Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Ολα στόχος

 

«Κάθε υποσταθμός, κάθε σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, κάθε αγωγός μπορεί να δεχθεί επίθεση, μπορεί να αποτελέσει πιθανό στόχο», δήλωσε στην «Bild» ο διοικητής της εδαφικής διοίκησης του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού, προειδοποιώντας για αυξανόμενες επιθέσεις στις υποδομές της Γερμανίας. Η δήλωσή του έγινε στον απόηχο των πρόσφατων εκρήξεων στους αγωγούς «Nord Stream», που αποδίδονται σε οργανωμένη δολιοφθορά. Μάλιστα, μία μέρα πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης, διακόπηκε για τρεις ώρες η κυκλοφορία σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας, λόγω βλάβης, που αποδόθηκε επίσης σε σαμποτάζ. Χαρακτηριστική ήταν και η προτροπή του στρατηγού προς τους Γερμανούς να αλλάξουν την ατομική τους συμπεριφορά και μεταξύ άλλων να εξοπλιστούν με φακούς και ραδιόφωνα με μπαταρίες... Οι παραπάνω εξελίξεις και προειδοποιήσεις αποτυπώνουν βέβαια την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και τις πολύμορφες συνέπειές της για τους λαούς όλης της Ευρώπης. Επιβεβαιώνουν όμως και από μια άλλη πλευρά ότι η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και η πολύμορφη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και υποδομών στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο ίδιος ο στόχος να καταστεί η χώρα «ενεργειακός κόμβος» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, την ώρα που ο λαός βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια, όχι μόνο δεν προσφέρουν «σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία», όπως διατείνονται όλες οι αστικές δυνάμεις, αλλά βάζουν ακόμα περισσότερο στο στόχαστρο στρατηγικής σημασίας υποδομές και τον ίδιο τον λαό.

Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας, άμεσο «κούρεμα» των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών

 
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

RIZOSPASTIS

Σε εξέλιξη βρίσκεται το «πογκρόμ» σε βάρος των λαϊκών κατοικιών, με πάνω από 17.620 ακίνητα να έχουν βγει σε πλειστηριασμό μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 στην Ελλάδα, ενώ 9.000 πλειστηριασμοί προγραμματίζονται με βάση τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός αδυνατούν να πληρώσουν τα ληστρικά χαράτσια και τα πανωτόκια που έχουν φορτώσει οι τράπεζες στα δάνειά τους, προκαλώντας πραγματική ασφυξία στα λαϊκά νοικοκυριά. Με το εισόδημά τους καθηλωμένο από την ακρίβεια και την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος, των καυσίμων, των τροφίμων, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τους διακανονισμούς που έχουν ήδη κάνει. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, τράπεζες και funds προχωρούν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών, οι οποίοι στηρίζονται σε όσα έχουν νομοθετήσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τη βούλα της ΕΕ.

Την ίδια ώρα απορρίπτονται ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που έχουν νομοθετηθεί για ορισμένες ρυθμίσεις οφειλών ή εξωδικαστικών συμβιβασμών, σε ποσοστό πάνω από 67%, δηλαδή στις 2 από τις 3 περιπτώσεις!

Εργατικό Κέντρο Κατερίνης: Η επιτομή του εκφυλισμού και της νοθείας – Ένας μηχανισμός απαξίωσης των εργατικών αγώνων για κάθε χρήση

 


Αυτό το σκοτεινό «κονκλάβιο» που θέλει να ονομάζεται εκπρόσωπος των εργαζομένων, κάνει τα πάντα για να διευκολύνεται η εκάστοτε αντεργατική πολιτική, βάζοντας πλάτη στα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας για αύξηση των κερδών τους, μέσα από την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Τι αγώνες μπορεί να οργανώσει το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, όταν το πρώτο μέλημά του είναι να εκδιώχνει διοικήσεις σωματείων που δεν είναι αρεστές σε αυτό, για να υλοποιεί ανενόχλητο τις ρεμούλες και τις νοθείες του;

Ένα κλειστό σύστημα συγγενών, φίλων και ημετέρων είναι αυτό που ονομάζεται διοίκηση εργατικού κέντρου Κατερίνης, που πρώτο έτρεξε να υλοποιήσει το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη, κάνοντας ηλεκτρονική ψηφοφορία για την «εκλογή του», με πλήρη μυστικότητα, χωρίς εκλογοαπολογιστική ΓΣ, χωρίς διαδικασίες, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσοι ψήφισαν, ποιοι ψήφισαν, ποιος επικύρωσε τα αποτελέσματα, κτλ.

Αυτό το σκοτεινό «κονκλάβιο» που θέλει να ονομάζεται εκπρόσωπος των εργαζομένων, κάνει τα πάντα για να διευκολύνεται η εκάστοτε αντεργατική πολιτική, βάζοντας πλάτη στα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας για αύξηση των κερδών τους, μέσα από την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Η «γάγγραινα» ξαναχτυπά

 

«Στενός κορσές»: Μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους φαρμακευτικούς κολοσσούς και η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας τους από τα κράτη και τις κυβερνήσεις. Και αυτό που ασφυκτιά μέσα στον «κορσέ» είναι η ίδια η επιστημονική έρευνα για νέα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα, η ανάγκη της ανθρωπότητας για καινοτόμες θεραπείες, πρόληψη από ασθένειες κ.ο.κ.

Ακόμα πληρώνουν άλλωστε οι λαοί σε όλο τον κόσμο τις συνέπειες από το κριτήριο της κερδοφορίας με βάση το οποίο σχεδιάζεται η παραγωγή των εμβολίων ή άλλων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σήμερα, μετά και τις αποκαλύψεις ότι πριν την πανδημία η έρευνα για τα εμβόλια ενάντια στους κορονοϊούς δεν τύγχανε χρηματοδότησης, αφού είχε κριθεί ότι δεν συμφέρει οικονομικά, η Ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς οι ειδικοί δηλώνουν «απαισιόδοξοι» για την πορεία των ερευνών πάνω στην παρασκευή εμβολίων νέας γενιάς, που θα είναι πιο αποτελεσματικά για την πρόληψη της COVID-19 και των μεταλλάξεών της.

Για παράδειγμα, η προσπάθεια ανάπτυξης ενός εμβολίου σε μορφή ρινικού σπρέι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνει να εγκαταλείπεται από τα αρχικά κιόλας στάδια, λόγω «ελλιπούς χρηματοδότησης και λειψής πολιτικής βούλησης» για την έρευνα γύρω από τη νέα γενιά εμβολίων. Εταιρείες που επενδύουν στα εμβόλια διαπιστώνουν ότι «η κοινωνία μοιάζει να κυριεύεται από την απάθεια» και ρίχνουν την ευθύνη στις ανακοινώσεις των κυβερνήσεων σε μια σειρά χώρες (π.χ. Μπάιντεν στις ΗΠΑ) ότι «η πανδημία έχει λήξει».

«Εάν ακουστεί πολλές φορές ότι η COVID τελείωσε, κανείς δεν θα βρεθεί να θέλει να προωθήσει τα εμβόλια της νέας γενιάς», προσθέτουν καθηγητές που ασχολούνται με την έρευνα.

Σαράκι η ενεργειακή φτώχεια που «φουντώνει» εδώ και 10 χρόνια

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
 
Δίχως αποφάσεις το Συμβούλιο Ενέργειας
 

«Ομοφωνία» μόνο στην πολιτική που φουντώνει την ενεργειακή φτώχεια

 

Δίχως αποφάσεις και με παραπομπή των θεμάτων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής έληξε χθες το άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, αποτέλεσμα της σκληρής διαπάλης αντικρουόμενων συμφερόντων που συντελείται στο εσωτερικό της Ευρωένωσης για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής κρίσης». Για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου, δεν φαίνεται να αλλάζουν οι συσχετισμοί όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των χωρών, με τη Γερμανία να παραμένει σταθερά έως τώρα αντίπαλος της πρότασης. Πέρα από τα ευχολόγια κατά την είσοδο στον χώρο της συνεδρίασης περί «εξεύρεσης άμεσης κοινής λύσης», κάτι που όλοι οι υπουργοί και εκπρόσωποι της Επιτροπής ανέφεραν, η ουσία είναι ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πορεύονται προς τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία περιορισμένες και τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου στα χρηματιστήρια να βρίσκονται στα ύψη, σχεδόν 100% συγκριτικά με έναν χρόνο πριν.

Η μόνη σταθερά για την ΕΕ παραμένει η «ενιαία απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας», η «πράσινη μετάβαση» και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κι αυτά φυσικά συνοδευόμενα από την αυξανόμενη ενεργειακή φτώχεια που πλέον αγκαλιάζει το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι δηλώσεις - πρόκληση Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τους εργαζόμενους, όπως η πρόσφατη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, ο οποίος κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες αυτόν τον χειμώνα να φορέσουν και... δεύτερο πουλόβερ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Πυκνώνουν τα «σήματα» για επικίνδυνες ελληνοτουρκικές διευθετήσεις

 

 

Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας είχε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών άμυνας της λυκοσυμμαχίας, σε μια περίοδο που πυκνώνουν τα «σήματα» από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς για επικίνδυνες διευθετήσεις που θα διασφαλίζουν την «ΝΑΤΟική συνοχή». 

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει συνάντηση των δύο υπουργών, του Χουλουσί Ακάρ και του Ν. Παναγιωτόπουλου κατά την διάρκεια της Συνόδου. Από την ελληνική κυβέρνηση δεν διέψευδαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «διαρρέοντας» ότι δεν θα είναι η ελληνική πλευρά που θα κάνει την πρώτη κίνηση.