Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ex nihilo nihil-Για την απεργία της 30ης Μάη

 
 
Τίποτε δεν γεννιέται από το τίποτα και τίποτα δεν ανάγεται στο τίποτα. Δεν μαθαίνουμε από την αρχή την αλφαβήτα ούτε μαγικά και μόνα τους, επειδή απλώς το θέλουμε,  μπορούν όλα να αλλάξουν.


Κι επειδή οι επαναστατικές ιδέες είναι απλές αλλά η επαναστατική πράξη σύνθετη και πολύπλοκη, ίσως γι’ αυτό και οι μαξιμαλιστικές προτάσεις από διάφορες οργανώσεις και συλλογικότητες του αριστερού χώρου  για απεργία διαρκείας ακόμα και για  εξέγερση, που χλεύαζαν τις κινητοποιήσεις των διαδηλώσεων και των 24ωρων απεργιών, κατέληξαν σε πρόταση απεργοσπασίας.

Διάφορες συλλογικότητες και οργανώσεις που δηλώνουν αριστερές, απευθύνουν παροτρύνσεις για απεργοσπασία, με διάτρητο σκεπτικό όψιμων προβληματισμών, στις 30 Μαΐου ημέρα απεργίας, το οποίο συμπυκνώνεται στη φράση της ανακοίνωσης της ΝΑΡ «η 30 Μάη δεν είναι απεργία, είναι συμμαχία με την εργοδοσία». Διαβάζοντας μάλιστα την ευτράπελη ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την απεργία της 30ης Μαΐου, όπου καλεί τον κόσμο της εργασίας «να βγει στο δρόμο και να διαδηλώσει για τα συμφέροντά του κάθε μέρα του χρόνου αλλά όχι την ημέρα που τα αφεντικά τον καλούν να διαδηλώσει: εκείνη η ημέρα είναι η τέλεια μέρα για να πάει σε μια παραλία», συνειρμικά έρχεται στο νου το σύνθημα «κάτω από το πεζοδρόμιο η παραλία» εκείνου του Μάη της εξέγερσης πριν μισό αιώνα, που ξέφτια της κληρονομιάς του μοιάζει να μοιράζονται οργανώσεις σαν τη συγκεκριμένη.

Πρωτοβουλία και ψήφισμα για την αποχή της Ελλάδας από τη Eurovision

 
 
Η Ελλάδα δεν πρέπει με τη συμμετοχή της να νομιμοποιήσει τη χρήση βίας του Ισραήλ κατά των αμάχων γειτόνων του. Καλούμε την ΕΡΤ ΑΕ να απέχει από τη EUROVISION 2019.


Ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να υποδεχτεί το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον τη νέα χρονιά στην Ιερουσαλήμ, για να την νομιμοποιήσει ως πρωτεύουσα του νέου κράτους του, οι αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πληθαίνουν. Κάποιες σκέφτονται να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση, ενώ ακόμα κι η διοργανώτρια αρχή φαίνεται να σκέφτεται ως εναλλακτική λύση τη διεξαγωγή του θεσμού στην Κύπρο ή την Αυστρία, για να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός μαζικού μποϊκοτάζ, που θα τσαλάκωνε το προφίλ της διοργάνωσης.

Στη χώρα μας, μπορεί η “αριστερή κυβέρνηση” να βλέπει ως στρατηγικό σύμμαχο το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να μην έχει τέτοιες ανησυχίες, ξεκίνησε όμως διαδικτυακά μια πρωτοβουλία από την Έρη Ρίτσου, για τη συλλογή υπογραφών σε ένα ψήφισμα, που ζητάει να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στο διαγωνισμό της νέας χρονιάς, νομιμοποιώντας έτσι τις μαζικές δολοφονίες και τη χρήση βίας από την πλευρά του Ισραήλ.

Ακολουθεί αναλυτικά το σκεπτικό και το σύντομο συνοδευτικό κείμενο του διαδικτυακού ψηφίσματος, που μπορείτε να το βρείτε -και αν συμφωνείτε, να υπογράψετε- ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο.
Οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και η μαζική δολοφονία Παλαιστινίων στις 14 Μαϊου 2018 καθιστούν ανήθικη τη συμμετοχή της χώρας μας στον μουσικό διαγωνισμό Eurovision 2019. Η Ελλάδα δεν πρέπει με τη συμμετοχή της να νομιμοποιήσει τη χρήση βίας του Ισραήλ κατά των αμάχων γειτόνων του. Καλούμε την ΕΡΤ ΑΕ να απέχει από τη EUROVISION 2019.

Έκθεση καταπέλτης του ΟΗΕ: Ο καπιταλισμός καταδικάζει τους λαούς στην πείνα και καταστρέφει το περιβάλλον.





Από Panos
 

 Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //


Η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με το δικαίωμα του ανθρώπου στην τροφή προειδοποιεί ότι η σημερινή γεωργία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά για το περιβάλλον προβλήματα στο μέλλον.

Η 24σέλιδη έκθεση-καταπέλτης, θεωρεί ότι το ισχύον οικονομικό σύστημα, με τις ιδιωτικές εταιρείες και τα φυτοφάρμακα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τους ανθρώπους.




Για να καταπολεμηθεί η πείνα και να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός του πληθυσμού με τρόφιμα απαιτείται ένα εντελώς νέο σύστημα, καταλήγει η έκθεση.

Η ξεχασιάρα...


Επί 35 ολόκληρα λεπτά την Πέμπτη το μεσημέρι, μέσα από τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης, η υπουργός Εργασίας επιχειρούσε να στηρίξει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» που τάχα φέρνουν στους εργαζόμενους και το λαό η κυβέρνηση και το «τέλος των μνημονίων». Παρουσιάζοντας όλη τη βεντάλια της «εικονικής πραγματικότητας» που λανσάρει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, επανέλαβε τα περί «στόχου για αύξηση του κατώτατου μισθού», εξήγγειλε για πολλοστή φορά την «επαναφορά των θεμελιωδών αρχών στις Συλλογικές Συμβάσεις» μετά τον Αύγουστο, καμάρωσε για τον... «υπερπλεονασματικό» ΕΦΚΑ και γιατί οι συντάξεις... δεν θα πέσουν κάτω από τα 300 ευρώ (!), επανέφερε το παραμύθι της μελλοντικής «επαναδιαπραγμάτευσης» των νέων βάρβαρων περικοπών στις συντάξεις, που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση!

 Τι δεν είπε σε αυτά τα 35 λεπτά για όλα τα παραπάνω η υπουργός; «Ξέχασε» να αναφέρει τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης, καταγεγραμμένη ρητά και στο «αναπτυξιακό σχέδιό» της, ότι ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με βάση τον μνημονιακό νόμο Βρούτση (ν. 4172/2013), με απόφαση του αστικού κράτους και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καθοριστικό κριτήριο στο νόμο της ΝΔ και στο «αναπτυξιακό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα, η διασφάλιση δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου! «Ξέχασε», επίσης, η υπουργός ότι η κυβέρνηση πουθενά στο «αναπτυξιακό σχέδιο» δεν αναφέρεται σε κατάργηση του αίσχους του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους εργαζόμενους. Και φυσικά «ξέχασε» και τη νέα μείωση του αφορολόγητου, που θα φέρει νέα αφαίμαξη στο εισόδημα των εργαζομένων.

5ετής φυλάκιση σε όσους καταγράφουν ισραηλινούς «εν δράσει»!



Μετά την παγκόσμια καταδίκη του Ισραήλ για την πρόσφατη σφαγή στη Γάζα, το Ισραηλινό Κοινοβούλιο παίρνει τα μέτρα του

5ετής φυλάκιση σε όσους καταγράφουν ισραηλινούς «εν δράσει» 
Προτείνει νόμο που απαγορεύεται τη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση των εγκλημάτων των στρατιωτών του.
Με το νομοσχέδιο προτείνεται πενταετής φυλάκιση για οποιονδήποτε:
«Βιντεοσκοπεί, φωτογραφίζει ή / και καταγράφει στρατιώτες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, με σκοπό να υπονομεύσει το πνεύμα των στρατιωτών και των κατοίκων του Ισραήλ» και δέκα χρόνια φυλάκισης για οποιονδήποτε «σκοπεύει να βλάψει την κρατική ασφάλεια.»