Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η Εldorado Gold και η φοροαποφυγή: Μήπως μόλις είδαμε την κορυφή του παγόβουνου;

Tης Μαρίας Καδόγλου στο «Δρόμο της Αριστεράς»

tip-of-an-icebergΣε διεθνή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, η ολλανδική ΜΚΟ SOMO παρουσίασε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνάς της, με τίτλο Eldorado Gold: Ο ρόλος ολλανδικών εταιριών- ταχυδρομικών θυρίδων στη φοροαποφυγή και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Eldorado Gold διαθέτει μια φορολογική δομή μεταξύ Ελλάδας, Ολλανδίας και Μπαρμπέιντος η οποία της επιτρέπει να αποφεύγει «νόμιμα» να πληρώσει φόρους στην Ελλάδα. Η Ολλανδία, λόγω του φορολογικού της καθεστώτος, χρησιμοποιείται ως χώρα-δίαυλος, ώστε τα κέρδη της εταιρίας να μην εμφανίζονται στην Ελλάδα αλλά στο φορολογικό παράδεισο των Μπαρμπέιντος. Συμπερασματικά, η ολλανδική ΜΚΟ αναφέρει ότι το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε 1 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια (500.000 ευρώ μόνο το 2013) σε φόρους παρακράτησης και επιπλέον σχεδόν 2 εκατ. ευρώ τα έτη 2012-2013 σε φόρο εταιρικού εισοδήματος.
Τα νούμερα δεν κάνουν εντύπωση. Τα 3 εκατομμύρια ευρώ φαίνονται ψίχουλα, αν και θα είχε ενδιαφέρον να αναρωτηθεί κανείς σε πόσες πετσοκομμένες συντάξεις αντιστοιχούν. Θα είχε ενδιαφέρον, επίσης, να αναρωτηθεί κάποιος για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής που κυνηγάει τους μεροκαματιάρηδες ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες πολυεθνικές.
Ωστόσο, αυτό που στην πραγματικότητα αποκάλυψε η έρευνα είναι ο μηχανισμός της φοροαποφυγής. Τα ποσά είναι ενδεικτικά και πιθανόν να είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Σίγουρα φαίνεται παράλογο μια πολυεθνική που από τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα αναμένει έσοδα της τάξης των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ να έχει στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό για να γλιτώνει φόρους της τάξης των δύο και των τριών εκατομμυρίων. Η SOMO κάνει σαφές ότι εξέτασε μόνο μία μέθοδο φοροαποφυγής, ενώ μέσα στη μελέτη της απαριθμεί και μια σειρά από άλλα πιθανά φορολογικά κενά τα οποία θα έπρεπε να ερευνήσουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές: υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις εμπορευμάτων και χρηματοδοτήσεων. Φόρος υπεραξίας και φόρος προστιθέμενης αξίας. Οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν αναγάγει την φοροαποφυγή σε επιστήμη και το πρόβλημα είναι εξαιρετικά μεγάλο, όχι μόνο στις χώρες του Τρίτου Κόσμου αλλά και στις μεγάλες οικονομίες όπως στις ΗΠΑ και στον ίδιο τον Καναδά.
Με κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις θυγατρικές της Eldorado Gold στην Ελλάδα κάνουν λόγο για «εκστρατεία δυσφήμησης και συκοφάντησής» τους. Βεβαίως, παραλείπουν να πουν ότι η SOMO εγκαίρως κοινοποίησε στην Eldorado τα προκαταρκτικά της ευρήματα, ώστε να διορθωθούν πιθανά λάθη και να συμπεριληφθεί και η θέση της εταιρίας στην τελική έκθεση. Η εταιρία αρνήθηκε κάθε συνεργασία. Δεν θα ήταν πολύ πιο απλό να εκθέσει στο φως του ήλιου όλα τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν ότι οι ερευνητές της SOMO κάνουν λάθος και ότι δεν υφίσταται καμία σχέση των ελληνικών θυγατρικών της με τα Μπαρμπέιντος; Ότι έχουν τον μηχανισμό αλλά δεν τον χρησιμοποιούν και από την… καλή τους την καρδιά πληρώνουν φόρους ενώ μπορούν να τους αποφύγουν;
Παράλληλα, η έκθεση της SOMO κάνει εκτενή αναφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνοδεύουν τις δραστηριότητες της Eldorado σε Χαλκιδική και Θράκη. Οι παραβιάσεις αυτές δεν είναι μόνον οι άμεσες και προφανείς, όπως η καταστολή και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορυκτικών έργων. Η φοροαποφυγή, ο μηχανισμός αυτός που οδηγεί σε ιδιωτικά κέρδη και δημόσια ζημία, συνιστά επίσης παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά στην περίπτωση χωρών που βρίσκονται στην κατάσταση της Ελλάδας.
Μετά από όλα αυτά, υποτίθεται ότι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τα 10 εκατ. ευρώ που οι τρεις θυγατρικές ισχυρίζονται ότι έχουν διαθέσει σε δράσεις «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» σε Χαλκιδική και Θράκη: δωρεές σε εκκλησίες, δενδροφυτεύσεις και πεζοδρόμια. Χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.
Η ουσιαστικότερη «κοινωνική ευθύνη» μιας εταιρίας δεν είναι παρά αυτή: Να πληρώνει όλους τους δίκαιους φόρους στη χώρα που τη φιλοξενεί και εκείνη καταστρέφει.

Mαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
antigoldgr.org
- See more at: http://www.e-dromos.gr/eldorado-gold-kai-foroapallagi/#sthash.9ue6uXxw.dpuf

«Συνταγματική εκτροπή» μόνο όπου μας συμφέρει;


dikastes_lefta 


Ώστε έτσι, λοιπόν. «Συνταγματική εκτροπή»*, η μη καταβολή του 50% των αναδρομικών μισθών των δικαστών, που περικόπηκαν από την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ξανακερδήθηκαν από το περιβόητο μισθοδικείο τους, κατά το «Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει»…
Κατά τα άλλα, όμως, για τους …ευαίσθητους στην τήρηση του Συντάγματος δικαστές, μόνο όσον αφορά στη διατήρηση των μισθών τους:
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» το γεγονός ότι τα μνημόνια, που δένουν χειροπόδαρα τη χώρα μας στην ομηρία των δανειστών για 40 χρόνια ψηφίστηκαν με απλή πλειοψηφία από τη Βουλή και όχι με την αυξημένη των 180 βουλευτών, που επιτάσσει το Σύνταγμα.
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» η διαθεσιμότητα και απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, κατ’ επιταγήν της τρόικας των τοκογλύφων δανειστών, παρότι καλύπτεται η μονιμότητά τους από άρθρα του Συντάγματος.
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» η δραστική περικοπή των μισθών των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων – πλην δικαστικών και ενστόλων – παρότι και αυτοί «λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης».
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» ο ΕΜΦΙΑ, ο πιο άδικος φόρος που απαλλοτριώνει την ιδιωτική περιουσία, παρότι αυτή προστατεύεται από το υπάρχον Σύνταγμα.
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παρότι αυτή «την κληρονομήσαμε από τα παιδιά μας» και πρέπει να την παραδώσουμε ακέραια σ’ αυτά.
  • Δεν αποτελούν «συνταγματική εκτροπή» οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και οι φοροαποφυγές των διάφορων Λάτσηδων που μέσω off shore εταιρειών καταφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους, όπως το Δουκάτο του Λουξεμβούργου, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει ο καθένας προσφέρει στο κράτος ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που ανατρέπει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας 30 τουλάχιστον χρόνων περί αντισυνταγματικότητας, μόνο και μόνο για συνεχίσει απρόσκοπτα την εισπρακτική της πολιτική η κυβέρνηση χαρατσώνοντας τους ιδιοκτήτες τους.
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» η ανεργία του σχεδόν 30% του ενεργού πληθυσμού της χώρας, παρότι το δικαίωμα στην εργασία προστατεύεται από το Σύνταγμα.
  • Δεν αποτελούν «συνταγματική εκτροπή» οι περικοπές των συντάξεων και των εφάπαξ παρότι οι ασφαλισμένοι προσέφεραν και το αίμα τους για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς ως τα βαθιά τους γεράματα.
  • Δεν αποτελεί «συνταγματική εκτροπή» ότι «κουρεύτηκαν» δραστικά, μέσω του περιβόητου PSI τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Νοσοκομείων και των Πανεπιστημίων, αλλά και των μικροομολογιούχων, αλλά δόθηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στις ιδιωτικές τράπεζες, που όχι μόνο δεν έχασαν, αλλά κέρδισαν κι από πάνω από την όλη επιχείρηση «σωτηρίας της χώρας»…
Αναφέρουμε αυτά τα – λίγα – παραδείγματα, χωρίς να θέλουμε να κραυγάσουμε μόνο «αιδώς Αργείοι» και χωρίς ασφαλώς να επιχαίρουμε για την περικοπή των μισθών των δικαστών. Ίσα – ίσα είμαστε υπέρ όχι μόνο της διατήρησης, αλλά και αύξησης των μισθών οποιουδήποτε εργαζόμενου.
Τα αναφέρουμε, όμως, για να καταδείξουμε και στους ίδιους τους δικαστές πως επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ότι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο αίσθημα περί δικαιοσύνης όταν διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Όταν υπηρετούν μόνο τα «καλά και συμφέροντα». Όταν βάζουν το χέρι τους και συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε να παγιωθεί η εντύπωση ότι – ακόμη και αυτό το ανεπαρκές και ταξικό Σύνταγμα – έχει μετατραπεί σε «κουρελού», όπως το κατάντησαν οι πολιτικοί ταγοί του συστήματος, που τώρα μάλιστα θέλουν να το αναθεωρήσουν προς το χειρότερο, ώστε να νομιμοποιήσουν τις πομπές τους και να υπηρετηθούν καλύτερα τα άνομα συμφέροντα που υπηρετούν.
Τα αναφέρουμε για να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού τους, αργά ή γρήγορα η φωτιά θα τυλίξει και τα δικά τους…
  
*Χαρακτηρισμός των πέντε δικαστικών ενώσεων για το «κούρεμα» των αναδρομικών τους σε επιστολή που απέστειλαν προς τους βουλευτές, προκειμένου να καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία.