Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Για την παραχώρηση του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου 77   Τ.Κ. 546 31     ΕΚΘ  Τηλέφ: 2310 237694  
    www.syntaxio.blogspot.com      ------    e-mail: suntax.ika@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ           

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και την Γενική Γραμματέα του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη.

Στην διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των σωματείων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και την αντίθεσή τους, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που αφορά την παραχώρηση στα δικαστήρια του εξαόροφου κτηρίου, ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ, στο οποίο στεγάζονται το Κέντρο Υγείας  Πύλης Αξιού, Διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (Ζ΄ΕΦΚΑ) και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), για την δημιουργία της «Πλατείας Δικαστηρίων» και ζήτησαν την παρέμβαση του κ. Περιφερειάρχη προς την Κυβέρνηση, να σταματήσει κάθε συζήτηση για την παραχώρηση του κτηρίου αυτού.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ


Η θυσία και η αντοχή των αλύγιστων εμπνέουν τις επόμενες γενιές
 
  • Την Κυριακή η μεγάλη εκδήλωση
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Θάνου Μικρούτσικου
 
Η Μακρόνησος γεμάτη σκηνές
Η Μακρόνησος γεμάτη σκηνές
Στη Μακρόνησο, στο «Νταχάου της Ελλάδας» όπως ονομάστηκε, σε ειδική εκδήλωση, αυτήν την Κυριακή, 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπληρώνοντας ένα χρέος και τιμώντας τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος, τους χιλιάδες αγωνιστές Μακρονησιώτες που το ηθικό τους μεγαλείο, η ανωτερότητα και ο ηρωισμός, η ακλόνητη πίστη τους εμπνέουν μέχρι και σήμερα.Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Θα τραγουδήσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι). Τα ποιήματα της Καντάτας, όπως και τα υπόλοιπα «Μακρονησιώτηκα», «γράφτηκαν στη Μακρόνησο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949, στο Δ' Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων, πριν ακόμα μεταφερθούμε στο Β' Τάγμα, πριν ακόμα ζήσουμε όλη τη φρίκη της Μακρονήσου. Τα χειρόγραφα αυτά έμειναν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Ξεθάφτηκαν τον Ιούλη του 1950», όπως αναφέρει ο ίδιος ο ποιητής.

Ευρηματικότητα


Το 'φερε από δω, το πήγε από κει, τελικά τη βρήκε τη «λύση» η κυβέρνηση για να βολέψει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τους απαλλάξει από το «κόστος» της 14ήμερης καραντίνας στην οποία μπαίνουν όσοι εργαζόμενοι γυρνάνε από διακοπές και δεν μπορούν να ενταχθούν σε τηλεργασία. Η αρχική ιδέα ήταν να καταβάλλεται κανονικά ο μισθός γι' αυτές τις 14 μέρες και όταν ο εργαζόμενος επέστρεφε στη δουλειά, να έκανε κάθε μέρα τρεις ώρες απλήρωτη υπερωρία, μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος εργασίας που πέρασε σε καραντίνα! Οι αντιδράσεις όμως και κάτι «παρατηρήσεις» από τις νομικές τους υπηρεσίες, που επισήμαναν ότι η ρύθμιση ξεπερνάει σε αγριότητα ακόμα και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, έκαναν την κυβέρνηση να ...αναδιπλωθεί. Τι σκαρφίστηκε λοιπόν, για να μην κακοκαρδίσει τους εργοδότες; Να πληρώνουν μισθό μόνο για τη μια βδομάδα της καραντίνας και όταν ο εργαζόμενος επιστρέψει μετά από 14 μέρες, να δουλεύει υπερωριακά μία ώρα τη μέρα, χωρίς πληρωμή, για να «ξεχρεώσει» τη βδομάδα που πληρωνόταν και δεν δούλευε. Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα πληρώσει από την τσέπη του τη μια από τις δυο βδομάδες της καραντίνας κι από πάνω, θα κάθεται και μια ώρα παραπάνω στη δουλειά, χωρίς πληρωμή, για να «ρεφάρει» ο εργοδότης και τη βδομάδα που δεν τον είχε στη δουλειά, αλλά του πλήρωνε κανονικά το μισθό! Ούτε γάτα ούτε ζημιά δηλαδή για τους ομίλους. Οταν πρόκειται για τα συμφέροντα της εργοδοσίας, η ευρηματικότητα και η ευελιξία της κυβέρνησης είναι πράγματι αξιοθαύμαστες...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ



ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ



            Η δημοτική αρχή του Ωραιοκάστρου προχώρησε στο κλείσιμο του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων Παλαιοκάστρου και των Παιδικών Σταθμών Δρυμού και Μελισσοχωρίου (οι μισοί των Π.Σ. της Μυγδονίας) που υπάγονται στη ΔΗ.Κ.Ε.Ω. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, τουλάχιστον έντεκα εργαζόμενοι, οι περισσότεροι με πολλά χρόνια υπηρεσίας, πετιούνται στον καιάδα της ανεργίας. Τη στιγμή που οι ανάγκες των οικογενειών απαιτούν όχι μόνο να μην κλείσει κανένας Π.Σ., κανένα ΚΔΑΠ αλλά να δημιουργηθούν και νέοι.
            
 Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές, ακολουθώντας την αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες όλων των δημοτικών παρατάξεων που υπερασπίζονται και υπηρετούν πιστά την ίδια πολιτική. Σε μία περίοδο μάλιστα που η οικονομική και η υγειονομική κρίση πλήττουν βαθιά τα εργατικά στρώματα και τις οικογένειες.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ



Καταγγέλλουν την κυβέρνηση που ακολουθεί την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού



Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

«Τη χυδαία, θρασύτατη πρακτική και τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση για την παραπέρα ισοπέδωση σε ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης», καταγγέλλει στους εργαζόμενους, τον λαό και τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.

Για μια ακόμη φορά, αναφέρει η ΣΕΑ, «η κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νέα γενιά και τον λαό από τις επικείμενες θανατηφόρες αποφάσεις της για την παραπέρα ισοπέδωση σε ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, ακολουθεί την πεπατημένη του κοινωνικού αυτοματισμού. Επιστρατεύει τα πρωτοκλασάτα στελέχη της που με δηλητηριώδη επιχειρηματολογία προσπαθούν να αντιπαραθέσουν τη νέα γενιά των εργαζομένων με τους πατεράδες και τους παππούδες τους, ώστε να τους καθιστούν υπεύθυνους, γιατί με τις συντάξεις που λαμβάνουν στερούν από τα παιδιά τους τις μελλοντικές τους δικές τους συντάξεις.

«Εφαρμοσιμότητα...»


Φωτό αρχείου από κυβερνητική τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό 
Φωτό αρχείου από κυβερνητική τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό
Πηγή: Eurokinissi

«Κάθε μέτρο κρίνεται από την εφαρμοσιμότητά του»... Η φράση αυτή, που ειπώθηκε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, εξηγεί εν πολλοίς τις παλινωδίες και τα «μπρος - πίσω» σε σχέση με τη διαχείρισή της, που βάζουν σε κίνδυνο το λαό.

Μόνο που η «εφαρμοσιμότητα» την οποία επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εκτίμηση του «κόστους» που έχουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού σε σχέση με το «όφελος» που έχουν για το κεφάλαιο τα πρωτόκολλα - λάστιχο, όπως έγινε με το άνοιγμα του Τουρισμού.

Κι αυτό φαίνεται ξανά τώρα, μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, με τις αντιφάσεις να ξεδιπλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο. Φτάνουν στο σημείο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να «παστώνονται» οι μαθητές σε 25άρια τμήματα, παρά να κάνουν μάθημα σε 15άρια.