Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΣΑΣ ΛΕΕΙ-Μόνιμα-ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ -φωτο


10 χρόνια πάνε τώρα που το ΚΚΕ σας φωνάζει με όλους τους τόνους να μειωθούν μόνιμα και δραστικά οι βουλευτικές αποζημιώσεις  και να καταργηθούν  βουλευτικές συντάξεις και άλλα προνόμια βουλευτών  κι άλλων υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων.
 



 
Δείτε το 2010:

Για τις «ουρές» στις τράπεζες και τα προβλήματα των συνταξιούχων



Φωτό αρχείου
Για τις «ουρές» έξω από τις τράπεζες και τα προβλήματα των συνταξιούχων οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Αυτές τις ημέρες για μια ακόμα φορά, ορισμένοι από τους "διαμορφωτές της κοινής γνώμης", αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, με αφορμή την πληρωμή των συνταξιούχων προσπαθούν να κάνουν την "τρίχα τριχιά".

Με διάφορους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κακίζουν αυτούς που κάθε τέλος του μήνα πιάνουν στασίδι έξω από τις τράπεζες για να πληρωθούν τις πενιχρές συντάξεις τους και να προλάβουν να  πληρώσουν με δυσκολία τις ανυπέρβλητες ανάγκες. Βρήκαν πάλι θέμα για να στηρίξουν τη λογική της "προσωπικής ευθύνης" και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, για το κλείσιμο, τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, κλίνες, γιατρούς, νοσηλευτές, υλικά και μέσα νοσηλείας σε όφελος της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

ΚΟΒ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Να ανοίξει τώρα το Νοσοκομείο «Παναγία»




Πανό έξω από το πρώην Νοσοκομείο «Παναγία», στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης, κρέμασαν οι ΚΟΒ Καλαμαριάς του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έγκαιρα από τις 11 Μάρτη έθεσε το αίτημα να επιταχθεί και να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο που έκλεισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013.

Το αίτημα ανέδειξαν μέσα από συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα στις δομές Υγείας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Παράλληλα τις τελευταίες μέρες με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς και άλλων φορέων έχουν μαζευτεί διαδικτυακά 1.400 υπογραφές με βασικό αίτημα την επίταξη και επαναλειτουργία του νοσοκομείου.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Περισσότερο προβληματισμό και όχι ανακούφιση προκάλεσε το κλείσιμο της Νέας Παραλίας




Σε ανακοίνωσή της για το κλείσιμο της Νέας Παραλίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Περισσότερο προβληματισμό και όχι ανακούφιση προκάλεσε η προχτεσινή (30.3.2020) απόφαση κυβέρνησης, περιφερειάρχη και δημάρχου Θεσσαλονίκης για κλείσιμο της Νέας Παραλίας.

Σημειώνουμε ότι η εφαρμογή του δόγματος της "ατομικής ευθύνης" και των περιορισμών κυκλοφορίας, που είναι κοινός παρονομαστής κάθε πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, ούτε αρκεί για να προστατέψει την υγεία του λαού (θυμίζουμε τις επισημάνσεις του ΠΟΥ ότι η καραντίνα δεν αρκεί από μόνη της, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες υπηρεσίες στη Δημόσια Υγεία, ώστε τα κρούσματα να εντοπίζονται, να απομονώνονται και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους, για να "σπάσει" η αλυσίδα της μετάδοσης) ούτε και μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας τις οποίες προκάλεσε η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων. Και, σαφώς, όταν η "ατομική ευθύνη" ανάγεται στο μόνο όπλο, τότε η καραντίνα θα επεκτείνεται όλο και περισσότερο.

Ήρεμα, παιδιά. Καρφώνεστε...



Από την αρχή εκδήλωσης της επιδημίας στη χώρα μας, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της KNE βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στους χώρους της Υγείας και συνολικά στους τόπους δουλειάς και μόρφωσης. Η ανάδειξη αιτημάτων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, η ανάδειξη της πραγματικής εικόνας μέσα από τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ, τα νοσοκομεία, αλλά και οι εκτιμήσεις του Κόμματος για την επίδραση της πανδημίας στην καπιταλιστική οικονομία έχουν βρει ανταπόκριση σε χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και νέες. Με ευθύνη σταθήκαμε απέναντι στην ανάγκη να πάρουμε όλα τα μέτρα για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε την υγεία των διπλανών, χωρίς όμως να το «βουλώνουμε» για τη μεγάλη, την κρατική ευθύνη. Η κρατική ευθύνη είναι προϋπόθεση για να εμπεδώνεται η ατομική ευθύνη.

Είναι πολλοί αυτοί που μπορεί να μην ψηφίζουν το ΚΚΕ, αλλά αυτές τις μέρες μας έχουν πει «πάλι καλά που υπάρχει το ΚΚΕ και βάζει μια φωνή». Γιατί καλή η επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση και τα δελτία των 6.00, αλλά η σκληρή πραγματικότητα συντρίβει την πλασματική εικόνα του «θωρακισμένου συστήματος Υγείας» και τις άλλες φλυαρίες της κυβέρνησης. Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ, δεν θα μάθαινε κανείς για περιπτώσεις όπως αυτή στο αεροδρόμιο, που με ένα sms εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν σε μια νύχτα. Ούτε βέβαια και για τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν.

Super Market: "To θράσος και η υποκρισία της μεγαλοεργοδοσίας"


Η μεγαλοεργοδοσία των Σούπερ Μάρκετ με τις διαφημιστικές καμπάνιες περί "ηρώων εργαζόμενων", "όλοι μια οικογένεια" και τις τηλεφωνικές γραμμές στήριξης προκαλεί τους χιλιάδες εργαζόμενους στα καταστήματα, στα γραφεία και στις αποθήκες αυτών που εδώ και ένα μήνα έχουν λιώσει στη δουλειά, με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ακόμα και σήμερα να είναι ζητούμενο και τις απειλές και τους εκβιασμούς να πέφτουν βροχή.

Πάρτι εκατομμυρίων κάνουν εν μέσω πανδημίας οι εργοδότες των σουπερ μάρκετ κερδίζοντας σε 20 ημέρες πάνω από 500 εκ. ευρώ!!! και από την άλλη οι εργαζόμενοι δουλεύουν ρισκάροντας καθημερινά την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους και κατ’ επέκταση την δημόσια υγεία.

Η ακόρεστη δίψα για το κέρδος δεν τους επιτρέπει να ξοδέψουν ούτε λίγες χιλιάδες ευρώ από τα 500 εκ. ευρώ που έβγαλαν, για την υγεία των εργαζομένων και των πελατών. Αλήθεια πόσο θα κοστίσει στην εργοδοσία η προσθήκη ειδικών τζαμιών στα ταμεία; Η προμήθεια επαρκών ποσοτήτων ειδών ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) για όλους τους εργαζόμενους; Η τακτική καθαριότητα όσες ώρες το κατάστημα είναι σε λειτουργία; Οι τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους δουλειάς; Πόσο κοστίζουν άραγε οι άδειες των εργαζόμενων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσων κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή όσων παρουσιάζουν συμπτώματα;

Ρούχο καθαρό στα μανταλάκια σας…



Δε χρηματοδοτώ με ψευδοφιλανθρωπία την πολιτική που σώζει τις μάζες, για να τις χειραγωγήσει μια και καλή και χωρίς αντίσταση. Δεν πλειοδοτώ στο μυαλομάζωμα, το μισθομάζωμα κι άλλα τέτοια τερτίπια, δίνοντας το καλό παράδειγμα της υποταγής στη συγκυρία.

Στο ικρίωμα του λαϊκισμού, της χυδαιότητας, της διαστρέβλωσης, της συναδελφικής κακοήθειας, της δημόσιας βιαιοπραγίας ακόμη, προς ηδονή των θηρευτών εντυπώσεων, έχω στηθεί αμέτρητες φορές από τότε που επέλεξα να ζω γράφοντας και μιλώντας. Το κεφάλι μου το κράτησα ψηλά και τη μέση μου ίσια κι όρθια.

Έτσι θα πράξω και τώρα. Στα γεράματα. Χωρίς τα… όπλα του τουήτερ και του ίνσταγκραμ. Δεν έχω να αποδείξω τίποτε σε μακελάρηδες κι άλλα επίκαιρα κτήνη, φτηνιάρηδες ενδημικούς μαφιόζους και ιδεολογικούς δουλέμπορους της εντυπωσιοθηρίας. Στο τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή, η απάντησή μου αφορά εμένα και τον παραλήπτη. Και δεν απαντάω μεμονωμένα σε καθάρματα που μ’ εκβιάζουν για να την πάρουν λάφυρο κι ύστερα να την βγάλουν σε πλειστηριασμό με εύλογο κέρδος.

Τηλε-παρακολούθηση


Με εσωτερικό έγγραφο, που απευθύνεται στο ΥΠΕΞ και σε μια σειρά από υπηρεσίες και οργανισμούς στην Ελλάδα, η ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη ενημερώνει για τη συνδρομή που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην παρακολούθηση των μέτρων περιορισμού που έχει επιβάλει η ισπανική κυβέρνηση, για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με το έγγραφο, όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στη χώρα «μοιράζονται» ήδη δεδομένα με τις κρατικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση των περιορισμών μέσα από τις «έξυπνες» συσκευές των συνδρομητών τους. Οπως σημειώνεται, μάλιστα, από τον Οκτώβρη του 2019 η Εθνική Στατιστική Αρχή είχε έρθει σε συμφωνία με τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για να της δώσουν δεδομένα των χρηστών τους τα οποία χαρακτηρίζονται «μη προσωπικά». Το βέβαιο είναι ότι στο όνομα των «έκτακτων» καταστάσεων, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη και επέκταση ενός τεράστιου δικτύου παρακολούθησης ανθρώπων από τις κρατικές αρχές και ότι αυτό τεστάρεται και για την περίοδο μετά την επιδημία. Και αν υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι αυτά γίνονται πολύ μακριά και ότι δεν αφορούν τη χώρα μας, θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με δελτίο της Κομισιόν, «ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με στελέχη τηλεπικοινωνιών για να ζητήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στις ανώνυμες πληροφορίες των πολιτών. Κάλεσε τις εταιρείες να παραδώσουν ανώνυμα και συγκεντρωτικά δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων για να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός»...

Ανεστραμμένοι ιδεαλισμοί



Το σώμα μας και στην ασθένεια δεν είναι μια μονάδα του ενός κι ας έχει χτιστεί ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πάνω σ’ αυτή την αντίληψη. Το σώμα μας υπάρχει σε σχέση με άλλους, ειδικά σε περιπτώσεις μεταδοτικής ασθένειας. Το άρρωστο σώμα βρίσκεται πάντα σε διάλογο με το ιατρικό σύστημα, με το ίδιο το κοινωνικό σύστημα. 

Κι αυτές οι λέξεις, οι συγκινητικές λέξεις που ξεστομίζουν από καθέδρας, αυτές οι πομπώδεις εκφράσεις των μεγαλοσχημόνων, η συγκίνηση, τα ποιητικά λόγια, όλα μοιάζουν προσχήματα σαν στάχτη στα μάτια μας, να μην βλέπουμε,  σαν ασφυξιογόνα ίσα που να αναπνέουμε, απλώς για να επιβιώνουμε …σερνάμενοι. Τα διαγγέλματα της πολιτικής ηγεσίας με το συγκρατημένο δάκρυ ή τις πατρικές νουθεσίες, οι ενημερώσεις για τη δυστυχία μας ενισχυμένες με το επιστημονικό κύρος φιλτράρουν όλα όσα βρίσκονται έξω από μας για να ξεχάσουμε αυτό που εμείς είμαστε.  

Ακου λοιπόν κ. Χαρδαλιά...


  Πηγή: Eurokinissi

* Του Βάλσαμου Συρίγου

Χτες, τελευταία μέρα του Μάρτη και μέρα πληρωμής συντάξεων, ήταν λογικό να συμβεί αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα έξω από τις τράπεζες. Είναι η μέρα που πρέπει να πιάσεις ουρά από νωρίς για να πληρώσεις τη δόση του δανείου, μη χάσεις τη ρύθμιση, αυτό που εύχεται ο τραπεζίτης για να αρπάξει το σπίτι σου.
 «Μα καλά, δεν μπορούσαν να πάνε εχθές, προχθές, πριν δέκα μέρες, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Την τελευταία μέρα περίμεναν;». Και η απάντηση είναι: ΟΧΙ, δεν μπορούν να πάνε άλλη μέρα, γιατί πολύ απλά στο παρά πέντε συμπληρώνεις το ποσό για να πληρώσεις τη ρημαδιασμένη τη δόση. Πρέπει να πάρεις τη σύνταξη του παππού, της μάνας σου και από αυτή να προσθέσεις το υπολειπόμενο ποσό για τη δόση. Να πάρεις παράταση διαμονής στο σπίτι σου για έναν ακόμα μήνα... Και μετά να πας την υπόλοιπη σύνταξη στους γονείς σου με κατεβασμένο το κεφάλι, γιατί ξέρεις ότι αυτά τα λειψά δεν θα τους φτάσουν για όλο το μήνα.