Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Αλλη μια «απώλεια»

 

Ο πόλεμος της προπαγάνδας στην Ουκρανία εξελίσσεται παράλληλα με τις συγκρούσεις στο πεδίο των μαχών

Copyright 2022 The Associated

Ο πόλεμος της προπαγάνδας στην Ουκρανία εξελίσσεται παράλληλα με τις συγκρούσεις στο πεδίο των μαχών
Πριν μερικούς μήνες ο Ζελένσκι «απέλυσε» την επικεφαλής της κυβερνητικής προπαγάνδας, με την (επίσημη) αιτιολογία ότι «το παραξήλωσε» στο στήσιμο πλαστών «ειδήσεων» σχετικά με τις «αγριότητες» και τα «εγκλήματα» των Ρώσων στρατιωτών, με αποτέλεσμα να παράγονται στην κοινή γνώμη αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός. Η ίδια είχε τότε υπερασπιστεί το ...σκηνοθετικό της ταλέντο, λέγοντας ότι η διασπορά των fake news είχε «πατριωτικές» προθέσεις. Πριν λίγες μέρες η «απώλεια» μίας ακόμα Ουκρανής αξιωματούχου ήρθε να ταράξει τα νερά. Πρόκειται για την επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία, η οποία δήλωσε ότι παραιτείται, μετά από μια έκθεση της οργάνωσης που εκπροσωπεί. Η έκθεση κατηγορούσε τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και ότι εξαπολύουν επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού. Ο ρόλος τέτοιων διεθνών ΜΚΟ είναι βέβαια γνωστός και κανείς δεν πίνει νερό στην αμεροληψία τους, ειδικά σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η ίδια η έκθεση προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, γράφοντας ότι οι «παρατηρήσεις» για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «δεν δικαιολογούν τις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις» που πλήττουν άμαχους πληθυσμούς, ενώ στη συνέχεια ζήτησε και ...συγγνώμη «για την αναστάτωση και την οργή που προκάλεσε». Η αντίδραση ωστόσο της Ουκρανής αξιωματούχου, με το επιχείρημα ότι η έκθεση «δικαιώνει» τις ρωσικές θέσεις, φανερώνει πόσα έχουν επενδύσει οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους στην πολεμική προπαγάνδα, είτε κατασκευάζοντας, είτε διαστρεβλώνοντας γεγονότα, είτε κρύβοντας κάτω από το χαλί τις δικές τους εγκληματικές πράξεις σε βάρος του ίδιου του λαού της Ουκρανίας.

Πώς λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας

 

 

Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος του παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες του λαού, αρκεί να κατανοήσει το πώς λειτουργεί σήμερα ο μηχανισμός που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας. Το πλαίσιο αυτό επιτρέπει τη λειτουργία του βασιλείου της κερδοσκοπίας, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία επίσης με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ Σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο πίσω από τις παρακολουθήσεις

 

Πολλά και σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες με αφορμή την επιβεβαίωση ότι το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, παρακολουθούνταν επί μήνες από την ΕΥΠ.

Ο καταιγισμός των εξελίξεων που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή, όταν παραιτήθηκαν ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ο διοικητής της ΕΥΠ, έρχεται να αναδείξει ότι τέτοιες πρακτικές «πατούν» πάνω σε ένα συγκεκριμένο σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στην ουσία να παρακολουθείται ο οποιοσδήποτε, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό και βέβαια πάντα με τον φερετζέ των «λόγων εθνικής ασφάλειας».

Πρόκειται για ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό και εθνικό που ο πυρήνας του βρίσκεται στην καταπάτηση των δημοκρατικών λαϊκών ελευθεριών και απέναντι στο οποίο έχει σταθεί διαχρονικά το ΚΚΕ, την ίδια στιγμή που τα αστικά κόμματα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το έχουν αποδεχτεί, το έχουν διατηρήσει και ενίοτε «πίνουν νερό στο όνομά του»...

Οι λεγόμενες «νόμιμες παρακολουθήσεις», για τις οποίες μιλά η κυβέρνηση και βέβαια υπήρχαν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βασίζονται σε νόμο που υπάρχει από το 1994, δηλαδή εδώ και 28 χρόνια, τον νόμο 2225. Και συνεχίζουν να υπάρχουν με όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τότε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, κατά καιρούς εμπλουτίζονται από κάθε νέα κυβέρνηση και έτσι έχουμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, που θα δούμε αναλυτικά πώς διαμορφώθηκε παρακάτω.

Μορντεχάι Βανούνου: «Είμαι ο κατάσκοπός σας»

 

«…Βλέπω το τέρας.
Είμαι κομμάτι του συστήματος.
Υπέγραψα το συμβόλαιο.
Μόλις τώρα διαβάζω το υπόλοιπο.
Αυτό το μπουλόνι ανήκει σε μια βόμβα.
Αυτό το μπουλόνι είμαι εγώ.
Πώς δεν το είδα…»
Ποίημα του φιλειρηνιστή Ισραηλινού πυρηνικού τεχνικού Μορντεχάι Βανούνου, που… ως εχθρός της πατρίδας του υπέστη διωγμούς, πολυετή φυλάκιση, και περιορισμούς που συνεχίζονται ως τις μέρες μας…

Με αφορμή την επέτειο των 77 χρόνων  από το πυρηνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσε στη Χιροσίμα (6/8/1945) και στο Ναγκασάκι (9/8/1945) ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, δημοσιεύουμε ποίημα του φιλειρηνιστή Ισραηλινού πυρηνικού τεχνικού, Μορντεχάι Βανούνου, με τίτλο «Είμαι ο κατάσκοπός σας».

Ζωή - κόλαση στη μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» του κόσμου




Ολοι αυτοί που με κάθε αφορμή διαφημίζουν τις «ευαισθησίες» τους για το «Διεθνές Δίκαιο» και την παραβίασή του, παρακολουθούν από την περασμένη Παρασκευή το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ να εξαπολύει άλλη μια στρατιωτική επίθεση σε βάρος αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, τη μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» του κόσμου εξαιτίας της περικύκλωσης από τον ισραηλινό στρατό. Πριν την εκεχειρία το πρωί της Κυριακής, από τα ισραηλινά πυρά είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 15 παιδιά. Και ενώ το έγκλημα «φωνάζει», η πολυθρύλητη «διεθνής κοινότητα», δηλαδή οι Δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, ανάμεσά τους η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, εξέφρασαν απλά την «ανησυχία» τους για την «κλιμάκωση της βίας» και συνέστησαν «αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές», εξισώνοντας για άλλη μια φορά τον θύτη με το θύμα.

Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στην Παλαιστίνη όμως δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε τώρα που ηχούν ξανά οι σειρήνες του πολέμου, ούτε στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικής ειρήνης και εκεχειρίας, όπου οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υποφέρουν από την ισραηλινή κατοχή, πληρώνοντας ακόμα και με τη ζωή τους την επιθετικότητα του κράτους - δολοφόνου. Ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας περίπου 2 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, σε μια έκταση περίπου 363 τ.χλμ. από την οποία πολύ δύσκολα μπαίνει ή βγαίνει κανείς, εξαιτίας του εμπάργκο που έχουν επιβάλει το Ισραήλ από το 2007 αλλά και η Αίγυπτος.

Πολυδαίδαλο δίκτυο

 

 

Η χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν ήξερε» για τις παρακολουθήσεις και ο καβγάς που συνεχίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της ΕΕ, και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, για τη διαμόρφωση ενός επικίνδυνου και σκοτεινού θεσμικού πλαισίου που στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» διαμορφώνει και νομιμοποιεί ένα πολυδαίδαλο δίκτυο παρακολουθήσεων, με χιλιάδες «στόχους» και πολλαπλάσια κρούσματα σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών.

Κυβερνήσεις, κρατικός μηχανισμός, εγχώριες και διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, ιδιωτικά μεγαθήρια και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα διαπλέκονται, συναλλάσσονται και ανταγωνίζονται στη συλλογή πληροφοριών.

Το νομικό έδαφος διαμορφώνουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες και κατευθύνσεις, η εθνική νομοθεσία και διάφορες διακρατικές συμφωνίες που αφορούν από την ανταλλαγή πληροφοριών για λόγους «ασφαλείας» μέχρι την «καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος».