Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Σχόλιο για την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ενόψει της ΔΕΘ για το αίτημα για το ΓΕΜΗΣΟΕ

 

Η ξεφτίλα των εργατοπατέρων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όριο. Η ανακοίνωση της τραγικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ενόψει της ΔΕΘ αποτελεί μνημείο εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δεν μπορούμε όμως να μην ξεχωρίσουμε το απίστευτο “αίτημα” της ΓΣΕΕ που λέει “Μεταφορά της διαχείρισης της λειτουργίας του ΓΕΜΗΣΟΕ στη ΓΣΕΕ”. Του ΓΕΜΗΣΟΕ δηλαδή που αποτελεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων. Του ΓΕΜΗΣΟΕ που είναι εργαλείο που αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες να μην υπογράφονται κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, διατηρώντας τους μισθούς καθηλωμένους εδώ και 15 χρόνια.

Η ΓΣΕΕ ζητά να διαχειρίζεται το ΓΕΜΗΣΟΕ ενώ έχει μητρώο μελών Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που με τη σειρά τους έχουν μέλη εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία και κανονικά θα έπρεπε να ζητά την κατάργηση του. Έχουν ξεφύγει… Ποιος έχασε όμως τη ντροπή για να τη βρει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ;

Σκοτάδι

 

Η αμερικανική «Locheed Martin», από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, ήταν τον περασμένο Απρίλη ο χορηγός μιας «Ημερίδας Σταδιοδρομίας» που διοργάνωσε το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί ανακοινώθηκε η πρόθεση της πολυεθνικής και του πανεπιστημίου να συνεργαστούν στενά «σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης», με τον εκπρόσωπο της πολεμικής βιομηχανίας να σημειώνει ότι «η εκπαίδευση STEM (Science Technology, Engineering and Mathematics) διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας για τις ερχόμενες δεκαετίες, μέσω καινοτόμων μυαλών που εξελίσσουν καθημερινά την επιστήμη και την τεχνολογία». «Καρπός» αυτής της συνεργασίας είναι οι υποτροφίες που προκήρυξε για φέτος η αμερικανική οπλοβιομηχανία για τους ερευνητές του ΕΚΠΑ, επισφραγίζοντας και με αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο της Ερευνας και των αποτελεσμάτων της για τις ανάγκες της ανάπτυξης νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιοι πολεμοκάπηλοι οργανισμοί δικτυώνονται με τα ελληνικά πανεπιστήμια και στρατολογούν επιστήμονες. Το ίδιο το ΝΑΤΟ χρηματοδοτεί προγράμματα σε ελληνικά πανεπιστήμια, «δένοντας» με χίλια νήματα την Ερευνα με τους εγκληματικούς σκοπούς του. Να όμως που σε καιρούς πολεμικής προπαρασκευής, οι βιομηχανίες του θανάτου γίνονται οι ...χρυσοί χορηγοί των πανεπιστημίων και της Ερευνας, γυρίζοντας την ανθρωπότητα στα πιο σκοτεινά της χρόνια.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Το «αναποδογύρισμα» της πραγματικότητας από την κυβέρνηση έχει φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο

 

Η πολιτική που λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και αυξάνει τα κέρδη είναι ενιαία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για την εισήγηση του Κ. Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Το "αναποδογύρισμα" της πραγματικότητας από την κυβέρνηση έχει φτάσει πλέον σε άλλο επίπεδο με τον πρωθυπουργό να ανακαλύπτει "πτώση τιμών", την ώρα που εκτός όλων των άλλων μόλις προχθές ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις και στις τιμές των φαρμάκων.

Και προφανώς η μάχη κατά της ακρίβειας δεν μπορεί να γίνει με τη σημαία των "ευρωπαϊκών μέσων όρων", όπως κάνει τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα, από τη στιγμή που είναι ενιαία η πολιτική που τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και αυξάνει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στα τρόφιμα, την Ενέργεια, τις μεταφορές και αλλού». 

Ανησυχίες


Πηγή: Eurokinissi

 

«Κυβέρνηση χωρίς όραμα - αντιπολίτευση χωρίς προοπτική»...

Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται ο προβληματισμός των αστικών επιτελείων για το πώς θα ξεπεραστεί η «ασυμμετρία» του πολιτικού συστήματος, ώστε να θωρακίζεται, από τη μια, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και να διασφαλίζονται, από την άλλη, η αναγκαία συναίνεση και η δυνατότητα παγίδευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας με την κυβερνητική εναλλαγή.

Προβληματισμοί που εκδηλώνονται πότε με κριτική και προειδοποιήσεις για «κόπωση» της κυβέρνησης, πότε με αναλύσεις για τον «κίνδυνο αστάθειας» λόγω της χαοτικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ και των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, πότε με σχόλια για την «αδυναμία» να «πειστεί» ο λαός για τον «μονόδρομο» της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της πολιτικής του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Αν κάτι όμως αποδοκιμάζεται στην πράξη από τον λαό και τροφοδοτεί «ανησυχίες» όπως οι παραπάνω, είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους κάτω απ' όλες τις συνθήκες, απογειώνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το τσάκισμα του λαού. Αλλά και η στρατηγική συναίνεση που της παρέχει η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων συμπληρωμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η πολεμική βιομηχανία στα ... καλύτερά της

 

Με καταιγιστικούς ρυθμούς η παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται σε πολεμική, στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται αλλά και της διαφαινόμενης αποτυχίας του «πράσινου new deal» να δώσει διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια. Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι «Financial Times» είναι αποκαλυπτικά: Οι 15 κορυφαίες πολεμικές βιομηχανίες στον κόσμο θα καταγράψουν κύκλο εργασιών 52 δισ. δολαρίων το 2026, σχεδόν διπλάσιο από το 2021! Οι 5 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, με 26 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2026, υπερδιπλάσιο από το 2021. Στην Ευρώπη, οι «πρωταθλήτριες» στη βιομηχανία του πολέμου «BAE Systems», «Rheinmetall» και «Saab», που έχουν πάρει τα περισσότερα και μεγαλύτερα συμβόλαια για πυρομαχικά και πυραύλους, αναμένεται να δουν αύξηση των εσόδων τους πάνω από 40%.

* * *

Στο φόντο της πολεμικής προπαρασκευής, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τις πολεμικές δαπάνες και φορτώνουν με νέα, τεράστια βάρη τον λαό. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 13 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στην Ταϊβάν και στο Ισραήλ, που εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις ή εντάσεις, απέναντι σε στρατηγικούς ανταγωνιστές των αμερικανικών συμφερόντων σε Ανατολική Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Τα συμβόλαια για τα νέα όπλα πήγαν κατά κύριο λόγο στους πέντε μεγαλύτερους ομίλους των ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε «Lockheed Martin», RTX, «Northrop Grumman», «Boeing» και «General Dynamics». Αντίστοιχα, η Βρετανία έχει δεσμεύσει 7,6 δισ. λίρες για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης των αποθεμάτων της σε πολεμικό υλικό.