσσοδέθηκαν στα κάγκελα του παράνομου εργοστασίου

Σκουριές: Κάλεσμα για συμβολική διαμαρτυρία στο εργοστάσιο της Ελληνικός χρυσός

Μιλάει στο Κόκκινο η Μαίρη Χριστιανού, μια από τις 12 γυναίκες που παρίσταντο έξω από την είσοδο του παράνομου εργοστασίου της Ελληνικός χρυσός στις Σκουριές, διαμαρτυρόμενες για την φωτογραφική τροπολογία που νομιμοποιεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που εξελίσσεται στην Χαλκιδική. Αποφασίσαμε 12 γυναίκες να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία για την φωτογραφική τροπολογία που ψηφίζεται αύριο στη βουλή με τη νομοθεσία για τα δάση που δίνει το ελευθέρας στην Ελληνικός χρυσός να συνεχίσει το εγκληματικό της έργο ανενόχλητη, σχολιάζει η κ. Χριστιανού.
Καλούμε τον κόσμο έξω από το παράνομο εργοστάσιο της Ελληνικός χρυσός να ενωθεί μαζί μας ώστε να διαμαρτυρηθούμε για την εξοργιστική φωτογραφική τροπολογία.
Φωτογραφίες: @LiziVellis, @BoycottGold

10530761_10152662319236554_2054718473436732724_n BuLEt9oIEAEETVk BuLIPKZCQAArKY7 BuLIQz7IcAAw4FV
Οι κυβερνητικοί βουλευτές ψηφίζουν για τους “επενδυτές”, κι εμείς δεν ξεχνάμε
απο antigoldgr 

«Βασανίσαμε κάποιους τύπους», έτσι απλά!


Ιράκ 2

«Κάναμε πολλά σωστά πράγματα, όμως βασανίσαμε κάποιους τύπους (we tortured some folks)» είπε, χτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Θυμηθήκαμε μερικούς απ’ αυτούς τους «τύπους» (όπως τους αποκαλεί ο Ομπάμα) αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές υπηρεσίες.
 Φυκακές Αμπού Γκράιμπ
 ΙρακTα αποσπάσματα της έκθεσης του αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Ταγκούρα, για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ ήταν αποκαλυπτικά. Δημοσιεύθηκαν στις 2 Μαϊου του 2004, στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ». Η έκθεση, 53 σελίδων,  είχε συνταχθεί μετά από εντολή του τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων Ρικάρντο Σαντσες:
- «Εσπαγαν λάμπες φωσφόρου και έριχναν φωσφορικό υγρό πάνω στους κρατουμένους, τους χτυπούσαν με σκουπόξυλα και μια καρέκλα. Απειλούσαν άνδρες κρατούμενους με βιασμό. Επέτρεψαν σε ένα φύλακα στρατιωτικής αστυνομίας να ράψει το τραύμα ενός κρατουμένου που είχε τραυματιστεί, αφού τον είχαν επανειλημμένως ρίξει πάνω στον τοίχο του κελιού του. Βίαζαν έναν κρατούμενο με λάμπα φωσφόρου, ίσως και σκουπόξυλο, χρησιμοποιούσαν στρατιωτικούς σκύλους να τους απειλήσουν. Σε μια περίσταση άφησαν σκύλο να δαγκώνει κρατούμενο».
«Γίνονται φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια στους Ιρακινούς που κρατούνται από τον αμερικανικό στρατό, όχι μόνο στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, αλλά και σε άλλα σημεία του Ιράκ».
Τότε, όταν έγιναν οι αποκαλύψεις, για τη «δραστηριότητα» των Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών, στο Ιράκ, υπήρξε δημόσια κατακραυγή. Τα γεγονότα χαρακτηρίστηκαν εξαιρέσεις…
Γκουαντανάμο
 Ο Αυστραλός δικηγόρος Ρίτσαρντ Μπουρκ, στις 8 Οκτωβρίου του 2003, μιλώντας για πελάτες του, που ήταν στις φυλακές του Γκουαντανάμο, είχε αποκαλύψει:
- «Ενας από τους κρατούμενους κατήγγειλε ότι τον έδεσαν σε μια κολόνα και εκτόξευαν εναντίον του λαστιχένιες σφαίρες».
-«Ενας άλλος είπε ότι τον έβαλαν να γονατίσει στον ήλιο μέχρι να λιποθυμήσει».
Οι Αμερικάνοι σύμμαχοι «μας»…
Ορισμένοι θαυμαστές του Ομπάμα στην Ελλάδα θα μιλήσουν, πάλι, για την ειλικρίνεια του. Θα επαναλάβουν αυτά που είπε ο Ομπάμα, δηλαδή πως τα βασανιστήρια των αμερικανικών υπηρεσιών, σε «κάποιους τύπους», δεν έχουν σχέση με τις αξίες των ΗΠΑ.
Τις αξίες των ΗΠΑ τις γνωρίζουμε καλά, εδώ στην Ελλάδα. Ξέρουμε, επίσης, και τους φίλους των αμερικανικών αξιών στην Ελλάδα, χρόνια τώρα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, άλλωστε, και στις επεμβάσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και στην Γιουγκοσλαβία, δήλωσαν την αλληλεγγύη τους και την έμπρακτη στήριξη τους. Όλοι θυμόμαστε σε ποιους εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Όχι, δεν στήριξαν τους λαούς του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Γιουγκοσλαβίας, αλλά τους δολοφόνους των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Τότε, όπως και τώρα με τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, τα ίδια πολιτικά πρόσωπα, στην Ελλάδα,  κράτησαν τη στάση των «ίσων αποστάσεων»…Αυτές οι δύο λέξεις μαζί («ίσες αποστάσεις») έχουν αλλάξει νόημα, πια.  Είναι μια έκφραση που, στην πολιτική, πλέον, σημαίνει «στηρίζω τη βαρβαρότητα»…
Υ.Γ: Καμία δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη; Μην κουράζεστε. Ίσως οι Ισραηλινοί να δηλώσουν λίγα χρόνια μετά: «Δολοφονήσαμε κάποιους 4χρονους τύπους ». Θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για την ειλικρίνεια και το πολιτικό τους θάρρος… 
πηγή: ημεροδρόμος