Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μύθοι


Κατά την πανδημία «διαλύθηκε το στερεότυπο του "ανάλγητου" ιδιωτικού τομέα», είπε σε συνέντευξή του την Κυριακή ο πρωθυπουργός και γέλασαν μέχρι και οι πόρτες των ιδιωτικών κλινικών και των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων. Εκείνες που την ώρα που ο «πόλεμος» - όπως λέει η κυβέρνηση - βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, παραμένουν ερμητικά κλειστές για το λαό και για τις ανάγκες του. Ανοιγοκλείνουν μόνο όταν οι μέτοχοι νιώσουν ότι «οι δουλειές έπεσαν», με παχυλές αποζημιώσεις που πληρώνει ο λαός και μόνο για τους ασθενείς που είναι ...σχεδόν υγιείς, ακόμα και με μετακινήσεις γιατρών από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν είναι βέβαια τα μόνα παραδείγματα από την πανδημία που αποκάλυψαν τις «ευαισθησίες» των καπιταλιστών: Τι να «πρωτοθαυμάσει» κανείς; Από τις εκατόμβες νεκρών στα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας όπου Γης, τον «μαυραγοριτισμό» και τα «μαχαίρια» για τα ιατρικά είδη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μέχρι τις «πατέντες» και τις ομηρικές μάχες για τα εμβόλια, που γίνονται όπλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η «ευαισθησία» του καπιταλιστικού κέρδους για τις λαϊκές ανάγκες αποτυπώνεται ανάγλυφα παντού. Οσο δε για τις «δωρεές» των καπιταλιστών που επικαλείται ο πρωθυπουργός, είναι όλες από τα «ψιλά» των αμύθητων κερδών, για να πατήσουν πιο γερά πόδι και στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Επομένως όχι μόνο δεν αλλάζουν αυτήν την αλήθεια, αλλά επιβεβαιώνουν πως ο μόνος μύθος και το μόνο στερεότυπο που διαλύονται στην πανδημία είναι ότι δημόσια και ιδιωτική Υγεία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά...

Με χίλια ονόματα μια χάρη...






Οι αειθαλείς χτύποι της Καρδιάς των Επαναστατών συνεχίζουν να ακούγονται... Μαζί με τις θαρρετές δρασκελιές τους στα διάβα της Ιστορίας: 1821, 1944, 1949... βήματα από το σκοτάδι προς το φως, από την καταχνιά στην ξαστεριά!!! 

Με τα διδάγματα της Επανάστασης του 1821 συνεχίζουμε τους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών

 

«Η δύναμη του επαναστατημένου λαού θα αποτελεί πάντα διαχρονική πηγή έμπνευσης για τις σύγχρονες μάχες που δίνει ο λαός μας μέχρι την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης», τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821, καλώντας «τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές, τους φίλους και απογόνους της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στον αγώνα για να ευοδωθούν οι ελπίδες και οι πόθοι μας για μια Ελλάδα χωρίς αφέντες, με τον λαό κυρίαρχο να χτίζει τη δική του κοινωνία το δικό του μέλλον».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πέρασαν 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που οδήγησε στη συγκρότηση του Ελληνικού έθνους - κράτους. Ήταν αστική Επανάσταση που έγινε υπό την ηγεσία και καθοδήγηση της ανερχόμενης, τότε, ελληνικής αστικής τάξης και πήρε το χαρακτήρα του απελευθερωτικού αγώνα καθώς ερχόταν σε αντίθεση με την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ερχόταν σε ρήξη με την εξουσία της. Συμμετείχαν μαζικά φτωχές αγροτικές λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις και οι ελάχιστες δυνάμεις της τότε εργατικής τάξης, που βίωναν την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική και θρησκευτική καταπίεση.

Αντεργατικά σκουπίδια

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

«Μπορείς να δουλεύεις τη μια περίοδο 10 ώρες και μια άλλη 6 ώρες ή να παίρνεις ρεπό. Αυτό μπορεί να είναι και διευκόλυνση για κάποιους», έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας περίπου ως ...ευεργετικό μέτρο για τους εργαζόμενους την επιβολή του 10ωρου με ατομικές συμβάσεις και την οριστική κατάργηση του 8ωρου, που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά.

Για το «καλό» του εργαζόμενου, λοιπόν, προστίθενται δύο επιπλέον ώρες στο 8ωρο, επεκτείνοντας τον απλήρωτο χρόνο εργασίας, το χρόνο δηλαδή που παράγει κέρδη για το αφεντικό του. Για το καλό του, μέσα από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σε συνέχεια ανάλογων ρυθμίσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μπαίνει ταφόπλακα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Για το καλό του, σμπαραλιάζεται ο εργάσιμος χρόνος, ο προσωπικός και οικογενειακός προγραμματισμός.

Ομως, όσο προπαγανδιστικό μελάνι και αν χύσει η κυβέρνηση, τα αντεργατικά σκουπίδια δεν γίνονται στολίδια. Αλλωστε, η εργατική τάξη έχει πλούσια εμπειρία από σκληρές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που πάντα «σερβίρονταν» για το ...καλό της!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ Καταγγέλλουν συνθήκες νοσηλείας που δεν τις βάζει ανθρώπου νους


Πέρα από κάθε όριο αντοχής η καθημερινότητα χιλιάδων υγειονομικών και ασθενών

 

Ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις - εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας - για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές και να μη βλάπτεται ανεπανόρθωτα η υγεία τους, για ακόμα μια μέρα χτες, μόνο στην Αττική, 119 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ.

Ενας απ' αυτούς είναι σε αναμονή στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ από τις 5 Μάρτη, όταν κάθε ώρα καθυστέρησης μακριά από την Εντατική καθιστά ολοένα και πιο αδύνατη τη θετική έκβαση της πορείας του. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την πανδημία απαιτούνταν 3.500 κρεβάτια. Η κυβέρνηση καυχιέται ότι εξασφάλισε 1.200 κρεβάτια, που έτσι κι αλλιώς δεν φτάνουν, και αρνείται να επιτάξει τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Μόνο μέσα σε μια μέρα, χτες, αυξήθηκαν κατά 31,47% οι νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία. Η Αττική είχε άλλη μια εφιαλτική μέρα. Μόνο στο «Σισμανόγλειο» «από τότε που έγινε Covid έχουμε περίπου 10 διασωληνωμένους τη μέρα εκτός ΜΕΘ. Τα κρεβάτια είναι στο φουλ, δεν μένει άδειο ούτε 5 λεπτά. Επικρατεί ένα χάος. Η ΜΕΘ απέκτησε 17 κρεβάτια, χωρίς να γίνουν προσλήψεις εντατικολόγων, νοσηλευτών. Μας έλεγαν, θα έρθουν 10 νοσηλευτές, ακόμη δεν έχει εμφανιστεί κανείς. Χτες παρουσιάστηκαν κάποιοι από τους επιστρατευμένους ιδιώτες γιατρούς, που έχουν να δουλέψουν κάτι χρόνια σε νοσοκομεία. Αυτά δεν είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης, είναι κοροϊδία. Λίγο πιο πάνω υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι με έτοιμες μονάδες, έτοιμο προσωπικό, πρέπει να επιταχθούν, γιατί πεθαίνει κόσμος που θα μπορούσε να σωθεί», καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» υγειονομικός του νοσοκομείου.