Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Καιάδες

 

Δικαίως προκαλούν οργή οι αποκρουστικές δηλώσεις του παραιτηθέντος πλέον υποψήφιου της ΝΔ για το πώς πρέπει το δημόσιο σύστημα Υγείας να απαλλαγεί από τη «σπατάλη» της περίθαλψης καρκινοπαθών τελικού σταδίου. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων οδήγησαν στο να ...θάβονται σε ομαδικούς τάφους οι νεκροί της πανδημίας στη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν όμως κι άλλες ανατριχιαστικές εκδοχές της ίδιας απάνθρωπης πολιτικής, σε κράτη που στη χώρα μας προβάλλονται ως «πρότυπα» καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στον Καναδά, για παράδειγμα, πάνω από 10.000 τον χρόνο είναι οι ευθανασίες. Ασθενείς και συγγενείς τους καταγγέλλουν ότι το ίδιο το σύστημα Υγείας τούς εξωθεί σε μια τέτοια «επιλογή», στο όνομα του περιορισμού του «κόστους». Συγκλονιστική είναι η ιστορία μιας παρα-Ολυμπιονίκη που της είχαν προτείνει να δώσει τέλος στη «δύσκολη ζωή» της και κατάφερε τελικά να κατακτήσει χρυσό και ασημένιο μετάλλιο! Πολλοί καταγγέλλουν επίσης ότι οι δικοί τους άνθρωποι ουσιαστικά «θανατώθηκαν» ή σπρώχτηκαν προς τον θάνατο. Οπως στην περίπτωση ασθενούς με εκφυλιστική διαταραχή εγκεφάλου, ο οποίος ενημερώθηκε από τον διευθυντή του νοσοκομείου ότι η περίθαλψή του «κοστίζει 1.500 δολάρια τη μέρα» και επομένως «οφείλει» να του προτείνει την «υποβοηθούμενη ευθανασία». Τέτοιες μαρτυρίες προκαλούν σοκ, αλλά είναι ο καθρέφτης του απάνθρωπου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που βάζει τα πάντα στο ζύγι του «κόστους - οφέλους». Στον «πάτο» αυτής της δυστοπίας υπάρχουν πάντα η διαλογή ασθενών και ο Καιάδας, δείχνοντας ότι τα κέρδη των λίγων φέρνουν μόνο ζόφο και δεν συναντιούνται πουθενά με τις ανάγκες και τις ζωές των πολλών.

Για τον ίδιο άνθρωπο μιλάμε


Πηγή: Eurokinissi

 

«Κάθε φορά που έχουμε εκλογές, τα ίδια και τα ίδια. Πάντα έρχεται εκείνη η κρίσιμη στιγμή που τα πολιτικά επιχειρήματα, οι θέσεις και οι αντιθέσεις, οι ιδέες και τα προγράμματα πάνε περίπατο και τη θέση τους παίρνει πάντα το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα περί «χαμένης ψήφου»: μην ψηφίσεις αυτό που προτιμάς γιατί θα βγει ο άλλος που δεν γουστάρεις καθόλου, άρα ρίξ’ το με βαριά καρδιά στον αντίπαλό του κι ας μη σε πείθει. H ψήφος συνείδησης χαρακτηρίζεται χαμένη.»

Αλέξης Τσίπρας, υπεύθυνος προεκλογικού αγώνα ΣΥΡΙΖΑ, 2007, athensvoice.gr

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Να ακυρωθεί η εγκατάσταση υποδομών LNG στον Θερμαϊκό

 

Να ακυρωθεί η εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης και επαναεροποίησης LNG στον Θερμαϊκό Κόλπο, απαιτεί η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και αναδεικνύει την ανάγκη η Ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό για όλο τον λαό.

Την εγκατάσταση νέων πλωτών μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου, των γνωστών και ως FSRU (Floating Storage and Regasification Units), σχεδιάζει η «Elpedison», προσβλέποντας στην τροφοδοσία της ευρύτερης αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και των δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύση φυσικού αερίου τις οποίες λειτουργεί και η μία απ' αυτές βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα η εταιρεία κατέχει άδεια ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου) για την ανάπτυξη FSRU στον Θερμαϊκό Κόλπο, ανοιχτά του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης (πρώην ΕΛΠΕ), με ένα πλοίο αποθήκευσης - επαναεριοποίησης LNG. Το νέο σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση δύο πλοίων, δυναμικότητας 120.000 -130.000 κ.μ. το καθένα, και θα μπορεί να παραδώσει έως και 20 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως. Στόχος είναι το έργο να λειτουργήσει το 2026.

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Κάναμε ένα βήμα, πάμε για τα επόμενα!

 

Αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2023-2019, της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλα τα εκλογικά τμήματα  του Δήμου Ωραιοκάστρου.






«ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» Κατέρρευσαν στο δικαστήριο οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας για τις απολύσεις

 

Τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εργάτες της «Μαλαματίνα», που συνεχίζουν να παλεύουν για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ, διαδήλωσαν μαχητικά χτες το πρωί μπροστά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι άλλων κλάδων και φοιτητές.

Χτες εκδικάστηκαν οι προσφυγές του Σωματείου ενάντια στον παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία την περίοδο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και στις απολύσεις δύο συνδικαλιστών, του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου της ΠΟΕΕΠ και του Επιχειρησιακού Σωματείου της «Μαλαματίνα», και του Αρη Μερκενίδη, μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και προέδρου του κλαδικού Σωματείου Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών.

Θυμίζουμε ότι εδώ και σχεδόν έναν χρόνο οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» δίνουν έναν δίκαιο, παλικαρίσιο αγώνα για να ακυρώσουν τις απολύσεις της εργοδοσίας, τις συνδικαλιστικές διώξεις, για να εξασφαλίσουν την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα.

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ Ήρθε η σειρά μου...

 

 

Για πολλοστή φορά την Τρίτη 13 Ιούνη θα βρεθούμε έξω από την πύλη του Νοσοκομείου Χίου να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε τα αυτονόητα.

Όλες τις  φορές και από οποιεσδήποτε θέσεις υπηρετούσαμε ή υπηρετούμε στο μαζικό κίνημα, ο κινητήριος μοχλός ήταν και παραμένει  το χρέος μας στο ταξικό μας καθήκον. Να αντιταχθούμε σε όλες τις διαχρονικές πολιτικές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, μαζί και χώρια, με μνημόνια και χωρίς μνημόνια, που  θεωρούν τις ζωές μας και την υγεία μας κόστος, ζημιά για ένα αστικό κράτος που οδηγεί σε προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, αντί να επενδύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η τοποθέτηση του κ. Πνευματικού, παρά την απόσυρσή του για λόγους «θεαθήναι» από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, δεν επιβεβαιώνει καμιά κρυφή ατζέντα της ΝΔ. Επιβεβαιώνει τη φιλοσοφία και της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο, ότι στην καπιταλιστική ηθική η «δεοντολογία» Μένγκελε δεν είναι παρά φύσιν, αλλά κατά φύσιν του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.

Εχουν ήδη ψηφίσει...

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιούνη, υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη «ψηφίσει». Και δεν μιλάμε βέβαια για όσους συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Μάη...

Την ψήφο τους έχουν «ρίξει» - και μάλιστα δημόσια, χωρίς να την κρύβουν μέσα σε φάκελο - εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των διεθνών αγορών, ιμπεριαλιστικών οργανισμών και «συμμάχων» της αστικής τάξης.

Ολοι αυτοί που το προηγούμενο διάστημα, πολύ πριν τις 21 Μάη, απέδιδαν τα εύσημα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις προγραμματικές τους συγκλίσεις και εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής είναι δεδομένη.

Ολοι αυτοί που, όση εμπιστοσύνη έχουν στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, άλλη τόση δείχνουν στη συναινετική - συστημική «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων, η οποία επιβεβαιώθηκε άλλωστε και με το παραπάνω την περίοδο 2019 - 2023.