Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Χολωμένος... και ωρυόμενος


 

Χόλωσε ο Κασιμάτης των «Νέων» με την κινητοποίηση που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή το ΠΑΜΕ στα διόδια της Αττικής, ενάντια στις αυξήσεις που επέβαλαν από 1/1/2024 η κυβέρνηση και οι όμιλοι - διαχειριστές των εθνικών δρόμων. Τι τον πείραξε; Οτι δεν τιμωρήθηκε κανείς για το ...έγκλημα να ανοίξουν συμβολικά οι μπάρες! Πάλι καλά που δεν περνούσε ο ίδιος από τα διόδια εκείνη την ώρα, για να «ενεργήσει τα δέοντα» από μόνος του. Η «έκρηξή» του βέβαια δικαιολογείται, αφού μ' αυτόν τον συμβολικό τρόπο αναδείχθηκε η κλοπή του λαϊκού εισοδήματος από τους «ανάδοχους» των δρόμων, σε συνθήκες μάλιστα γενικευμένης ακρίβειας και ανατιμήσεων. Η αγανάκτηση του κόσμου ξεχειλίζει και γι' αυτό η κινητοποίηση βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή από τους διερχόμενους οδηγούς, γεγονός που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την οδύνη για τον σχολιογράφο των «Νέων».

Μια από τα ίδια

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Τις μισές σχεδόν μέρες του χρόνου, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δουλεύουν για να πληρώνουν την εφορία και τις ασφαλιστικές τους εισφορές! Αυτό προκύπτει από έρευνα για τις δαπάνες των νοικοκυριών, που πληρώνουν κάθε χρόνο το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Το στοιχείο αυτό είναι συνάρτηση της φοροαφαίμαξης του λαού, από τη μια, και των χαμηλών μισθών, από την άλλη. Τη χρονιά που ξεκίνησε, επομένως, η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο, αφού οι φόροι αυξάνονται κατά 6,2 δισ. ευρώ, τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτοξεύονται και οι μισθοί παραμένουν στα ίδια.

Περισσότερα θα πληρώσουν και οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ, με το νέο φοροληστρικό σύστημα, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες θυσίες για τους δυσβάσταχτους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι φοροαπαλλαγές αυξάνονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΠΟΣΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΜΠΟΡΟΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ; ΚΝΕ: Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας - Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (spot)

 


 
 

Με ένα απόσπασμα από τη σειρά του Netflix "The Brothers Sun", η ΚΝΕ επιδιώκει να αναδείξει με καυστικό τρόπο τις τραγικές συνέπειες της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα, νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

- Πρακτικά το νομοσχέδιο αυτό υπηρετώντας την πολιτική της ΕΕ, που στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις:

- Κάνει την αδικία νόμο, αφού καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια… Έτσι, για τους πολλούς θα υπάρχει ελάχιστη βάση εισαγωγής και εθνικό απολυτήριο, δηλαδή πανελλαδικές εξετάσεις και στις 3 τάξεις του Λυκείου, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση... πληρωμής και "ανοίξαμε και σας περιμένουμε"!

Με αφορμή τη συζήτηση για την παρένθετη μητρότητα

 

Με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και την αντίστοιχη πρόταση νόμου που επανακαταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία περιλαμβάνεται και η παρένθετη μητρότητα, άνοιξε ξανά η σχετική συζήτηση. Στη χώρα μας, ο πιο πρόσφατος νόμος που ρυθμίζει τις προϋποθέσεις της παρένθετης μητρότητας ψηφίστηκε το 2022. Με τον νόμο αυτό, που καταψήφισε το ΚΚΕ, άρθηκαν και ορισμένες νομοθετικές ασφαλιστικές δικλίδες, που έθεταν έστω κάποια εμπόδια στην ακραία μορφή εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος. Συγκεκριμένα:

  • Με τροποποίηση αποφάσεων της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έχει μπει «ταρίφα» 20.000 ευρώ ως χρηματικό αντάλλαγμα στην παρένθετη μητέρα. Για τις δότριες ωαρίων οι επίσημες αμοιβές φτάνουν τα 5.000 ευρώ.
  • Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός πόσες φορές μια γυναίκα θα γίνει παρένθετη μητέρα. Δεν υφίσταται, πλέον, χρονικός ή ποσοτικός περιορισμός, με ό,τι συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική υγεία της. Σε αυτό επιδρούν και άλλες εξελίξεις, όπως ότι δεν απαιτείται να έχει ήδη παιδιά.
  • Η μονάδα ΙΥΑ παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στο ζευγάρι ή την άγαμη γυναίκα και την παρένθετη μητέρα. Δεν προϋποθέτει η υποψήφια παρένθετη μητέρα να έχει προσωπικές, οικογενειακές σχέσεις με το ζευγάρι, ως πράξη αλτρουισμού.
  • Σημαντική είναι και η αντίστοιχη νομολογία που διευκρινίζει πως κανέναν ρόλο δεν παίζει το κίνητρο της υποψήφιας παρένθετης, αν δηλαδή προτίθεται να κυοφορήσει το παιδί απλώς και μόνο για να λάβει την προβλεπόμενη από τον νόμο αποζημίωση. Αρα, για ποια αλτρουιστική πράξη μπορεί να γίνεται λόγος;