Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Η ιδιοτελής χρήση της Ιστορίας

 

Με αφορμή τα κείμενα και τις διακηρύξεις των φορέων για τα 100 χρόνια από την τραγωδία του 1922

 

Καραβάνι από Μικρασιάτες πρόσφυγες
Καραβάνι από Μικρασιάτες πρόσφυγες
Προσεγγίζοντας και αξιολογώντας τα κείμενα για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική τραγωδία των διαφόρων φορέων που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας, κυρίως εκείνα των συνοικιών - πόλεων με μικρασιατική προέλευση, διαπιστώνουμε στην πλειονότητά τους κάποια κοινά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν:
  • με την προσπάθεια επιλεκτικής χρήσης των ιστορικών γεγονότων,
  • με την περιοδολόγηση κατά το δοκούν με κριτήριο τα εκάστοτε κομματικά μικροσυμφέροντα,
  • με την πρόταξη κάποιων ιστορικών περιόδων και αποσιώπηση κάποιων άλλων,
  • με την πρόταξη του φολκλόρ
  • και, βεβαίως, με την προώθηση της κοινωνικής ουδετερότητας της Ιστορίας.
  • Τα χαρακτηριστικά αυτά παρακολουθούν τόσο τα γραπτά κείμενα όσο και τις δραστηριότητες - εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.
  • Ετσι, κατασκευάζουν και προωθούν ένα αφήγημα άνευρο, μονόπλευρο, αδιάφορο και συστημικό.

Συγκεκριμένα:

Γιώργος Φαρσακίδης – 16,5 χρόνια όρθιος στις φυλακές και τις εξορίες, μια ζωή αγώνας για «ν’ ανθρωπέψει ο άνθρωπος»

 


Συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τον θάνατο του αξέχαστου σπουδαίου χαράκτη, ζωγράφου και λογοτέχνη, μαχητή της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης, του κομμουνιστή λαϊκού αγωνιστή, «αξεδίψαστου της ζωής» Γιώργου Φαρσακίδη.

Συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τον θάνατο του αξέχαστου σπουδαίου χαράκτη, ζωγράφου και λογοτέχνη, μαχητή της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης, του κομμουνιστή λαϊκού αγωνιστή Γιώργου Φαρσακίδη.

Έφυγε από τη ζωή «όρθιος», στις 22 του Ιούλη 2020, όπως όρθιος πορεύτηκε σ’ όλη του τη ζωή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Μια ζωή πολυτάραχη γεμάτη από τέχνη αφιερωμένη στο λαό και ανυποχώρητο αγώνα για τις ιδέες του σοσιαλισμού, για «να ανθρωπέψει ο άνθρωπος»…

Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε το 1926 στην Οδησσό της νεογέννητης Σοβιετικής Ένωσης, από μητέρα Ρωσίδα και πατέρα Έλληνα της διασποράς.

Το 1933 εγκαθίσταται με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Στα δεκατέσσερά του γνωρίζει στις γειτονιές του Ντεπώ την καινούργια πατρίδα. Για τα περισσότερα παιδιά της γειτονιάς ήταν «ο Ρούσος», το προσφυγόπουλο. «Σ’ αυτόν τον τόπο θα είμαι πάντα ένας ξένος», γράφει.

ΕΥΡΩΠΗ Συνεχίζονται κινητοποιήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και δουλειά με δικαιώματα

 

Από πρόσφατη διαδήλωση απεργών λιμενεργατών στο Αμβούργο

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Από πρόσφατη διαδήλωση απεργών λιμενεργατών στο Αμβούργο
Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις συνεχίζουν εργαζόμενοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ζητώντας αυξήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και διασφάλιση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την ώρα που η κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας - Κίνας και όλες οι επιπτώσεις της (π.χ. στον ενεργειακό εφοδιασμό) κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση.

Την αξία της οργάνωσης αγώνων επιβεβαίωσαν οι αυξήσεις που απέσπασαν οι πιλότοι στις Σκανδιναβικές Αερογραμμές (SAS), μετά από δύο βδομάδες απεργίας. Οι απεργοί εναντιώθηκαν στις ραγδαίες περικοπές και τις μαζικές απολύσεις στις οποίες κατέφυγε η εταιρεία: Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη μεγάλη αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης, η SAS όχι μόνο δεν προσέλαβε χειριστές αεροσκαφών που είχε απολύσει, αλλά «στράφηκε» σε γραφεία ενοικίασης εργαζομένων από άλλες χώρες, για προσωπικό με πολύ πιο περιορισμένους μισθούς και δικαιώματα. Η απεργία, στην οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εντάχθηκαν και τεχνικοί ως ένδειξη αλληλεγγύης, υποχρέωσε την εργοδοσία να υποσχεθεί νέα συλλογική σύμβαση που θα καλύπτει τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Στη Βρετανία, συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν την Τρίτη προετοιμασία απεργιών τους επόμενους μήνες, ενάντια στις μισθολογικές αυξήσεις - κοροϊδία (5%) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό που υπολογίζεται στο 9% (και εκτιμάται ως ρεκόρ 40ετίας). Η κυβέρνηση ανέφερε ότι έλαβε συστάσεις από εμπειρογνώμονες για «μια προσεκτική ισορροπία» μεταξύ της αναγνώρισης της συνεισφοράς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Συνδικαλιστές εξήγησαν ότι στην πραγματικότητα «η λεγόμενη προσφορά μισθών ισοδυναμεί με μια τεράστια εθνική περικοπή μισθών».

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία έχουν βιώσει και βιώνουν τον δήθεν μονόδρομο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν συνέχεια των αντεργατικών επιλογών που έχουν οδηγήσει σε σταδιακή απαξίωση δύο από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Μεσογείου, τα έχουν αφήσει να «ρημάξουν», έχουν αφήσει παροπλισμένο ένα έμπειρο εργατικό δυναμικό.

Είναι χαρακτηριστική η εξής αντίφαση που επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα για τον λαό μιας στρατηγικής που έχει στο επίκεντρο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων: Από τη μία η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας να απαξιώνεται, οι ανάγκες για ασφαλή και σύγχρονα πλοία που θα καλύπτουν την επικοινωνία των νησιών να παίρνει επείγοντα χαρακτήρα και από την άλλη οι εφοπλιστές να θησαυρίζουν και να γιγαντώνουν τον στόλο τους, μιας και τα ελληνόκτητα πλοία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας και πάνω από το 50% της ΕΕ, ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Σχέδια βαθιά μέσα στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και παζάρια

Με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ξεδιπλώνεται όλο και πιο καθαρά ο στρατηγικός σχεδιασμός της αστικής τάξης, που έχει στόχο να αναβαθμιστεί η χώρα σε διεθνή κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας από και προς την ΕΕ, με τα ναυπηγεία να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτής της κοινής τους στρατηγικής η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζει από τη μία για το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περνάνε «στα ελληνικά χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου» και από την άλλη για την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην «Onex».

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 23 - 24 Ιούλη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 23 - 24 Ιούλη:

  • Μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές σε Αττική και άλλες περιοχές: Γνωστοί οι ένοχοι και οι αιτίες για το έγκλημα διαρκείας, να μη μείνει θεατής ο λαός.
  • Εργαζόμενοι - Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμά τους στη δουλειά. Νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή 29 Ιούλη στην Αθήνα ενάντια στο έγκλημα του λουκέτου και των απολύσεων.
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: Ανεξάντλητη η δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης όταν αγωνίζεται και διεκδικεί για τη ζωή της.
  • Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Για την ολοκλήρωση της άμιλλας οικοδόμησης και στρατολογίας.
  • Σχέδια για την Ενέργεια: Με το «δελτίο» των καπιταλιστών ή με τις ανάγκες των λαών;
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: Για τα 48 χρόνια από την κατάρρευση της χούντας και την αντικατάσταση της από την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
  • 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: «Ταξιδεύει» σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.