Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Πρέπει να ανέβει ο πήχης των λαϊκών απαιτήσεων ...μέχρι τον ουρανό (VIDEO)

 

 

Η πανδημία έγινε ευκαιρία πλουτισμού για το κεφάλαιο, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ1, με τη Βάλια Πετούρη.

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την καινούργια χρονιά με αισιοδοξία, με πείσμα, με ανέβασμα του πήχη των λαϊκών απαιτήσεων... στον ουρανό, και με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, προτάσεις - απαιτήσεις», τόνισε η Λιάνα Κανέλλη. 

Δημήτρης Τατάκης: Ολόρθος, ένα με τους βράχους

 

 

Απόψε στις σκηνές γονατιστοί
κοιτάζουμε προς στ’ άδειο σου τσαντίρι
κι ανάβουν οι λαμπάδες της καρδιάς
στο άγνωστο που σ’ έχουν κοιμητήρι.

Και στο λαό μας κάνουμε την προσευχή
Ν’ αξιωθούμε τίμιο θάνατο
Και δίνουμε στη μνήμη σου τον όρκο
την πίστη σου να κάνουμε ένα λάβαρο.

Γιάννης Παλαβός

 

Το στέλεχος της θρυλικής ΟΕΝΟ (Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων) ο καπετάνιος Μήτσος Τατάκης, συνελήφθη το 1948  και στάλθηκε εξορία, για λίγους μήνες αρχικά στην Ικαρία και από κει, στις 5 Νοέμβρη 1948, στο θανατονήσι, την Μακρόνησο, στις Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, την περιβόητη ΣΦΑ.

Ο θεάρεστος κύκλος της «Αναμόρφωσης» των παραπλανημένων και παραστρατημένων νεολαίων που είχαν προσβληθεί από το μικρόβιο του κομμουνισμού και συμμετείχαν στον μεγαλειώδη αγώνα της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ ξεκίνησε αμέσως και για τον Τατάκη με τα βασανιστήρια υποδοχής των νέων κρατουμένων. Από την πρώτη στιγμή αυτό που του ζητούσαν ήταν μια «απλή» Δήλωση Μετανοίας, μια αποκήρυξη μετά βδελυγμίας και καταδίκη «του ΚΚΕ και των παραφυάδων του, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ…».

Γρήγορα τον πέταξαν, μαζί με τους υπόλοιπους «αδήλωτους» συγκρατούμενούς του, στους κλωβούς της απομόνωσης όπου εντάθηκαν και τα βασανιστήρια, όμως ο Τατάκης δεν υπέκυψε στους ξυλοδαρμούς και τον εκβιασμό, δεν υπόγραψε δήλωση.

Οι εξελίξεις φωτίζουν τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο: Την πάλη για το Σοσιαλισμό!

 

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Την κρίση την έφερε η πανδημία; Αποτελεί «φιλολαϊκή στροφή» στην πολιτική της ΕΕ η υιοθέτηση περισσότερων επεκτατικών μέτρων στη διαχείριση της νέας κρίσης, με κοινό δανεισμό και μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στη στήριξη της οικονομίας; Μπορεί το «Πράσινο New Deal» να δώσει απάντηση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που επιδεινώνονται στο έδαφος της κρίσης; Σ' αυτά και άλλα ερωτήματα απαντάει ο «Ριζοσπάστης», αξιοποιώντας υλικό από την αρθρογραφία του τεύχους 4-5 της ΚΟΜΕΠ (Ιούλης - Σεπτέμβρης 2020), ως μια συμβολή στην αντιπαράθεση που οξύνεται, με φόντο την πανδημία και την κρίση, φωτίζοντας τη μοναδική διέξοδο για το λαό: Την πάλη για το Σοσιαλισμό!







«Κορονοκρίση» ή κρίση υπερσυσσώρευσης;

Προφήτες... και Αγωνίες ΤσιπροΚούλη...

 

«Προφητική» χαρακτηρίστηκε από διάφορους αναλυτές η κοινή επιστολή που υπέγραψαν την περασμένη Κυριακή 10 πρώην υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ζητώντας από τις Ενοπλες Δυνάμεις να μην εμπλακούν «στην επίλυση εκλογικών διαφορών» και «στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας», προειδοποιώντας μάλιστα ότι όσοι το επιδιώξουν «θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες από επαγγελματική και δικαστική σκοπιά». Το σίγουρο είναι ότι τα δέκα αυτά γεράκια, που έχουν υπηρετήσει από την πρώτη γραμμή την αμερικανική πολιτική μέσα και έξω από τη χώρα, δεν διαθέτουν κάποιο ιδιαίτερο ...χάρισμα. Ούτε βέβαια η παρέμβασή τους ήταν «να 'χαμε να λέγαμε».
 Αντίθετα, όπως και άλλα στοιχεία που βγήκαν αυτές τις μέρες με οξύτητα στην επιφάνεια, αντανακλά τη βαθιά ενδοαστική διαίρεση και σύγκρουση στις ΗΠΑ. 
 
Οι πρώην υπουργοί Αμυνας απευθύνονται «υπερκομματικά» στο στράτευμα και προειδοποιούν, επειδή γνωρίζουν καλά ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν δυνάμεις διαθέσιμες και ικανές να «εμπλακούν στη μετάβαση της εξουσίας», υπερασπιζόμενες στην αντιπαράθεση τα συμφέροντα τμημάτων της αστικής τάξης που σ' αυτήν τη φάση συνδέονται πιο στενά με την πολιτική του Τραμπ.