Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Για την κερδοφορία των ομίλων διαμορφώνει έδαφος για νέα εργατικά «ατυχήματα»

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Για νέα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και πρώτα και κύρια των χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων, στα λιμάνια, στα διαμετακομιστικά κέντρα (logistics), στη βιομηχανία, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κ.α., προειδοποιεί διάταξη που περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με την επωνυμία «Ιδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», με το οποίο επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων «δεν σηκώνει» εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ενώ θυσία για «την ενίσχυση της ανάπτυξης» συνεχίζει να γίνεται και το περιβάλλον.

Στη σχετική επικίνδυνη διάταξη (άρθρο 75) προβλέπεται χωρίς περιστροφές: «Για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του χειρισμού μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην "ειδικότητα 2" (εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων), (...) με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) Kgr δεν απαιτείται η προηγούμενη λήψη άδειας ή αναγγελίας και η σχετική επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα»!

Τελική πτώση

 

«Να τα κάνουν όλα και να συμφέρουν»... Με αυτήν τη λογική για τους εργαζόμενους σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει με νομοσχέδιο την κατάργηση της άδειας ως προϋπόθεση για να χειρίζεται κάποιος κλαρκ. Δίνει έτσι τη δυνατότητα στην εργοδοσία να εξαναγκάζει οποιονδήποτε εργαζόμενο να χειρίζεται ανυψωτικό μηχάνημα μέχρι 2,5 τόνων κι ας μην έχει ειδικότητα ή εκπαίδευση χειριστή! Η συγκεκριμένη διάταξη προωθείται λίγες μόλις μέρες μετά τα νέα θανατηφόρα ατυχήματα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, κι ενώ από την αρχή του χρόνου χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά «ατυχήματα» σχεδόν 5 εργαζόμενοι τον μήνα. Οπως αποδεικνύεται όμως, μόνο «ατυχήματα» δεν είναι. Πρόκειται για πραγματικά εγκλήματα, με τη σφραγίδα των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας και του νομικού «πλούτου» που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αναθέτουν στους εργαζόμενους κάθε είδους καθήκοντα, κι ας παίζουν τη ζωή τους «κορόνα - γράμματα». Σε συνδυασμό με το μεθοδικό από όλες τις κυβερνήσεις «ξεδόντιασμα» της Επιθεώρησης Εργασίας, τα ωράρια - λάστιχο και την εργοδοτική τρομοκρατία, όλα αυτά στρώνουν το έδαφος για να σακατεύονται εργαζόμενοι, οικογένειες να χάνουν τους ανθρώπους τους. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους μεταφράζονται σε «πόντους ανταγωνιστικότητας» και μεγαλύτερα ποσοστά κερδοφορίας. Για την εργατική τάξη, σε εκμετάλλευση μέχρι τελικής πτώσης...

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα


 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΟΚΤΩΒΡΗΣ  2022



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ 

Συναδέλφισσες  και συνάδελφοι

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, σας καλούν στο μαζικό αγωνιστικό συλλαλητήριο, την ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ και ώρα 10:30 το πρωί, στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Συναδέλφισες  και συνάδελφοι

Δεν δεχόμαστε την κοροϊδία, την ασυνέπεια και τον αποπροσανατολισμό της κυβέρνησης και μερίδας των ΜΜΕ, που συνεχίζεται και μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Δεν δεχόμαστε, μετά από 13 χρόνια περικοπών στις συντάξεις μας, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, τα ΕΦΑΠΑΞ, ως βελτίωση της θέσης μας, τα όσα απαράδεκτα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ως αυξήσεις τα ποσοστά που αναφέρθηκαν, αλλά ως παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας, όταν αυτά δεν καλύπτουν την αυξανόμενη ακρίβεια, που καλπάζει το τελευταίο διάστημα.

Δεν ανεχόμαστε να μην δίνονται τα αναδρομικά του 11μηνου και με τα χρήματα αυτά, μαζί με τα χαράτσια στο ρεύμα να χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εταιρίες-πάροχοι της ηλεκτρικής ενέργειας.  

Δεν μπορούμε να δεχθούμε, ότι ένα και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση, γιατί με τον νόμο Κατρούγκαλου, που διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν προσωπική διαφορά.

Δεν ανεχόμαστε, αφού μας έχουν κόψει τα πληρωμένα δώρα μας, να μας δίνουν επιδόματα φτώχειας, όποτε τους βολεύει και μόνο σε ορισμένους συνταξιούχους.

Δεν ανεχόμαστε να διατηρούν την εισφορά αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ, που είναι πολλαπλάσια του μικρού ποσού φορολογικής εισφοράς που θα καταργήσουν.

Δεν ανεχόμαστε να μην αποδίδουν τα 20 λεπτά το μήνα, που οικειοθελώς πληρώνουν οι συνταξιούχοι, για τα  λειτουργικά έξοδα των σωματείων με στόχο το στραγγαλισμό τους.  

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ Το πόρισμα του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Με στόχο να βγάλει ο λαός τα αναγκαία συμπεράσματα για την υπόθεση των υποκλοπών - παρακολουθήσεων, απέναντι στη λογική της πλήρους συγκάλυψης που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, το ΚΚΕ συνέταξε και δημοσιοποίησε το δικό του Πόρισμα. 

Παραθέτουμε τις θέσεις που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής: 

«Η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές επιβεβαίωσε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα αυτών των Επιτροπών, που έχει πια αποδειχθεί ότι δεν οδηγούν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπευθύνων πίσω από τα κάθε είδους "σκάνδαλα".

Ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, με πρώτιστη ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπονόμευσε εξαρχής την ουσιαστική έρευνα για την απόδοση όλων των πολιτικών και άλλων ευθυνών γύρω από τις υποκλοπές, σε βάρος τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των δημοσιογράφων, όσο βέβαια και του Κόμματός μας για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του από το 2016 μέχρι σήμερα.

Υπηρετήθηκε έτσι η διπλή στόχευση, αφενός της πλήρους συγκάλυψης της αλήθειας, αφετέρου η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα κομβικά ζητήματα, που έπρεπε και πρέπει να αναδειχθούν στον λαό, γύρω από το απόρρητο των επικοινωνιών του, την προστασία των προσωπικών δεδομένων του, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

Κραυγαλέες αντιφάσεις

 

Πηγή: Associated Press

 

«Σπάνε ρεκόρ 15ετίας τα κέρδη των εισηγμένων» πανηγύριζε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα στις οικονομικές σελίδες και ανέλυε ως εξής τη ...χαρμόσυνη είδηση: «Ανάκαμψη με υψηλές επιδόσεις για το 75% των επιχειρήσεων το α' εξάμηνο - Θυμίζουν τις καλές εποχές της προμνημονιακής περιόδου».

Ενόψει του παγερού χειμώνα, με το κόστος της Ενέργειας να ρίχνει στα βράχια τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, είναι φανερό ότι δεν μοιράζονται όλοι τις ίδιες αγωνίες. Οπως δεν μοιράζονται και τις συνέπειες της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης» και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Αντίθετα, ενώ η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία υποφέρει και κρατάει την ανάσα της μπροστά στις εξελίξεις, οι λίγοι βλέπουν παντού «ευκαιρίες».