Με σταθερά βήματα συνεχίζεται η «βαλκανιοποίηση» της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.
Φθηνότερα φάρμακα για τον ελληνικό λαό διαφημίζει εδώ και καιρό ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, από την ψήφιση της περίφημης τροπολογίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων, κρύβοντας ότι το μέγεθος που έχει σημασία για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών είναι αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αυτό ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει η έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για το διάστημα από το 2011 μέχρι και το 2013, τα αποτελέσματα της οποίας σοκάρουν.
Οκτώ στους δέκα Έλληνες αναγκάζονται να στερηθούν είδη πρώτης ανάγκης, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη θεραπευτική τους αγωγή. Το 40%, μάλιστα, κόβει από το φαγητό της οικογένειας, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κόστος των φαρμάκων του.
Από τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε η δραστική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, μέχρι και την καταβαράθρωσή της το 2014, ξεκίνησαν και τα προβλήματα στη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, με τον ελληνικό λαό να αναγκάζεται να ξοδεύει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για τα αναγκαία φάρμακα.
Το πρόβλημα αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις το 2014, καθώς έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων, με την κρατική φαρμακευτική δαπάνη να βρίσκεται στο κόκκινο όριο των 2 δισ. ευρώ.
Η κατηγορία που έχει πληγεί περισσότερο είναι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι πλέον περικόπτουν ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα αγαθά, για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, που έπαιρναν δωρεάν πριν μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο.