Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Κατώτατος μισθός τριών ταχυτήτων από το 2014 και μετά.

Διαφορετικός για εργαζόμενους έως 18 ετών, άλλος για ηλικίες
έως 24 ετών και άλλος για τους μεγαλύτερους

Της Χριστινας Κοψινη
Τρεις ταχύτητες κατώτατου μισθού, από το 2014 και μετά, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για τη διαμόρφωση νέου μισθολογικού μηχανισμού εισόδου στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την προτεινόμενη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι φορείς και οργανισμοί θα συμμετάσχουν στον νέο μηχανισμό διαμόρφωσης των κατωτάτων ορίων, ο μισθός εισόδου στην αγορά εργασίας θα διαφοροποιείται αναλόγως της ηλικίας.
Διαφορετικός μισθός μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους έως 18 ετών, άλλος για ηλικίες έως 24 ετών (όπως ισχύει σήμερα) κι άλλος για μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό υποδεικνύεται και από τους ενδεικτικούς πίνακες που υποβλήθηκαν στον υπουργό Εργασίας λίγο πριν αποσταλεί το τελικό σχέδιο υπουργικής απόφασης στην τρόικα. Μάλιστα σε αυτό το κείμενο που διαμόρφωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αν Στρατινάκη με τίτλο: «Μηχανισμός για τον καθορισμό κατώτατου μισθού και ημερομισθίου», παρατίθενται όχι μόνο οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (για κατώτατο μισθό που μπορεί να κυμαίνεται από 30% έως 60% του μέσου μισθού) αλλά και εστιασμένες συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Χαρακτηριστικές είναι οι εξής δύο:
1. Σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, ο κατώτατος μισθός των νέων ενδείκνυται σε ποσοστό περίπου 75% του κατώτατου μισθού των ενηλίκων.
2. Ενδείκνυνται διαφοροποιημένοι κατώτατοι μισθοί ανά περιοχή εφόσον υπάρχουν ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση οι βασικοί μισθοί πρέπει να είναι χαμηλότεροι.
Επίσης, για την οικονομική τεκμηρίωση του προτεινόμενου προς διαβούλευση κατώτατου μισθού θα λαμβάνονται υπόψη σχεδόν... τα πάντα. Αναλυτικότερα, πρέπει να συνυπολογίζονται τα εξής:
- Η σχέση του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος με το όριο της ελάχιστης διαβίωσης και με τον μέσο μισθό.
- Πόσοι μισθωτοί επηρεάζονται από τον κατώτατο μισθό και ποια είναι η επίπτωση στο σύνολο των μισθωτών της χώρας.
- Ποιες είναι οι κοινωνικές παροχές προς τους ευάλωτες ομάδες που καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι φορείς που θα διαβουλευτούν οφείλουν να προσμετρήσουν:
- Τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τυχόν διαφορές σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές.
- Την παραγωγικότητα της οικονομίας στο σύνολό της και σε επιμέρους κλάδους.
- Το ποσοστό ανεργίας, συνολικά και σε επιμέρους κλάδους.
- Εκταση, αιτίες και μορφές της αδήλωτης εργασίας.
- Συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ως αυτοτελούς παράγοντα.
- Συνδρομή ασφαλιστικών εισφορών για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων και
- Αναλογική σχέση του κόστους εργασίας προς λοιπούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας (όπως φορολογικό σύστημα, γραφειοκρατία).
Στους προτεινόμενους κοινωνικούς εταίρους που θα συμμετέχουν στη διαβούλευση, εκτός από τους ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ προβλέπονται και φορείς από τον χώρο των νοσοκομείων, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, καθώς και μεγάλες εργατικές ομοσπονδίες. Από τους δε ερευνητικούς φορείς, σχεδόν δεν απουσιάζει κανείς: KEΠΕ, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ, ΟΑΕΔ, ΟΜΕΔ, ΙΝΕΣΕΤΕ.
Η διαβούλευση των φορέων θα συντονίζεται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ και 2 μέλη, από το υπ. Εργασίας και το υπ. Οικονομικών.
Ωστόσο, το σχέδιο του τελικού πορίσματος θα συντάσσεται από το ΚΕΠΕ. Η ολοκλήρωσή του πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο κάθε χρόνου. Στη συνέχεια θα μεταβιβάζεται στην Επιτροπή Συντονισμού και διά μέσου αυτής στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος και θα εισηγείται τον Δεκέμβριο στη Βουλή τις όποιες αλλαγές για τον κατώτατο μισθό... 8 μήνες μετά την έναρξη της διαβούλευσης.
πηγή: Καθημερινή

Αυτός είναι ο χάρτης των ελληνικών offshore – Από τις 107 το κράτος γνωρίζει μόνο τις 4!




- Το κέντρο της Αθήνας «παράδεισος» για τις offshore
- 33 έχουν δηλώνει έδρα το κέντρο της Αθήνας και 10 το Κολωνάκι
- Η Γλυφάδα τα πρωτεία από τις περιοχές των νοτίων προαστίων
- 14 οι offshore στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες στο Ωραιόκαστρο
- Νέες αποκαλύψεις: Μετά τη Deutsche Bank και γαλλικές τράπεζες στο... κόλπο της φοροδιαφυγής
- Έλληνες πίσω από offshore που είχε «καλύψει» τη BNP Paribas

Εκατοντάδες offshore εταιρίες έχουν δημιουργηθεί σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Από αυτές, οι 107 συνδέονται με την Ελλάδα. Πως; Έχουν έδρα τη χώρα μας! Αλλά μόλις οι τέσσερις είναι γνωστές στο κράτος και είναι εγγεγραμμένες στη λίστα αλλοδαπών εταιρειών του υπουργείου Οικονομικών.
Τα Νέα, που μετέχουν στην έρευνα της από τη Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, αποκαλύπτουν σήμερα το χάρτη των ελληνικών offshore. Οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι γνωστοί. Γνωστές είναι μόνο οι διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι εταιρίες.

Από τις 13 offshore εταιρίες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους μόνο οι 18 συνδέονται με πρόσωπα τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός Αττικής. Οι περισσότερες offshore εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας: στην πλατεία του Κολωνακίου στις οδούς Πανεπιστημίου, Σοφιανού, Τροίας, Παπαδιαμαντοπούλου, Βασιλίσσης Σοφίας και στη Λεωφόρο Συγγρού.

Από τις 33 offshore, οι μέτοχοι ή διαχειριστές των οποίων βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων, οι 10 είναι στο Κολωνάκι. Τα συνδεόμενα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διεύθυνση στην Αθήνα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, αλλά και από σχολή χορού, ναυτιλιακή εταιρεία, ακόμα και από επιτροπή της ΕΥΔΑΠ, γράφουν Τα Νέα.

Στον Πειραιά εντοπίζονται πρόσωπα που μετέχουν σε 11 offshore και όλα έχουν σχέση με εφοπλιστικά γραφεία και ναυτιλιακές εταιρείες.
Στα νότια προάστια, τα πρωτεία κατέχει η Γλυφάδα όπου βρίσκονται φυσικά πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται σε 9 άγνωστες στις φορολογικές Αρχές υπεράκτιες εταιρείες. Ανάμεσά τους, γνωστοί παράγοντες από τον εφοπλιστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ξεχωρίζει επιχειρηματίας του οποίου η εταιρεία έχει χρεοκοπήσει και το όνομά του φιγουράρει στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Μετέχοντες σε τρεις offshore έχουν δηλώσει διεύθυνση στη Βούλα - εκ των οποίων δύο είναι ιδιοκτήτες εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών -, ενώ άλλες δύο υπεράκτιες σχετίζονται με πρόσωπα στο Ελληνικό.

Από τα βόρεια προάστια, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συνδεόμενων φυσικών προσώπων με άγνωστες offshore εντοπίζονται σε Μαρούσι, Κηφισιά και Εκάλη, όπου έχουν δηλωθεί διευθύνσεις που σχετίζονται με 5, 3 και 2 υπεράκτιες αντιστοίχως. Τα πρόσωπα αυτά είναι γνωστοί επιχειρηματίες και κοσμικοί.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, έντονη παρουσία μετεχόντων σε offshore υπάρχει στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί εντοπίζονται 14 πρόσωπα και διευθύνσεις που σχετίζονται με υπεράκτιες εταιρίες.
Μέτοχοι offshore εταιριών εντοπίζονται επίσης στο Φαληράκι της Ρόδου, στον Άνω Τοξότη Ξάνθης, στον Ελαιώνα Διακοφτού και στον Παπάδο του Δήμου Γέρας στη Μυτιλήνη.

Οι Έλληνες που άνοιξαν offshore με την κάλυψη της BNP Paribas

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και οι αποκαλύψεις για τις offshore εταιρίες στις βρετανικές Παρθένους Νήσους διαδέχονται η μια την άλλη.

Εκτιμάται ότι σε offshore εταιρίες στους φορολογικούς παραδείσους έχουν «κρυφτεί» συνολικά 25 τρισεκατομμύρια ευρώ, γράφουν σήμερα Τα Νέα, που συμμετέχουν στη διεθνή έρευνα. Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται από τη Monde, που γράφει πως εκτός από τη Deutsche Bank, που αναδεικνύεται... βασίλισσα της φοροδιαφυγής, μπλεγμένες είναι και δυο μεγάλες γαλλικές εταιρίες, η BNP Paribas και η Gredit Agricole.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι δυο γαλλικές εταιρίες επέβλεψαν στα τέλη του ’90 και στις αρχές του 2000 τη δημιουργία πολλών offshore εταιριών στις Παρθένους Νήσους, τις νήσους Σαμόα και στη Σιγκαπούρη.
Η BNP Paribas ισχυρίστηκε πως οι λογαριασμοί που ανοίχτηκαν ανήκαν σε πελάτες της από την Ασία και ότι ανάμεσά τους δεν υπήρχαν Ευρωπαίοι. Αλλά η έρευνα έδειξε, σύμφωνα πάντα με τη Monde, πως οι μέτοχοι της offshore που είχε δημιουργηθεί ήταν Έλληνες, ένας εκ των οποίων εγγονός γνωστού εφοπλιστή.

πηγή: newsit.gr,thesecretrealtruth.blogspot