Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Αμύθητα κέρδη πάνω σε μια πλατιά λαϊκή ανάγκη


Τα μεγέθη ζαλίζουν και επιβεβαιώνουν ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά με την κερδοφορία και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων

 

«Δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν άνθρωποι την κατάσταση. Συμφωνώ 100% με αυτό. Αυτό θα ήταν ανήθικο σε αυτήν τη στιγμή ανάγκης. Αλλά οι επενδυτές μας δίνουν κεφάλαια και αναμένουν απόδοση».

Αυτά ήταν τα λόγια του Ντέιβιντ Ρικς, διευθύνοντα συμβούλου της «Eli Lilly», ενός κολοσσού της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, και προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, τον περασμένο Απρίλη στους «Financial Times».1

Ο ίδιος είχε επαναλάβει τότε τις «παραινέσεις» για κρατική στήριξη των φαρμακοβιομηχανιών στην προσπάθεια ανάπτυξης των εμβολίων κατά της Covid-19 και παράλληλα επέμενε ότι «οι φόβοι περί κερδοσκοπίας» των επιχειρηματικών ομίλων του φαρμάκου δεν στέκουν.

Ο λόγος των επαναλαμβανόμενων «εκκλήσεων» του προέδρου περιγράφεται στο ίδιο άρθρο από τον γενικό διευθυντής μιας άλλης πολυεθνικής, της «Takeda», Κριστόφ Γουέμπερ:

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε όλο το βάρος του κόστους μόνοι μας (...) Η κοινωνία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτή την τεράστια επένδυση. Ο φόβος μου είναι ο ίδιος, όπως μετά την επιδημία της γρίπης των χοίρων, που γρήγορα χάθηκε το ενδιαφέρον», εξηγώντας πως η εταιρεία του χρειάστηκε να πετάξει πρώτες ύλες αξίας 53 εκατ. δολαρίων το 2009, γιατί η ζήτηση για το αντιικό φάρμακο «Oseltamivir» έπεσε κατακόρυφα.

Θεωρία των δύο άκρων με άρωμα Καπιτωλίου – Με την εισβολή των τραμπικών συγκρίνει τους αγώνες των κομμουνιστών στις ΗΠΑ το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι

 


H δήθεν απόπειρα πραξικοπήματος του 1948 αφορούσε έντεκα έντεκα ηγετικά στελέχη του ΚΚ ΗΠΑ, ανάμεσά τους και ο τότε γγ του κόμματος, Γιουτζίν Ντέιβις,  τα οποία καταδικάστηκαν με την κατηγορία πως επιδίωκαν την ανατροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σας ήρθε στο μυαλό όταν είδατε τους εισβολείς οπαδούς του Τραμπ με τις προβιές και τα κέρατα στο Καπιτώλιο τον περασμένο μήνα; Μήπως το σφυροδρέπανο; Μπορεί να γελούσαμε με τις απεγνωσμένες προσπάθειες των απολογητών της εισβολής να παρουσιάσουν τον ακροδεξιό όχλο ως “αντίφα προβοκάτορες” που προσπαθούσαν να δυσφημήσουν μια φιλήσυχη διαδήλωση νοικοκυραίων, ωστόσο φαίνεται ότι και ακαδημαϊκοί κύκλοι κατά τεκμήριο προσκείμενοι στους Δημοκρατικούς, δεν υστερούν καθόλου σε εφευρετικότητα αν είναι να προωθήσουν αντικομμουνιστικές θεωρίες δύο άκρων.

Νομοσχέδιο «κοινής λογικής»;

 

«Το νομοσχέδιο το οποίο εισάγουμε προς ψήφιση είναι νομοσχέδιο κοινής λογικής», δήλωσε η υπουργός Παιδείας στο άνοιγμα της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Και επειδή ακριβώς όλα αυτά είναι κοινή λογική, θετικά στο νομοσχέδιο αυτό στέκεται η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας»...

Εστω ότι προσπερνάμε το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές της υπουργού έγιναν εν μέσω κινητοποιήσεων δεκάδων φοιτητικών συλλόγων, χιλιάδων φοιτητών σε όλη τη χώρα, που στέλνουν σαφές μήνυμα: Οχι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα - Ανοίξτε τώρα τις σχολές μας. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας εκφράζει τη διαφωνία της απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Στο διά ταύτα, τι προτάσσει η «κοινή λογική» για τα πανεπιστήμια, τις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών;

Κοινή λογική αποτελούν οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών!
  • Για να ανοίξουν επιτέλους τα πανεπιστήμια!

Τα πανεπιστήμια παραμένουν ένα χρόνο κλειστά. Η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα λογικά αιτήματα των φοιτητών ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις σπουδές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να καλύψουν τα διδακτικά κενά, το χαμένο χρόνο από τις πρακτικές που αναβάλλονται. Παρουσιάζει το άνοιγμα των πανεπιστημίων ως ανέφικτο με το πρόσχημα της πανδημίας, με την υποστήριξη βέβαια της ΔΑΠ αλλά και διαφόρων «ανεξάρτητων» ομάδων, που βαφτίζουν «παραλογισμό» τη λειτουργία των σχολών και εύχονται το τέλος της πανδημίας μήπως και ξαναδούν οι φοιτητές αμφιθέατρο!

Η ζωή των εργατών στον Προκρούστη του εργοδοτικού κέρδους


Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο η κυβέρνηση για τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη διευκόλυνση της εργοδοσίας να επιβάλλει κατά βούληση την περιβόητη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, δεν έρχεται από το πουθενά, ούτε είναι προϊόν των «νεοφιλελεύθερων εμμονών της ΝΔ», όπως το παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου, όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμορφώσει ένα πλούσιο νομοθετικό οπλοστάσιο, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα στη μεγαλοεργοδοσία να κάνει «λάστιχο» τον εργάσιμο χρόνο, κάνοντας «λάστιχο» μαζί και τη ζωή των εργατών. Κριτήριο για την αυξομείωση των ωρών εργασίας είναι οι εκάστοτε ανάγκες της εργοδοσίας, η «αποδοτικότερη» δυνατή εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, για την απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους.

Ετσι, σήμερα οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν τον εργαζόμενο λίγες ώρες τη μέρα (μερική απασχόληση), λίγες μέρες τη βδομάδα (εκ περιτροπής απασχόληση), για χρόνια (συμβάσεις αορίστου χρόνου) ή για λίγους μήνες, ακόμα και λίγες μέρες (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μίας μέρας). Μπορούν να εφαρμόζουν σπαστό ωράριο εργασίας μέσα στην ίδια μέρα, να τον απασχολούν σε κυλιόμενες βάρδιες, πρωί, απόγευμα, νύχτα και κυλιόμενες μέρες.

Νέο επεισόδιο στην επιχείρηση στοχοποίησης του ΚΚΕ


 

Ακόμα ένα επεισόδιο στην επιχείρηση ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και φίμωσης του ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη, σε μια νέα υπόθεση που άνοιξε και κινείται με εισαγγελική παρέμβαση, καθώς σήμερα, Παρασκευή 5 Φλεβάρη, ο Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, Σιδέρης Μιχαηλίδης έλαβε έγγραφη έκκληση σε ένορκη μαρτυρική κατάθεση από το Τμήμα Τροχαίας Αλεξανδρούπολης για παράβαση του άρθρου 11 (παράγραφοι 2,7 και 11) του Νόμου 2696/1999 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που αφορά «Επιγραφές-Διαφημίσεις», με ποινές που προβλέπονται για «παράνομες διαφημιστικές πράξεις» και την «δυσμενή επίδραση στην οδική ασφάλεια γενικά» να περιλαμβάνουν πρόστιμο έως 10.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι 12 μηνών.

Σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που έλαβε ο ίδιος, οι «διαφημίσεις» αφορούν πανό του Κόμματος για την προπαγάνδιση των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ «ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ» στην Αλεξανδρούπολη.