Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Αλλο ένα lockdown, άλλη μια ομολογία...

 

«Τι νόημα έχει άλλο ένα lockdown μέσα στο lockdown;», «δεν υπάρχει καμία λογική...», «αυτό κατάφερε να σκεφτεί η κυβέρνηση;». Πληθαίνουν παρόμοια ερωτήματα μετά την ανακοίνωση των νέων προσαρμογών στα περιοριστικά μέτρα, για τη διαχείριση της πανδημίας, την περασμένη βδομάδα.

Πρέπει να είναι καθαρό: Το νέο lockdown μέσα στο lockdown, τα «μαγειρέματα» με τα sms, η καλλιέργεια κλίματος έντασης του αυταρχισμού (π.χ. με τις προειδοποιήσεις για εξονυχιστικούς αστυνομικούς ελέγχους στις μετακινήσεις με κωδικό 4), η στοχοποίηση της λαϊκής διαμαρτυρίας, δεν είναι ούτε αποτέλεσμα «απερισκεψίας» της κυβέρνησης, ούτε κάποιας ανεξήγητης «ανικανότητας».

Αντίθετα, είναι η άλλη όψη της διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής στο σύστημα Υγείας, είναι το αναπόδραστο αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την υγεία του λαού, που έχει για προτεραιότητα τα κέρδη του κεφαλαίου και τις «αντοχές της οικονομίας» για λογαριασμό του.

Είναι, σε τελική ανάλυση, στοιχείο της λειτουργίας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες σε «κανονικές» και έκτακτες συνθήκες, για να θωρακίσει την κερδοφορία και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

* * *
Απ' αυτήν τη σκοπιά, το τρίτο μέσα σε έναν χρόνο lockdown αποτελεί πρώτα απ' όλα ομολογία των στενών ορίων αντοχής των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, συνολικά των κρατικών υποδομών, στοιχείο που προϋπήρχε βέβαια της πανδημίας και της κρίσης, οξύνθηκε όμως κατακόρυφα μέσα σε αυτήν.

Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε επισημαίνει ότι τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα παίρνονται για να εκτονωθεί η πίεση στις ΜΕΘ και στις κλινικές. Επομένως, τα απανωτά lockdowns είναι μέρος της ίδιας στρατηγικής, προστίθενται στη μετατροπή όλου του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


 ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στις εργατοϋπαλλήλους, στις άνεργες, στις μισθωτές επιστήμονες, στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες, στις συνταξιούχους, ιδιαίτερα στις νέες μητέρες, στις μαθήτριες και φοιτήτριες, στις πρόσφυγες - μετανάστριες και τις καλεί να αντλήσουν δύναμη από το σύγχρονο μήνυμα της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Είναι μια μέρα κρίκος στον καθημερινό αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Ενα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και το ξεδίπλωμα της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, ιδιαίτερα οι γυναίκες από τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, αναδεικνύει την αδικία, την εκμετάλλευση και τη σήψη του καπιταλιστικού κόσμου. Η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας δεν συνοδεύεται από τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και τη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας για τις εργατοϋπαλλήλους, τις αυτοαπασχολούμενες. Αντίθετα, χρησιμοποιείται από τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, αυξάνοντας την εκμετάλλευση. Η γενίκευση της τηλεργασίας, που τείνει να μονιμοποιηθεί σε ορισμένους κλάδους, η «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων, η προώθηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών, τα υψηλά επίπεδα της γυναικείας ανεργίας και η μισθολογική ανισότητα, τα ακανόνιστα και «κυλιόμενα» ωράρια, ιδιαίτερα στους χώρους Υγείας, στα supermarket, στον τομέα παροχής υπηρεσιών, αφήνουν βαρύ αποτύπωμα στις συνθήκες ζωής κι εργασίας των γυναικών, στην εργατική, λαϊκή οικογένεια. Χάνεται κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και στον ελεύθερο χρόνο.

Τα “έξυπνα μέτρα”, το κουτόχορτο για το πόπολο και ο “σατανικός ιός” που μας εξαπάτησε…

 


Έξυπνα μέτρα είναι να κάθεσαι σπίτι σου και να προαυλίζεσαι με μέτρο. Ανόητα μέτρα, χωρίς υψηλό IQ αλλά με υψηλό κόστος, είναι οι επιτάξεις, οι προσλήψεις, οι περισσότερες ΜΕΘ, οι καλύτερες συγκοινωνίες…

Τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ ανέλαβαν να μας προετοιμάσουν ψυχολογικά για τα νέα μέτρα, πριν καν ανακοινωθούν από την κυβέρνηση. Τα ρεπορτάζ που διαβάζαμε για το θέμα είχαν ελάχιστη σχέση με επιστημονικές αξιώσεις και μια τυπική, δημοσιογραφική παρουσίαση του θέματος. Ειδικά το κομμάτι που περιέγραφε τις ιδιότητες του ιού, θύμιζε ήρωα μυθιστορήματος ή κάποιου σίριαλ του Φώσκολου.

Ομως ο ιός ήταν φέτος διαφορετικός από εκείνον του Μαρτίου καθώς αποδείχτηκε ιδιαίτερα ευφυής στην μεταμφίεσή του για να επιτυγχάνει τη βέλτιστη μολυσματικότητα. Εκμεταλλευόμενος την κούραση και τη δυσφορία, ο ιός έστησε εύκολα προγεφυρώματα και μέσω μεταλλάξεων εξαπλώθηκε στη χώρα, διείσδυσε σε σπίτια, προσέβαλε περισσότερο τα παιδιά κι αυτά τους γονείς τους, έστειλε περισσότερα παιδιά στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία απ’ ότι η προγονική του μορφή του περασμένου Μαρτίου.