Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Ανακοίνωση για τα 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου



Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου αναφέρει:  

«Συμπληρώνονται 46 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της ΚΝΕ, το 1968, συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη.

Ρόζα Ιμβριώτη , Ο Νοέμβρης του 1973



Το φθινόπωρο του 1974 τυπώθηκε και κυκλοφόρησε η μελέτη της Ρόζας Ιμβριώτη " Η αυξημένη ωριμότητα των νέων. ΑΡΙΣΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ ( Ο Νοέμβρης του 1973).

Αν και έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια οι διαπιστώσεις και οι θέσεις που διατυπώνει η μεγάλη παιδαγωγός είναι εξαιρετικά επίκαιρες, καθώς όχι μόνο αναδεικνύει το θέμα ΠΑΙΔΕΙΑ, αλλά το συνδέει με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε και δυστυχώς η Παιδεία παραμένει ο μεγάλος ασθενής. Αν παραβλέψει κανείς τις χρονολογίες θα νομίσει ότι η Ρόζα Ιμβριώτη περιγράφει την εποχή μας.

Η μελέτη αυτή στηρίζεται στον ψ υ χ ι κ ό  κ ό σ μ ο  τ η ς  ν έ α ς  γ ε ν ι ά ς γιατί
 " Αυτός αμύνεται, εκπέμπει κραδασμούς με προεκτάσεις ελπιδοφόρες. Ζητάει λύσεις, διεκδικεί. αμφισβητεί, αποβλέπει στο μέλλον που το σχεδιάζει με τη φαντασία και τη δραστηριότητά του γενναιότερο, δικαιότερο, πιο υψηλό."
Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία ήταν το σύνθημα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και
" Αποδώ το αίτημα της νέας γενιάς να γίνει το Σχολείο όργανο του λαού, δηλ. να υπηρετεί τα συμφέροντά του. Γι' αυτό αξιώνει όλα τα παιδιά του λαού να πάρουν όσο το δυνατό υψηλότερη μόρφωση. Η παιδεία δηλαδή της γενιάς που αναπτύσσεται δε θα είναι " αυτοσκοπός", ούτε θα είναι " αυτόνομη", δε μπορεί να είναι έξω από τη ζωή ούτε έξω από την πολιτική...Το κύριο έργο λοιπόν της παιδείας με την έννοια της ένωσης σχολείου - ζωής θα είναι: να διδάξουμε τη νεολαία και να την κάνουμε ικανή να συλλαβαίνει τον κόσμο όπως είναι, πίσω από τα φαινόμενα να αναγνωρίζει την ουσία, τις νομοτέλειες στις λειτουργίες, να κατανοεί τις απεδώ ενεργούσες αντιθέσεις και να δρα σύμφωνα με το νόημα της κοινωνικής προόδου"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Το Πολυτεχνείο άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς για το λαό, στόχους και αιτήματα που έμειναν ανεκπλήρωτα
 
Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Πανό της ΚΝΕ στη πρόσοψη της Πολυτεχνικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη
Πανό της ΚΝΕ στη πρόσοψη της Πολυτεχνικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη
Κάθε γενιά μπαίνει στους ταξικούς αγώνες και στον αγώνα του ΚΚΕ με διαφορετικές συνθήκες και εμπειρίες και προσθέτει το δικό της μερίδιο στην ιστορική διαδρομή και συνέχεια του ΚΚΕ.
 Το ίδιο συμβαίνει και με τη δική σας γενιά. Οι σημερινές γενιές της ΚΝΕ μπαίνουν στην πολιτική και τους ταξικούς αγώνες επίσης σε διαφορετικές συνθήκες. Είστε μια τυχερή γενιά μέσα στην ατυχία σας. Είστε τυχεροί για δύο κύριους λόγους:

Ο πρώτος λόγος: Εχετε πολύ δυνατά όπλα. Τη μελετημένη και επεξεργασμένη 100χρονη Ιστορία και πείρα του ΚΚΕ. Εναν πλούτο εφοδίων που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές και έχετε δίπλα σας, ως καθοδηγητή, ένα Κόμμα πολύ έμπειρο, δοκιμασμένο και με μια σύγχρονη, επεξεργασμένη επαναστατική πολιτική και Πρόγραμμα.

Ο δεύτερος λόγος: Ζείτε σε μια εποχή που προκαλεί μεγάλες μεν ανησυχίες και τρόμο, αλλά πίσω, όμως, από τα μαύρα σύννεφα κρύβονται και κινούνται τρομερές δυνάμεις που σπρώχνουν τα πράγματα μπροστά. Αυτό το σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης δεν είναι σε θέση να τις αναχαιτίσει, να τις ανακόψει. Είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας.

Οι κινητήριες δυνάμεις της σοσιαλιστικής επανάστασης ωριμάζουν και το καινούργιο που έρχεται είναι ακατανίκητο. Ο καπιταλισμός δεν έχει μέλλον, βουλιάζει και σαπίζει στις αντιφάσεις και αντιθέσεις του. Μη σας τρομάζουν οι δυσκολίες και τα ουρλιαχτά των πραιτοριανών του όπου Γης.