Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Οταν η ΕΕ και η Σένγκεν δείχνουν τα «δόντια» τους

Ριζοσπάστης Κυριακή 31 Γενάρη 2016



Οι πολύνεκρες θαλάσσιες τραγωδίες προσφύγων στο Αιγαίο συνεχίζονται αμείωτες όπως και τα αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς που προκαλεί η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η ΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες τόσο για τη δημιουργία του προσφυγικού προβλήματος, όσο και για την όξυνσή του με την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της ίδιας και των συμμάχων της. Επιχειρώντας να εξασφαλίσει ελεγχόμενη ροή προσφύγων με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό, η ΕΕ ασκεί πιέσεις για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων καταστολής, με αιχμή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτή τη βδομάδα θέτουν στην ελληνική κυβέρνηση 3μηνη προθεσμία «διόρθωσης παραλείψεων» με βάση τους όρους της Συνθήκης Σένγκεν. Διαφορετικά, θα επεκταθούν στα 2 έτη οι «συστάσεις της ΕΕ» για εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους από τα άλλα κράτη - μέλη σε βάρος της Ελλάδας. Παράγοντες της ΕΕ προειδοποιούν σε κάθε ευκαιρία ότι η αδυναμία φύλαξης των «εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ «βάζει σε κίνδυνο την ελεύθερη κυκλοφορία στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, ακόμη και την ίδια τη συνοχή της». Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ότι «η ΕΕ δεν έχει πάνω από δύο μήνες για να θέσει τα πράγματα υπό έλεγχο, διαφορετικά η Σένγκεν θα καταρρεύσει», που φανερώνουν την έκταση και την οξύτητα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών - μελών της ΕΕ και τα διαφορετικά μονοπωλιακά συμφέροντα που συγκρούονται. Οι ανταγωνισμοί αυτοί, που όπως προηγουμένως με την αντιλαϊκή διαπραγμάτευση και τη συζήτηση για Grexit, επίκεντρο έχουν και πάλι την Ελλάδα, δεν περιορίζονται στο Προσφυγικό. Συνδέονται κι εκφράζουν τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στην Ευρωζώνη αυτήν την περίοδο δίνοντάς τους νέα διάσταση, τόσο για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης όσο και το μέλλον της Ευρωζώνης, για το ποια δύναμη θα έχει το πάνω χέρι την επόμενη μέρα.
 
Φουρτούνες ...στα «απάνεμα λιμάνια»

Ο κυβερνητικός συνδικαλιστής θυμήθηκε κάποτε και τα κλεψιμαίικα…

asfalistika-tameia-kloph-dwse-kai-ksanadwse

Ο άνθρωπος που εθίγη, διότι εκπρόσωπος των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων τον αποκάλεσε κυβερνητικό συνδικαλιστή, κατά την τοποθέτησή του ως εκπρόσωπος του ανωτάτου δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού οργάνου, ανέλυσε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμεία και την δυνατότητα απόδοσης των συντάξεων μόνο για άλλα τρία χρόνια με βάση τα σημερινά δεδομένα! Μίλησε λοιπόν ο συνδικαλιστής για ανάγκη χρηματοδότησης των ταμείων από το κράτος και με τον τρόπο που δομούσε τον λόγο του πίστευες ότι θα τελειώσει την κουβέντα του χωρίς να μιλήσει για τους λόγους που έφεραν τα ταμεία σ’ αυτό το χάλι! Έφτασε μάλιστα ο συνδικαλιστής, τον οποίον μάλλον πρέπει να αποκαλούμε αγωνιστή συνδικαλιστή κι όχι κυβερνητικό συνδικαλιστή, να παραθέσει στοιχεία για το πόσο περισσότερους συνταξιούχους έχουμε στην Ελλάδα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Είπε λοιπόν ο αγωνιστής του ΣΥΡΙΖΑ με έμμεσο τρόπο ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι λίγοι, πληρώνουν τις συντάξεις των παλιών εργαζομένων, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, γι’ αυτό το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει! Για το ότι οι συντάξεις δεν πληρώνονται από τους σημερινούς ασφαλισμένους, αλλά πληρώθηκαν προκαταβολικά με τις εισφορές των σημερινών συνταξιούχων, όταν αυτοί ήταν εργαζόμενοι, δεν ειπώθηκε κουβέντα! Άλλωστε κάτι τέτοια τα έλεγε ο αγωνιστής συνδικαλιστής όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση! Τώρα που είναι κυβέρνηση, αυτά περνάνε στα ψιλά!

. Ξευτίλα και απανθρωπιά!

 
Θύελλα στη Γερμανία για την πρόταση χρήσης όπλων κατά μεταναστών
Η πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία προκάλεσε σάλο στην χώρα
Θύελλα στη Γερμανία για την πρόταση χρήσης όπλων κατά μεταναστών
Η πρόεδρος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Φράουκε Πέτρι

1

εκτύπωση 
 
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συγκεντρώνει ποσοστό 13% στις προθέσεις ψήφου, προκάλεσε σάλο στην χώρα σήμερα καθώς η πρόεδρός του πρότεινε η αστυνομία «στην ανάγκη» να κάνει χρήση όπλων προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην γερμανική επικράτεια.
«Έχουμε ανάγκη από αποτελεσματικούς ελέγχους προκειμένου να μην υπάρχουν πλέον τόσοι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν καταγραφθεί κι οι οποίοι εισέρχονται από την Αυστρία» δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, στην εφημερίδα Mannheimer Morgen.
«Εφόσον καταστεί αναγκαίο» προσέθεσε η ίδια οι δυνάμεις της αστυνομίας στα σύνορα «θα πρέπει να μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους, αυτό προβλέπεται από το νόμο».
«Κανένας αστυνομικός δεν θέλει να πυροβολεί εναντίον ενός πρόσφυγα, ούτε εγώ το θέλω. Ωστόσο ως τελευταία επιλογή πρέπει να μπορούμε να προσφύγουμε στα όπλα» τόνισε.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.
«Κανένας αστυμικός δε θα είναι (ποτέ) έτοιμος να πυροβολήσει» εναντίον μεταναστών, σημείωσε σε ένα δελτίο Τύπου η συνδικαλιστική ένωση αστυνομικών υπαλλήλων GdP.
«Οποιοσδήποτε προτείνει να φθάσουμε σε τόσο ριζοσπαστικές μεθόδους επιθυμεί προφανώς την κατάλυση του κράτους Δικαίου και να χρησιμοποιήσει προς όφελός του την αστυνομία» είπε ο επικεφαλής του συνδικάτου Γιοργκ Ράντεκ.
«Έχουμε βρεθεί ήδη αντιμέτωποι με αυτό στην ιστορία της Γερμανίας και δεν το θέλουμε ποτέ ξανά».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν, κατήγγειλε «μια απαράδεκτη κινητοποίηση της κοινής γνώμης κατά των προσφύγων» και ο βουλευτής των Πρασίνων Κονσταντίν φον Νοτς έκανε λόγο για «ανεύθυνες» δηλώσεις σε μια χρονική περίοδο που οι επιθέσεις εναντίον των προσφύγων εντείνονται. Η Πέτρι «παρέχει στην τρομοκρατία της ακροδεξιάς την νομιμοποίηση των εγκλημάτων της» υπογράμμισε.