Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Νάκμπα 1948 – 2021



73 χρόνια εκτοπισμοί και εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων

«Νάκμπα» σημαίνει «Καταστροφή». Η Παλαιστινιακή Νάκμπα, όμως, που ξεκίνησε στις 15 Μάη του 1948, δεν είναι, απλά, μια μεγάλη Καταστροφή. Για τον Παλαιστινιακό λαό η «Νάκμπα» σηματοδοτεί μια Καταστροφή από τις 15 Μάη του 1948 που είναι σε πλήρη και συνεχή εξέλιξη, 73 χρόνια τώρα. Η φετινή επέτειος δεν σηματοδοτεί 73 χρόνια από την Νάκμπα αλλά μάλλον 73 χρόνια διαρκούς Νάκμπα.

Η Νάκμπα ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 531 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και του 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των δύο τρίτων του Παλαιστινιακού πληθυσμού — 950.000 άτομα — από την πατρίδα τους και τα σπίτια τους.    

Η Νάκμπα είναι μια συνεχής διαδικασία συστηματικής άρνησης του δικαιώματος του κάθε Παλαιστίνιου να ζει στη γη του και να έχει δικαίωμα στην εθνική και πολιτική ταυτότητα ο Παλαιστινιακός λαός, ως σύνολο.

Οι ρίζες όμως της Καταστροφής (Αλ Νάκμπα) πηγαίνουν πίσω στο 1799, στην εποχή του Ναπολέοντα. Κατά τη διάρκεια της γαλλικής εισβολής στον Αραβικό κόσμο, ο Ναπολέοντας εξέδωσε μια διακήρυξη που πρόσφερε την Παλαιστίνη ως πατρίδα των Εβραίων υπό την προστασία της Γαλλίας. Αυτός ήταν επίσης ένας τρόπος για να εδραιωθεί μια γαλλική παρουσία στην περιοχή. Το όραμα του Ναπολέοντα για ένα εβραϊκό κράτος στη Μέση Ανατολή δεν υλοποιήθηκε τότε – αλλά ούτε και πέθανε.

Εκσυγχρονισμένος... κανόνας


«(...) Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε τον Πειραιά πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη και την Κυριακή τα logistics να είναι κλειστά στην Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα data centers». Αυτά έλεγε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας τις προάλλες στον «ΣΚΑΪ» για το αντεργατικό έκτρωμα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή. Μεταξύ άλλων ο υπουργός ισχυρίστηκε πως η διεύρυνση της δουλειάς την Κυριακή σε κλάδους όπως τα logistics, η πληροφορική και η φαρμακοβιομηχανία, «που σήμερα απαγορεύεται (...) θα είναι προς όφελος συνολικά της οικονομίας». Ερμηνεύοντας κατά γράμμα τον υπουργό, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ίσον δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα. Που σημαίνει να βρίσκεται ο εργαζόμενος στην υπηρεσία του εργοδότη ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτός είναι ο «εκσυγχρονισμός» της αγοράς εργασίας που φέρνει το νομοσχέδιο, επεκτείνοντας μεταξύ άλλων τη δουλειά τις Κυριακές στο σύνολο σχεδόν των κλάδων.

Και επειδή ο υπουργός προσπάθησε να «πουλήσει» το μέτρο ως θετικό τάχα για τους εργαζόμενους στους κλάδους όπου τώρα καταργείται η αργία της Κυριακής, λέγοντας ότι θα υπάρχει «αυξημένη προφανώς πληρωμή κατά 75%, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους», ας ρωτήσουν οι εργαζόμενοι στα logistics, στα data centers και αλλού τους συναδέλφους τους στο Εμπόριο τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή για την υγεία, την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή. Χώρια που το 75% που διαλαλεί ο υπουργός είναι θέμα χρόνου να καταργηθεί και τυπικά (εκεί που εφαρμόζεται...) όσο η δουλειά τις Κυριακές γίνεται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για το σύνολο της οικονομίας.

Οι διεργασίες για το «μέλλον της ΕΕ» με τη ματιά των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

 

Με αφορμή τη Διάσκεψη που ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή στο Στρασβούργο

 

Προπαγανδιστικό γκράφιτι σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης
Προπαγανδιστικό γκράφιτι σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης
Το εναρκτήριο λάκτισμα μιας χρυσοπληρωμένης εκστρατείας εξωραϊσμού της ΕΕ, χειραγώγησης λαϊκών συνειδήσεων και ωμού αντικομμουνισμού, της λεγόμενης Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, δόθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο Στρασβούργο, ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ημερομηνία που επέλεξε η ΕΕ για να γιορτάζει τη «μέρα της Ευρώπης».

«Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης είναι μια σειρά διαλόγων και συζητήσεων με τη συμμετοχή πολιτών, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες από όλη την Ευρώπη να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος», διατείνεται η ΕΕ και από κοντά όλοι οι θιασώτες της επικροτούν την πορεία εμβάθυνσης και ενοποίησής της.

Η προσπάθεια επίδρασης στις λαϊκές συνειδήσεις είναι εξόφθαλμη, με τις εκκλήσεις - εμπαιγμό προς τους λαούς των κρατών - μελών να «συνδιαμορφώσουν» την ΕΕ.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για κάλεσμα ανοχής ή/και ενεργής συστράτευσης στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ, σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται διεθνώς, οι σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης μεταξύ συμμάχων και ανταγωνιστών αναπροσαρμόζονται, στο φόντο και της αμφισβήτησης από την Κίνα της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ, που ταράσσει συνολικότερα τα νερά στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο πυρήνας του προβληματισμού των αστικών τάξεων στα κράτη - μέλη και των επιτελείων τους για το «μέλλον της Ευρώπης»: Με ποιους όρους και ποιες αναγκαίες προσαρμογές θα καταφέρουν η ιμπεριαλιστική ΕΕ και τα μονοπώλιά της να περιφρουρήσουν τη θέση και τα συμφέροντά τους σ' έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, φέρνοντας στην ημερήσια διάταξη ακόμα και το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με στρατιωτικά και άλλα μέσα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συγκέντρωση καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού (ΦΩΤΟ)

 

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησαν σήμερα η ΕΔΥΕΘ και η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Νίκος Ζώκας πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και ο Μουσαλάμ Σαλίμ, αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας ενώ μίλησαν και παλαιστίνιοι που ζουν στη χώρα μας ενώ οι συγκεντρωμένοι βροντοφώναζαν το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». 

Οι ομιλητές καταγγέλλουν τις νέες βάρβαρες και κτηνώδεις επιθέσεις του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ και των ισραηλινών δυνάμεων καταστολής κατά του παλαιστινιακού λαού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, που έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 100 νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες.

Ο κ. Χατζηδάκης, το 8ωρο και οι Επτανήσιοι δημοκράτες

 

Του Χρήστου Κορφιάτη

 

Τι λέτε, θα «έβγαζε» μία ολόκληρη πενθήμερη εργάσιμη εβδομάδα με 8ωρη ημερήσια εργασία και ορθοστασία ο συμπαθητικός υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αν η ζωή τον είχε φέρει στη θέση του εργάτη στο χαλυβουργείο της Θεσσαλονίκης ή, για να μην τον πάμε τόσο μακριά και σε τόσο βαριά βιομηχανία, στη θέση του εργαζόμενου στο πολυτελές ξενοδοχείο «Kontokali Bay» ή σε κάποιο άλλο ξενοδοχείο των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας είτε στη θέση του εργάτη στο λατομείο «Ιόνιαν Καλκ» στην Κεφαλονιά είτε σε μια πολύ πιο κοινή θέση όπως αυτή του υπαλλήλου σ' ένα μεγάλο ιδιωτικό σούπερ μάρκετ ή σ' ένα καφέ μπροστά στη θάλασσα στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα;

Θα άντεχε;

Και τι θ' απαντούσε, άραγε, στον υπουργό Εργασίας της χώρας του αν αυτός του έλεγε πως για το καλό του τού δίνει το... δικαίωμα να δουλεύει δέκα ώρες και βάλε την ημέρα αντί οκτώ, χωρίς καν να πληρώνεται υπερωριακά τις ώρες αυτές, μόνο βέβαια όποτε του το «προτείνει», με κάθε ευγένεια πάντα, εννοείται, ο ιδιώτης εργοδότης του;

Ολοι στους δρόμους! Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα!


«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - Να ξηλωθεί εδώ και τώρα όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο», διαμηνύουν τα συνδικάτα που κλιμακώνουν τη δράση τους

 

Σε θέσεις μάχης βρήκε τα συνδικάτα η παρουσίαση από το υπουργείο Εργασίας του εκτρωματικού νομοσχεδίου για τα Εργασιακά την περασμένη Τετάρτη. Ηταν η μέρα που ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να διαφημίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας άλλη μια «βρώμικη αποστολή» για λογαριασμό του κεφαλαίου, σαρώνοντας όποιο εργατικό δικαίωμα άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.
 
Το «πολεμικό ανακοινωθέν» ήδη παίρνει την απάντηση που του αξίζει

Οι ανακοινώσεις αυτές έδωσαν το έναυσμα για μια κλιμακούμενη δράση των σωματείων που ήταν «ζεστά» στον αγώνα, από την επιτυχημένη Πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη. Τη μέρα της απεργίας, άλλωστε, χωρίς να χαθεί χρόνος, Σωματεία και Ομοσπονδίες ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα σύσκεψη με θέμα την κλιμάκωση της πάλης, όπου συμφώνησαν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα για άμεση απάντηση, με συλλαλητήριο και νέα απεργιακή κινητοποίηση. Ετσι, όση ώρα ο υπουργός και τα άλλα στελέχη του υπουργείου ανέλυαν τις διατάξεις νομιμοποίησης της εργασιακής ζούγκλας που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονταν κάτω από το υπουργείο, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτό το «πολεμικό ανακοινωθέν» από την κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση που πρέπει σε όλους τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.

Υβριδικά μοντέλα...

 

 

Το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, τα άστατα και ακανόνιστα ωράρια-λάστιχο, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, αλλά και η εναλλαγή τηλεργασίας και εργασίας από το χώρο δουλειάς, ανάλογα με το συμφέρον της κάθε επιχείρησης ή κλάδου, απασχολούν τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας αποτελούσε γεγονός σε πολλές χώρες και πριν από την πανδημία, ωστόσο, με όχημα αυτήν, όχι μόνο ήρθε για να μείνει, αλλά ανοίγει και μια συζήτηση στους κόλπους του κεφαλαίου για τους τρόπους γενίκευσης της αξιοποίησής της.

Υβριδικό μοντέλο εργασίας το ονομάζουν στη Μεγ. Βρετανία: Λίγο τηλεργασία, λίγο εργασία από το γραφείο ή από τα λεγόμενα hubs, δηλαδή επιχειρηματικούς κόμβους, διαμορφωμένους (επιπλωμένους, με τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις κ.λπ.) ως χώρους εργασίας προς ενοικίαση με ευέλικτο τρόπο για πολλούς και διαφορετικούς εργαζόμενους, πολλών και διαφορετικών επιχειρήσεων ή αυτοαπασχολούμενους. 

Ο Daniel Pinto της «JP Morgan» σημειώνει: «Επιστροφή στο γραφείο για το 100% των υπαλλήλων και για το 100% του χρόνου έχει μηδέν πιθανότητες. Επίσης, το να δουλεύουν όλοι από το σπίτι, όλο το χρόνο έχει μηδέν πιθανότητες».