Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Η «κοινωνική και αλληλέγγυα ΕΕ» και άλλοι σοσιαλδημοκρατικοί μύθοι

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΝΤΕΛΟΡ ΚΑΙ ΣΟΪΜΠΛΕ

Οι μύθοι περί «κοινωνικής και αλληλέγγυας ΕΕ» ξαναβγήκαν από τα σοσιαλδημοκρατικά συρτάρια, ξεσκονίστηκαν και φορέθηκαν αυτές τις μέρες από ΣΥΡΙΖΑ 1, ΣΥΡΙΖΑ 2 και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον θάνατο των Ζακ Ντελόρ και Β. Σόιμπλε.

Και τι δεν ακούστηκε για τον Ντελόρ, που αρνιόταν λέει «μια Ευρώπη μόνο της αγοράς, ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς ψυχή, συνείδηση, πολιτική βούληση, κοινωνική διάσταση». Αλλά και για τον Σόιμπλε, της σκληρής λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που «έπνιγε την ανάπτυξη» λόγω νεοφιλελεύθερων και άλλων «εμμονών», κι επειδή προστάτευε τα γερμανικά συμφέροντα αντί για τα «κοινά» συμφέροντα της ΕΕ.

Ακούσαμε επίσης για την ανάγκη «επιστροφής» σε μια ΕΕ που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ. Αλλά και για την ανάγκη να υπάρξουν περισσότεροι «οραματιστές» και «ευρωπαϊστές» πολιτικοί όπως ο Ντελόρ, αν η ιμπεριαλιστική ένωση θέλει να έχει μέλλον.

Ακόμα κι αν παραβλέψει κανείς το αυτονόητο, ότι δηλαδή η πολιτική ολόκληρων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών ενώσεων δεν καθορίζεται από τις όποιες προσωπικότητες, αλλά από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, τις αντιθέσεις, τους ανταγωνισμούς και τους όποιους συμβιβασμούς, οι λαθροχειρίες τους «βγάζουν μάτι».

Καλή χρονιά με νέους αγώνες!

 

Η σύζευξη πανεπιστημίου - «αγοράς»

έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια.

Οι επιχειρήσεις έχουν διεισδύσει τόσο πολύ στα ΑΕΙ

που σε ορισμένους τομείς υπαγορεύουν

τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης

που υπηρετούν με τους νόμους και τις μεταρρυθμίσεις τους

όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις...

«Πρύτανης» στο πανεπιστήμιο τα ...συμφέροντα του κεφαλαίου.

* * *

Αυτά είναι όμως και τα κριτήρια

με τα οποία ο ΟΟΣΑ και άλλα ...ευαγή ιδρύματα

μετράνε την ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημίων

και αξιολογούν τις επιδόσεις τους.

Με βάση δηλαδή το πόσο καλά υπηρετούν την «αγορά»

(βλέπε τα κέρδη των επιχειρήσεων, τις ανάγκες του ΝΑΤΟ κ.ο.κ.)

και όχι βέβαια τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών,

τις ανάγκες της κοινωνίας ή την επιστήμη.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 5 - 7 Γενάρη 2024

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 5 - 7 Γενάρη 2024: 

 

  • Επικίνδυνα σχέδια με ελληνική εμπλοκή - Συναγερμός! Ισραήλ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ρίχνουν σε φωτιά πολέμου όλη τη Μέση Ανατολή 
  • Δυναμώνουμε την επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό και τους άλλους λαούς της περιοχής! Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, να ακυρωθεί η αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα. 
  • Τρεις μήνες συμπληρώνει η σφαγή των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη απο το κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του. Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ξεριζωμού του Παλαιστινιακού λαού
  • Σε τροχιά κλιμάκωσης η σύγκρουση Ισραήλ - Λιβάνου. «Λάδι στη φωτιά» του πολέμου οι επιθέσεις σε Συρία και Ιράν. Απειλές και πολεμικά τελεσίγραφα στην Υεμένη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. 
  • Νέους επικίνδυνους ρόλους στο ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό αναλαμβάνει η Ελλάδα, με προκάλυμμα το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και την «προστασία της ναυσιπλοΐας».