Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Η διεθνιστική διάσταση της ψήφου στο ΚΚΕ

 

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία
Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, από τη Ρωσία έως την Αυστραλία κι από την Ινδία έως τις ΗΠΑ, θα «γκουγκλάρουν» αύριο το βράδυ στη γλώσσα τους «Ελλάδα, εκλογές, ΚΚΕ». Θα θελήσουν να μάθουν εάν το θετικό, ενθαρρυντικό βήμα που έγινε στις 21 Μάη με την ενίσχυση του ΚΚΕ θα συνεχιστεί, παρά τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο που θα ισχύσει την 25η Ιούνη.

Ηδη στο πλευρό του ΚΚΕ, με μηνύματά τους, έχουν ταχθεί δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο, που υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει για τη διεθνή πάλη η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ. Πολλά από αυτά τα μηνύματα δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη περίοδο στον «Ριζοσπάστη», αναδεικνύοντας τη διεθνή διάσταση της πάλης του ΚΚΕ. Αξίζει, όμως, να συνοψίσουμε.

«Βράχος» διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται

«Κοινός τόπος» της συμπάθειας και εκτίμησης που δείχνουν οι κομμουνιστές - καθώς και πολλοί εργαζόμενοι από άλλες χώρες - στο ΚΚΕ είναι το γεγονός πως το Κόμμα μας ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει τους αγώνες των λαών σε όλο τον κόσμο για τα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματά τους, ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για την υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης.

Γ. Βαρουφάκης: «Πλειστηριασμοί μόνο από Έλληνες»… (ΒΙΝΤΕΟ)

 



 

«Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο γίνονται 3.500.000 εξώσεις που σημαίνει ότι καταστρέφονται 3.500.000 οικογένειες. Θα μου πεις “πώς θα το γλιτώσουμε εμείς όταν το παθαίνουν οι Αμερικανοί”.

Ναι, εκεί όμως τα χρήματα μένουν μες στη χώρα. Τα αρπακτικά που παίρνουν τα σπίτια αυτών των 3,5 εκατομμυρίων κάθε χρόνο, τα κρατάνε μέσα στην Αμερική, τα επενδύουν μέσα στην Αμερική.

Κάτι θα κυλήσει αυτό το trickle-down effect, το οποίο δεν το πιστεύω γενικά, δεν είναι σοβαρή πολιτική, αλλά σε σχέση με εδώ”; Όλα αυτά τα 70δις θα πάνε στα Cayman Islands. Ούτε στα μπουζούκια δεν θα τα φάνε». 

Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ προς την επόμενη κυβέρνηση


Ο Δημ. Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας στη Γενική του Συνέλευση, είπε ότι «η χώρα βρίσκεται σε τροχιά προόδου, είναι πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα σε σχέση με πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να χτίσει μακρόπνοη θετική προοπτική».Εδώ δίνει συνοπτικά την εκτίμησή του για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων από το 2012 μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας, είπε ότι η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε «καμπή», αναφέροντας ότι «η συνέχιση της πορείας δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, είναι ανάγκη να επιταχύνουμε και να αντιμετωπίσουμε τις τεχνολογικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές προκλήσεις καθώς οι επόμενοι 12 με 18 μήνες αποτελούν ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για να βελτιώσουμε τις προοπτικές και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ο ΣΕΒ θέτει απαιτήσεις προς το κράτος και την επόμενη κυβέρνηση, γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστημα για την εφαρμογή πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες της επιβράδυνσης της οικονομίας σε όφελος του κεφαλαίου (επιτάχυνση, σύγκλιση με ΕΕ).

Ουσιαστικά απαιτεί - και μάλιστα γοργά - αντεργατικές αναδιαρθρώσεις τον επόμενο 1 - 1,5 χρόνο, για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη διεθνή αγορά. Εστιάζει δε εκεί που τα προγράμματα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δίνουν τα ρέστα τους, ως προς τη στρατηγική ανάπτυξης (γεωστρατηγική αναβάθμιση) και τους τομείς ανάπτυξης (ψηφιακή οικονομία, «πράσινη μετάβαση» στο όνομα της φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής) σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ.

Ελεεινοί παραλληλισμοί και το φάντασμα του 1917

 

Πηγή: Associated Press

 

Ο Πούτιν στο σημερινό του διάγγελμα έφτασε να παραλληλίζει τη στάση του ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ και της ηγεσίας του με τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση τον Οκτώβρη του 1917.

Για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Ρωσίας επέλεξε να κάνει σαφές και στον πιο δύσπιστο ότι ο αντικομμουνισμός είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής της ρωσικής κυβέρνησης και ότι η οποία επίκληση στο ηρωικό παρελθόν της ΕΣΣΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά το καμουφλάζ της στράτευσης στις επιδιώξεις της ρωσικής αστικής τάξης.

Άλλωστε η σημερινή αστική τάξη -και ο ίδιος ο Πούτιν- επεδίωξαν την ανατροπή του σοσιαλισμού στην πρώην ΕΣΣΔ. Αυτοί γεύονται προνόμια και πλούτη και ο λαός φτώχεια και πλέον πολύ αίμα που χύνεται σε έναν άδικο πόλεμο. Ο αντικομμουνισμός που κλιμακώνεται και στα δύο στρατόπεδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία φανερώνει όμως και κάτι άλλο. Ότι «το φάντασμα του κομμουνισμού πλανάται», παρά τον πολύ αρνητικό συσχετισμό, ως μόνη διέξοδος από το σύστημα του πολέμου και της φτώχειας.

 

902gr

ΚΚΕ ΔΑΓΚΩΤΟ! Το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα της Κυριακής!

 


Η ελπίδα είναι εδώ!

ΚΚΕ ισχυρό για 100% μαχητική αντιπολίτευση για τον λαό! Για να χαμογελάσουμε περισσότερο όλοι μαζί!

Για να κοπούν τα χαμόγελα σε όσους ονειρεύονται «παντοδύναμες» κυβερνήσεις και συναινετικές «αντιπολιτεύσεις»!

Με αυτές τις σκέψεις φτάνουμε στην κάλπη της Κυριακής, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην επόμενη μέρα, των νέων αγώνων.

Με αυτές τις σκέψεις, ακόμα και τις τελευταίες ώρες που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, δίνουμε τη μάχη για να μη χαραμιστεί η ψήφος στα κόμματα του συστήματος. Για να επανεκλεγούν οι κομμουνιστές βουλευτές, να ξαναβγεί το ΚΚΕ 3ο κόμμα στην Αττική, να πάρει μεγάλα ποσοστά στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές, να εκλέξει βουλευτές και σε περιφέρειες που δεν τα κατάφερε τον περασμένο Μάη, όπως στη Λέσβο.

Μυαλό και καρδιά λένε να ψηφίσεις ΚΚΕ!


Λίγες ώρες πριν από τις εκλογές, ας παραδεχτούμε πως είμαστε δυνατή ράτσα, αντέξαμε πολλά, όλο αυτό το διάστημα. Αδιανόητα ψέματα, άγαρμπους πολιτικούς θεατρινισμούς, μαύρη προπαγάνδα, χυδαίους εκβιασμούς, ιδεολογικές κυβιστήσεις, επικοινωνιακούς τσαρλατανισμούς, υποσχέσεις δίχως αύριο. Ακούσαμε πως για τις φωτιές φταίει ο άνεμος, για τις πλημμύρες το πολύ νερό, για τα Τέμπη ο σταθμάρχης, για τους θανάτους εργατών η απροσεξία τους, για το ναυάγιο οι διακινητές ...

Υποστήκαμε μεγάλες δόσεις τοξικότητας και υποκρισίας.

Τα αστικά κόμματα χρησιμοποίησαν όλα τα εργαλεία τους για να παραπλανήσουν, να εξαπατήσουν και να παγιδεύσουν τον λαό. Ευτυχώς αντέξαμε μετά από τόση προεκλογική κακουχία. Αντέξαμε και πεισμώσαμε. Κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να πείθεται από τη θρασύτατη είσοδο του σκληρού reality στην πολιτική, ούτε από τα κακόγουστα προεκλογικά σόου πρωθυπουργικών επισκέψεων σε αστέγους ή τα λαϊκίστικα σκηνικά των κομματικών της ΝΔ, με βάγια στους δρόμους, για να διαβεί ο ...Μεσσίας ή από τους ΣΥΡΙΖΑίικους εναγκαλισμούς με θαλασσοδαρμένους πρόσφυγες (που αυτοί οι ίδιοι δημιούργησαν) μπροστά σε κάμερες.

Την Κυριακή έχουμε μια νέα εκλογική μάχη, με καλπονοθευτική διαδικασία.

Μία οφειλόμενη απάντηση

 



 

Τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξεχνάει να πιάνει στο στόμα του το ΚΚΕ. Είναι κι αυτό ένα δείγμα εκνευρισμού. Σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα αφού ανέφερε ότι το ΚΚΕ το ενδιαφέρει μόνο πως... θα σηκώνει λάβαρα, τόνισε στην συνέχεια πως «δεν το ενδιαφέρει πως ζουν οι εργαζόμενοι».

Μπορεί να πάει αυτό να το πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 24 - 25 Ιούνη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 24 και 25 Ιούνη: 

 

  • Δύναμη και ελπίδα του λαού 
  • ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά! Μπορούμε με τόλμη και καρδιά
  • 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση για την επόμενη  μέρα 
  • Με ΚΚΕ πιο ισχυρό, καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη! Ο λαός πιο δυνατός απέναντι στην αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης μέρας, που θα «τρέχει» η κυβέρνηση της ΝΔ, με την «υπεύθυνη»... συμπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων.
  • Μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.

 

Ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει εκτάκτως τη Δευτέρα 26 Ιούνη με τα αποτελέσματα των εκλογών.