Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Αριστερά και αντισημιτισμός


Αριστερός αντισημιτισμός δεν υπάρχει. Κάθε μορφή ρατσισμού είναι αντίθετη με το ιδεολογικό και ηθικό φορτίο της αριστεράς. Αλλά ο αντισημιτισμός αποτελεί πραγματικό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, τις διαστάσεις του οποίου, όσοι δεν το βιώνουμε, συχνά δεν συνειδητοποιούμε.
 

 
Αριστερός αντισημιτισμός δεν υπάρχει· κάτι τέτοιο θα ήταν αντίφαση εν τοις όροις, καθώς κάθε μορφή ρατσισμού είναι αντίθετη με το ιδεολογικό και ηθικό φορτίο της αριστεράς. Υπάρχει όμως, αντισημιτισμός στην αριστερά;
Αφορμή γι’αυτό το άρθρο ήταν η παρουσίαση από τον Απόστολο Λυκεσά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (05.05.2017) της έρευνας του Ιδρύματος “Heinrich Böll” στην Ελλάδα, που συνδέεται με τους Γερμανούς Πράσινους, με τίτλο «Αντι-σημιτισμός στην Ελλάδα σήμερα» και συντάκτες τους Γιώργο Αντωνίου, Σπύρο Κοσμίδη, Ηλία Ντίνα και Λεόν Σαλτιέλ, οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από φορείς και προσωπικότητες της αριστεράς και ο σχολιασμός τους –ξανά στην «Εφημερίδα των Συντακτών»- αυτή τη φορά από τον Δημήτρη Ψαρά (27.05.2017 & 31.05.2017).

Η έρευνα συμπεραίνει ότι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, της αριστεράς συμπεριλαμβανομένης. Έτσι, το ζήτημα άνοιξε, όμως ο διάλογος αποδείχτηκε δύσκολος. Είναι αλήθεια ότι ένας τέτοιος διάλογος είναι ναρκοθετημένος από το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται, καθώς κάθε συζήτηση για τον αντισημιτισμό, αναπόφευκτα συνδέεται με τη διαμάχη στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο γιατί υπάρχουν κάποιοι που κρύβουν τον αντισημιτισμό τους πίσω από την κριτική στο Κράτος του Ισραήλ, αλλά και γιατί το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να σιγήσουν κάθε εναντίον τους κριτική ταυτίζοντάς την με τον αντισημιτισμό.

19 Ιούνη 1947: Εκτέλεση 17 κομμουνιστών στην Αίγινα (Α’μέρος)





Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

 

«Και οι 17 πρόταξαν ηρωικά τα στήθη τους στο εκτελεστικό απόσπασμα φωνάζοντας: Ζήτω το  ΕΑΜ, Ζήτω ο Ζαχαριάδης»

19/6/1947: Στον Τούρλο Αίγινας εκτελούνται 17 κομμουνιστές από τις φυλακές της Αιγινας. Είναι οι: Αποστολάκης Νίκος, Αυγέρης Μήτσος, Βουτσινάς Κώστας, Γκινανιώτης Θανάσης, Γκίνης Δημήτρης, Δημητρακόπουλος Παναγιώτης, Καλογιάννης Κυριάκος, Κόλλιας Αλέκος, Κωτούλιας Κώστας, Λάτσος Συνοδινός, Μονέδας Μιχάλης, Μπουρδής Αντώνης, Ντάλιος Δημήτρης, Σιδέρης Θόδωρος, Τόλιας Παναγιώτης, Τριαντάφυλλου Θόδωρος, Χατζόπουλος Βαγγέλης.

Στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της επόμενης μέρας το στυγερό έγκλημα γίνεται πρωτοσέλιδο: «17 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Μαζί με τους άλλους εξετελέσθησαν και οι Μονέδας, Μπουρδής, Αυγέρης. ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ;»

Όχι άλλοι… θρίαμβοι!




Όχι άλλοι… θρίαμβοι! 

 

  
Ένας ακόμα θρίαμβος!

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού μετά το Eurogroup.



Εξίσου πανηγυριώτικος ο τόνος και του κ.Τσακαλώτου: «Περισσότερο φως στην άκρη του τούνελ» μετά τη συμφωνία, ισχυρίστηκε.

Ας δούμε, τώρα, «γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα(;)»: 

    α) Πήραν, λένε, δόση 8,5 δισ. ευρώ. Αλλά:

– στις 17 Ιουλίου εκκρεμεί πληρωμή 2,1 δις προς ιδιώτες ομολογιούχους,

– στις 18 Ιουλίου πληρωμή 300 εκ. στο ΔΝΤ,

Κινητικότητα


Η «κινητικότητα» της κυβέρνησης στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων ήταν ένα από τα στοιχεία που ξεχώρισαν τη βδομάδα που πέρασε και σηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, όπου υπήρξε αναθέρμανση της συζήτησης για ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αν, βέβαια, θέλει κανείς να δει λίγο «παραμέσα», θα πρέπει να διαβάσει όσα είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας στην αρμόδια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε την ανάγκη να διατηρηθεί μια ισχυρή αμερικανική παρουσία και επιρροή στην περιοχή, για την αντιμετώπιση της «κακόβουλης επιρροής» της Ρωσίας, να προχωρήσουν τα σχέδια του αγωγού TAP και των διασυνδετηρίων του προς την ΕΕ, που διέρχονται από τα Δ. Βαλκάνια, ως αντιστάθμισμα στην «ολοκληρωτική» ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία κ.ο.κ. Θα πρέπει, επίσης, να ανατρέξει στις «εκθέσεις προόδου» για τα κράτη των Δ. Βαλκανίων που ενέκρινε μέσα στη βδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο, με συστάσεις όπως αυτή προς τη Σερβία, ότι θα πρέπει να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με αυτήν της ΕΕ, «συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της για τη Ρωσία». Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο αναλαμβάνει ρόλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπλέκοντας ολοένα και περισσότερο το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς...