Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Εκεί που μας χρωστανε…





Προκλητικός και θρασύς ο Υφυπουργός Εργασίας Αν. Πετρόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το ΕΚΑΣ και την περικοπή του αφού προσπάθησε να εμφανίσει το ΕΚΑΣ σαν περιττή και άδικη (για τους υπόλοιπους συνταξιούχους) κρατική παροχή ώστε να δικαιολογήσει έτσι την κατάργηση του και «ξεχνώντας» τα όσα το κόμμα του έταζε όσον αφορά το ΕΚΑΣ (δεν θα καταργηθεί) παραδέχτηκε κυνικά πως η κυβέρνηση του προχωρά στην υλοποίηση της προειλημμένης απόφασης των προηγούμενων κυβερνήσεων για την περικοπή του.
Κι όχι μόνο αυτό αλλά με θράσος ισχυρίστηκε πως υπήρξαν εργαζόμενοι και ειδικά οι οικοδόμοι, που δήθεν προτιμούσαν να μην κολλάνε ένσημα και να βγαίνουν με δεκαπενταετία σε σύνταξη για να πάρουν ΕΚΑΣ.
Άραγε δεν καταλαβαίνει γιατί ακριβώς αυτό συνέβαινε στον συγκεκριμένο κλάδο, δηλαδή να καταλήγουν με λίγα ένσημα, το κατώτερο όριο και να παίρνουν την κατώτερη σύνταξη; Κι αν δεν ξέρει από οικοδομή δεν ρωτάει; είναι βέβαιο πάντως πως ξέρει και υποκρίνεται. Όχι επειδή ο ίδιος δούλεψε σε οικοδομή, αλλά όλοι κάτι έχουμε ακούσει για το τι γινόταν στον κλάδο δεκαετίες τώρα. Τι θα πει να μην σου κολλάνε ένσημα, να μην βρίσκεις μεροκάματο στης πιάτσες, να δουλεύεις έξω τον χειμώνα με τσουχτερό κρύο και το καλοκαίρι με καύσωνα.

Έτσι θεωρούμε δικαιολογημένη την οργισμένη απάντηση που του έδωσε με ανακοίνωση του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλώντας τους οικοδόμους «να συμμετέχουν στους αγώνες, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να κάνουν την κυβέρνηση να μετανιώσει για την αλαζονεία της».
Άρθρο του «Πανσυνταξιουχικού Αγώνα», Ιούλης – Αύγουστος 2016 Αρ. Φύλ. 410  
 
 

Ο θάνατος του εμποράκου*


Πάνω από 100 επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά! - Στοιχεία σοκ για τη δραματική κατάσταση στο χώρο του εμπορίου

 

kleista magazia


ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ • 29 Ιουλιου 2016

Ο θάνατος του εμποράκου*


Σοκ προκαλούν στην αγορά τα στοιχεία για τα «λουκέτα» που μπήκαν στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται όμως ότι αυτή η καταστροφική πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε μια δραματική μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τελευταία επτά χρόνια, πάνω από 100 επιχειρήσεις κλείνουν κάθε εργάσιμη ημέρα!

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής σημειώνεται ότι στο διάστημα 2008- 2015 έκλεισαν 244.712 επιχειρήσεις.(1)

Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων το 2008 ήταν 858.685, ενώ στα τέλη του 2015 είχαν απομείνει 613.973.

Ο πίνακας δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» στις 4/7/2016
Ο πίνακας δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» στις 4/72016

Ολα για την «επιχειρηματικότητα»


Σκίτσο αρχείου: Πριν ακόμα την εφαρμογή του αυτόματου «κόφτη» η κυβέρνηση ενεργοποιεί μικρότερους «κόφτες» από δαπάνες σε δήμους και περιφέρειες...
Σκίτσο αρχείου: Πριν ακόμα την εφαρμογή του αυτόματου «κόφτη» η κυβέρνηση ενεργοποιεί μικρότερους «κόφτες» από δαπάνες σε δήμους και περιφέρειες...
Συγκρατημένα αισιόδοξη δηλώνει η «Αυγή» για την έκβαση της υπόθεσης της «Μαρινόπουλος», σύμφωνα με μήνυμα που «έστειλε» ο Γ. Σταθάκης. Η αισιοδοξία της αντλείται από το ότι ο υπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει (!) στο ερώτημα αν υπάρχουν κι άλλοι επενδυτές για την επιχείρηση πέραν από την «Σκλαβενίτης», ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ότι θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια για θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις... 
 
Οσο η «Αυγή» και η κυβέρνηση παρακολουθούν με «συγκρατημένη αισιοδοξία» το θέμα, ευτυχώς οι εργαζόμενοι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια: Οργανώνονται και διεκδικούν χωρίς να αναμένουν τους επενδυτές. 
 
Λεπτομέρεια: Λίγο παρακάτω η εφημερίδα ενημερώνει για τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
 
 Διαλέξτε λοιπόν: Αν δεν αισιοδοξείτε για πιθανούς επενδυτές της «Μαρινόπουλος», χαρείτε για το νέο ΕΣΠΑ και τα κονδύλια που ετοιμάζονται για το κεφάλαιο. 
 
Οσο για το λαό; Ξαναζέσταμα του μύθου του παράλληλου προγράμματος και ψίχουλα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.