Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Η ρίζα των μεγάλων κινητοποιήσεων βρίσκεται στα τεράστια λαϊκά προβλήματα που έχει προκαλέσει η καπιταλιστική παλινόρθωση

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Συνέντευξη με τον Ελ. Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

 

Με αφορμή τις μεγάλες εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις στο Καζακστάν και τις εξελίξεις που ακολούθησαν, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, έδωσε συνέντευξη στο πόρταλ «902.gr», την οποία αναδημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».
 
***

-- Οι πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις στο Καζακστάν οδήγησαν σε βίαιες συγκρούσεις και στην επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων για την καταστολή τους. Ο Πρόεδρος της χώρας, Τοκάγιεφ, έκανε λόγο για ξένη επέμβαση, για 20.000 ξένους ενόπλους, ενώ ακολούθησε η στρατιωτική επέμβαση των χωρών του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Προκύπτει το ερώτημα, κατά πόσο αυτές οι κινητοποιήσεις είχαν τη ρίζα τους στις εσωτερικές εξελίξεις, ή ήταν πράγματι μια ξένη επέμβαση, όπως είχαμε π.χ. στην περίπτωση της Ουκρανίας πριν από μερικά χρόνια;

-- Η ρίζα των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων που έγιναν στο Καζακστάν βρίσκεται στα τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που έχει προκαλέσει στον λαό αυτής της χώρας η παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε με μισθούς και συντάξεις πείνας, εκατομμύρια είναι άνεργοι, αναγκάζονται να μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας ή στη Ρωσία για το μεροκάματο. Εκατομμύρια νέοι, σε μια κοινωνία όπου ο μέσος όρος ζωής είναι νεανικός, με απόγνωση βλέπουν να διαγράφεται ζοφερό το μέλλον τους.

Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την «ανοσία» - Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος «ιός»

 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 

 

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, με τη στρόφιγγα να ανοιγοκλείνει συνεχώς για τις διαθέσιμες ΜΕΘ και τις απλές κλίνες, τα ιατρεία και χειρουργεία πάλι να υπολειτουργούν, με χιλιάδες υγειονομικούς να έχουν βγει εκτός μάχης γιατί νοσούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία της μετάλλαξης «Όμικρον» και δε διστάζει να κυκλοφορεί υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία αποκλιμάκωση και σενάρια τέλους της πανδημίας από το γεγονός της μαζικής ανοσοποίησης του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται η υπαρκτή υψηλή μεταδοτικότητα για να ενισχυθεί το γνωστό αποτυχημένο αφήγημα της ατομικής ευθύνης.

Οι συνέπειες της πανδημίας είναι βαριές για τον λαό και δεν αντιμετωπίζονται με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στον λαό. Εμμένει στα πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης» γιατί βασικό της κριτήριο είναι η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η προτεραιότητά της, αντί να είναι η προστασία της υγείας του λαού.

Επί πτωμάτων


Ο επίσημος αριθμός θανάτων από κορονοϊό έχει φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του «Economist», οι πραγματικές απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία μπορεί να φτάνουν και το τετραπλάσιο, τα 22 εκατ. ανθρώπινες ζωές. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε επειδή νόσησαν από κορονοϊό, είτε από αιτίες που μπορούσαν να προληφθούν την περασμένη διετία, αλλά αυτό δεν έγινε, λόγω της πίεσης στα συστήματα Υγείας. Την ίδια ώρα, επιχειρηματικοί όμιλοι που βρίσκονται πίσω από τα πιο διαδεδομένα εμβόλια, «Pfizer» - «BioNTech» και «Moderna», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν τον Νοέμβρη στη σύνοδο STAT (το επονομαζόμενο και «Νταβός της Φαρμακοβιομηχανίας»), αποκομίζουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων περίπου κάθε λεπτό. Μάλιστα, μπροστά στην επικράτηση της μετάλλαξης «Ομικρον», αξίζει να θυμίσουμε τι έγραφε ξανά ο «Economist» για την πανδημία ως «μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εάν παράξουν εμβόλια, είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν. Εάν αποδειχθεί ότι ο ιός μεταλλάσσεται συχνά, θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο». Σε ελεύθερη μετάφραση, «οι νεκροί μας, τα κέρδη τους», όπως εύστοχα σημείωναν την Πέμπτη τα συνδικάτα και οι φορείς που διαδήλωσαν πανελλαδικά για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού απέναντι στον πραγματικό «ιό», τον καπιταλισμό.

«Κόστος» για τις αστικές κυβερνήσεις η λειτουργία των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων από τις 10 Γενάρη συνοδεύτηκε από δηλώσεις και αναλύσεις από πλευράς του υπ. Παιδείας για τις μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών και την αξία της διά ζώσης διδασκαλίας. Βέβαια 2 χρόνια τώρα εχθρεύεται κάθε αίτημα που έχουν διαμορφώσει εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές τόσο για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή όσο και για την αντιμετώπιση των μορφωτικών και ψυχοκοινωνικών ζητημάτων που έχουν οξυνθεί.

Για άλλη μια φορά «κρούουν ανοιχτές θύρες», γιατί το δίλημμα που αντιμετωπίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί δεν είναι ανοικτά ή κλειστά σχολεία. Το ζήτημα είναι τα σχολεία να είναι ανοικτά με όρους και μέτρα που θα τα καθιστούν υγειονομικά ασφαλή τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία και αγανάκτηση είναι πως ενώ καταγράφονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μόλυνσης στις μικρές ηλικίες, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο και θεωρεί πανάκεια το ένα ή δύο παραπάνω σελφ τεστ.