Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Για την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ


"Το σωστό ερώτημα είναι: Ή με τον Μητσοτάκη ή με το Πανεπιστήμιο και την Παιδεία"

 

 

Γιώργος Μαργαρίτης – καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

“Ή με την βιβλιοθήκη ή με την βαριοπούλα” βρήκε να πει ο κος Μητσοτάκης για το  όργιο βίας που προκάλεσαν οι “δυνάμεις του νόμου και της τάξης” στο ΑΠΘ.

Ένας πρωθυπουργός που ψεύδεται καθημερινά… Ένας πρωθυπουργός που κυβερνά πλέον ελέω των ροπάλων των πραιτωριανών του.

Παρέλειψε τα εξής σημαντικά:

Σαφέστατο μήνυμα

 

«Πήξαμε» τις τελευταίες μέρες από τα «σαφή μηνύματα» της κυβέρνησης στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία όλο και οξύνεται. Αν βέβαια δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, θα διαπιστώσει την περαιτέρω όξυνση των ανταγωνισμών και τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που αποτελούν το έδαφος των παζαριών για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Για παράδειγμα, το «σαφές μήνυμα» της Παρασκευής από την κυβέρνηση, ήταν ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της «εκτίθεται στο ΝΑΤΟ»! «Εκτίθεται» δηλαδή στη λυκοσυμμαχία, που μόνιμο «μότο» της είναι το «βρείτε τα» και το «λύστε τις "διαφορές" σας», που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Τι δείχνει η ίδια η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών; Οτι η άλλη όψη της «ΝΑΤΟικής συνοχής», για την οποία η Ελλάδα παρουσιάζεται ως «εγγυήτρια», είναι ακριβώς αυτές οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό από «θερμά» και «θερμότερα» επεισόδια στρατιωτικής εμπλοκής. Δείχνει ότι κάθε βήμα εμβάθυνσης της συμμετοχής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς φέρνει ακόμα μεγαλύτερη όξυνση. Αλλωστε, μέσα σε λίγες μέρες έγιναν συντρίμμια και αυτοί οι ισχυρισμοί του «σωρού» από τους χειροκροτητές του ΝΑΤΟ, ότι με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την «άμεση αντίδραση της Δύσης», μπήκε τάχα «ταφόπλακα» σε κάθε αναθεωρητική στάση, επομένως και στη στάση της τουρκικής αστικής τάξης. Ενα και μοναδικό είναι λοιπόν το «σαφές μήνυμα»: Δεν υπάρχει ούτε σταθερότητα ούτε ασφάλεια ούτε ειρήνη με «εγγυητές» το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Υπάρχουν μόνο ανασφάλεια, κίνδυνοι κι ένα διαρκές πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στη λειτουργία τους, στην έρευνα, στις σπουδές


Τον νέο νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια παρουσίασε η κυβέρνηση, ως επιστέγασμα μιας σειράς νομοθετημάτων που έχει ήδη ψηφίσει για τα Ιδρύματα και την Ερευνα και ως ένα παραπέρα βήμα προσαρμογής στα κριτήρια και τις απαιτήσεις της αγοράς. Ενα μοντέλο που χτίζεται σκαλί - σκαλί από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καθώς καθεμιά απ' αυτές συμπληρώνει την προηγούμενη ή «διορθώνει» πλευρές που δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικές από τη σκοπιά της περαιτέρω διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, της λειτουργίας τους με όρους ΑΕ, της κατηγοριοποίησης και της υποβάθμισης των πτυχίων για την πλειοψηφία των φοιτητών, της αποσύνδεσης των πτυχίων από το επάγγελμα. Γι' αυτό εξάλλου και όσες αλλαγές κι αν έχουν γίνει στον νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια από τις κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, οι βασικές πλευρές διατηρούνται, γιατί στηρίζονται στην ίδια ραχοκοκαλιά, τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Με τον νέο νόμο - πλαίσιο επιχειρείται να γίνει ένα ακόμα βήμα στην επέλαση των κριτηρίων της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές. Δημιουργείται μια υπεραγορά Ανώτατης Εκπαίδευσης, με πανεπιστήμια που θα μπορούν να πουλούν προγράμματα, υπηρεσίες και τίτλους σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων, φοιτητές που θα «τσιμπολογούν» πιστωτικές μονάδες, Ιδρύματα άμεσα και οργανικά συνδεδεμένα με τις επιχειρήσεις, όπου φυσικά δεν θα χωράει η διαφορετική φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, γι' αυτό και επιχειρείται και η υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων ως οργάνων εκπροσώπησης των φοιτητών.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ «Σε Ελλάδα και Τουρκία, ίδιος ο εχθρός, ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που στο βήμα της συγκέντρωσης στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, που διοργανώθηκε απόψε στο πλαίσιο της τριήμερης κατασκήνωσης των Οργανώσεων Σπουδάζουσας Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ, ανέβηκε να χαιρετίσει ο Ουμούτ Αράζ, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας.

Οι συγκεντρωμένοι τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «Σε Ελλάδα και Τουρκία, ίδιος ο εχθρός, ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός».

Παραθέτουμε τον χαιρετισμό του: