Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Ισορροπημένη

 


«Η κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με θύματα αμάχους και με αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Αγνοεί τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία και υπερβαίνει το δικαίωμα αυτοάμυνας της χώρας απέναντι στη Χαμάς». Αραγε στους πόσους νεκρούς αμάχους το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ κινείται εντός «αποδεκτών ορίων» για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει τα παραπάνω κατάπτυστα σε ανακοίνωσή του; Και δεν είναι τα μόνα. Καλεί την κυβέρνηση «να ακολουθήσει την ισορροπημένη στάση της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και πολλών άλλων χωρών»! Αυτό ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ο Εμ. Μακρόν συναντιόταν με τον Νετανιάχου και δήλωνε: «Είμαστε στη διάθεσή σας να συμπεριλάβουμε τη Χαμάς στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανάλογα με αυτό που το Ισραήλ θα μας ζητήσει να διεκπεραιώσουμε»... Η Γαλλία είναι έτοιμη ώστε «ο διεθνής συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία, να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», μη αποκλείοντας την εμπλοκή Γάλλων στρατιωτών στα πεδία των συγκρούσεων! Τι άλλο πετυχαίνει η Γαλλία, με αυτήν την ...ισορροπημένη στάση, από το να καταδικάζει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού στην κατοχή και να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» που οδηγεί σε γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή; Για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν υπάρχει κι άλλο πριν τον πάτο: Αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα», φτάνει να ανταγωνίζεται με την κυβέρνηση για τα «αποδεκτά όρια» των εγκλημάτων του κράτους - δολοφόνου και να ζητάει ...ισορροπημένη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Πρόστιμα - κοροϊδία για «αθέμιτες» πρακτικές, στο απυρόβλητο η «θεμιτή» κερδοφορία

 

Χειροτέρεψε η οικονομική κατάσταση για 7 στους 10, το 90% των εργαζομένων δηλώνει ότι κόβει βασικά αγαθά

 

Eurokinissi

Με «τυμπανοκρουσίες» η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πρόστιμα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ στις πολυεθνικές «Procter & Gamble» (P&G) και «Unilever», ανακαλύπτοντας ξαφνικά αθέμιτες πρακτικές κερδοφορίας. Στο απυρόβλητο φυσικά θα μείνουν οι «θεμιτές» πρακτικές κερδοφορίας που εκτινάσσουν τις τιμές σε όλα τα βασικά είδη, με τον λαό να «στενάζει» στα ταμεία των σούπερ μάρκετ για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους μια χούφτα όμιλοι. Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί ως ενδεικτικό της κοροϊδίας πως τα κέρδη της «Unilever» παγκοσμίως το 2022 ξεπέρασαν τα 10,7 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2023 για την P&G ξεπέρασαν τα 4,52 δισ.

Αλλωστε, έρευνα που δημοσίευσε χτες η ΓΣΕΕ αποτυπώνει την κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα, με το 90% των εργαζομένων να δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών, εξαιτίας της ακρίβειας, το 30% να δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και ένα 37% ότι αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.

Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% ο έλεγχος τιμών. Το 64% των εργαζομένων σημειώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στον μισθό του το 2023, ενώ το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του μετά την απόφαση για το «ξεπάγωμα» των τριετιών. Το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του και το 48% αυτών ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.

Ναυτεργάτες αρνούνται να στελεχώσουν τα πλοία που στέλνουν κυβέρνηση και εφοπλιστές σε Ισραήλ και Γάζα

 

Πηγή: Associated Press

 

Τη μετάβαση πλοίων τους στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο ετοιμάζουν εφοπλιστικές εταιρείες, σε άλλη μια εξέλιξη που αποτυπώνει την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για τουλάχιστον 6 επιβατηγά πλοία διαφορετικών ομίλων. Από αυτά, ήδη το Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο «Champion Jet 1», της ναυτιλιακής εταιρείας «Sea Jets» με σημαία Κύπρου, ελλιμενίζεται στη Λεμεσό. Σε άλλα πλοία έχει γίνει προς το παρόν μια γενική ενημέρωση προσωπικού ότι θα γίνουν αντίστοιχα δρομολόγια.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι του παζλ των πολεμικών επιχειρήσεων και σχεδιασμών. Αλλωστε, πρόσφατα δημοσιεύματα περιγράφουν το σχέδιο του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ για τον βίαιο εκτοπισμό των 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς άλλες χώρες, μεταξύ τους και την Ελλάδα.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ Συντριπτική ήττα για την πολιτική αποκλεισμού της Κούβας


Ο πίνακας της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ: Απομονωμένες οι ΗΠΑ και το Ισραήλ
Ο πίνακας της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ: Απομονωμένες οι ΗΠΑ και το Ισραήλ

 

Με συντριπτική πλειοψηφία 187 ψήφων υπέρ, δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ) και μία αποχή (Ουκρανία), η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε για άλλη μια φορά χτες τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στην Κούβα οι ΗΠΑ για πάνω από 6 δεκαετίες. Πρόκειται για άλλη μια συντριπτική ήττα των αμερικανικών κυβερνήσεων που συνεχίζουν αυτήν την απάνθρωπη πολιτική, που η ένταση και η διάρκειά της δεν έχουν προηγούμενο στον κόσμο. Ηταν η 31η φορά που επαναλαμβάνεται αυτή η απαίτηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, όμως τώρα ήταν ακόμα πιο εκκωφαντική, με τις ΗΠΑ και το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ να απομονώνονται ακόμα περισσότερο.

«Point system» για «συνεργάσιμους» δήμους και Περιφέρειες

 

Είναι νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, με τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες ζημιές. Οπως είναι νωπές οι μνήμες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού την τελευταία μέρα του Αυγούστου: Προσπαθώντας να κουκουλώσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, εξήγγειλε ανάμεσα σε άλλα τη δημιουργία ενός «συστήματος αξιολόγησης» δήμων και Περιφερειών, για να υπάρχει τάχα καλύτερος συντονισμός με την κεντρική διοίκηση και να ελέγχεται αν κάνουν τα αναγκαία έργα ώστε να αποφεύγονται οι καταστροφές.

Χτες, ωστόσο, δημοσιεύματα στον Τύπο ήρθαν να ξεκαθαρίσουν τι σόι ...αξιολόγηση είναι αυτή που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οπως αποκαλύπτεται, πρόκειται για ένα ειδικό «point system» 12 σημείων, που θα μετράει τις επιδόσεις της Τοπικής Διοίκησης στην υλοποίηση βασικών κατευθύνσεων και τομέων της αντιλαϊκής πολιτικής. Απ' αυτές τις επιδόσεις θα εξαρτάται στη συνέχεια και το ύψος της κρατικής επιδότησης δήμων και Περιφερειών.

* * *

Τα 12 αυτά σημεία αφορούν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα οικονομικά των δήμων και τα ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τις επιδόσεις τους στην πολιτική προστασία και στην «προστασία του περιβάλλοντος», με την υλοποίηση «πράσινων» πολιτικών. Για παράδειγμα, ένα από τα ζητήματα όπου θα αξιολογούνται οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης είναι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Δεν θέλει πολύ για να καταλάβει κανείς ότι η αξιολόγηση θα γίνεται με κριτήριο το κατά πόσο μία δημοτική ή περιφερειακή αρχή προχωρά στην παραχώρηση φιλέτων για επιχειρηματική εκμετάλλευση και εμπορική αξιοποίηση.