Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Η μυθοπλασία του «λαού» μπροστά στα τανκς


Η μυθοπλασία του «λαού» μπροστά στα τανκς

 Γράφει ο Θανάσης Αλεξίου* //
Σε μεγάλο βαθμό η μυθοποίηση της κινηματικής δράσης και της «λαϊκής» θέλησης, οφείλεται, εκτός της πολιτικής αφέλειας, πρωτίστως σ’ έναν  απόλυτο εκθειασμό του ακτιβισμού που συνάδει με μικροαστικές αντιλήψεις για την κοινωνική δράση. Αυτός ο εκθειασμός που έλκει εν μέρει την καταγωγή του από το μύθο της «γενικής απεργίας» του επαναστατικού συνδικαλισμού και συνάντησε στις απαρχές του, κυρίως τον ιταλικό φασισμό, μπορεί να εμπνεύσει, σύμφωνα με τον Γκ. Σορέλ, τον ψυχισμό των ανθρώπων. Εξάλλου όπως έδειξε  η ιστορική εμπειρία, αυτή η μορφή δράσης που βασίζεται επίσης στη «παιδαγωγική» των εικόνων πάτησε στην ανυπομονησία μικροαστικών στρωμάτων για άμεση αλλαγή της κατάστασης. Συνοψίζεται δε στο σύνθημα «δράση εδώ και τώρα», «όλα ή τίποτε», «άμεση δράση» (action directe) κ.ο.κ. προβάλλοντας ουσιαστικά  ό,τι κινείται, ό,τι δρα, ανεξάρτητα γιατί  και προς τα πού. Αυτή η προσέγγιση είναι επίσης (από άλλη διαδρομή) κοντά στην εικονογραφία του Νέγκρι για το νέο υποκείμενο ως «σύνολο ενικοτήτων» («πλήθος»), ένα υποκείμενο που φτιάχνεται για να χωρέσει κυρίως την κοινωνική δράση (μεσο)αστικών  στρωμάτων. Όμως αυτή η μυθοπλαστική αντίληψη για την κοινωνική δράση δημιουργεί συγχύσεις που αποτρέπουν μια αντικειμενική εκτίμηση των δυνατοτήτων κοινωνικής δράσης.

«Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει»



Κοινή ανακοίνωση των δημάρχων με αφορμή τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα



Κοινή ανακοίνωση - καταγγελία για την περικοπή των προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά της ευθύνης τους στους δήμους εξέδωσαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Παράλληλα, υπογραμμίζουν - μεταξύ άλλων - πως οι διοικήσεις των παραπάνω δήμων παλεύουν η Πρόνοια να είναι στην ευθύνη του κράτους, αναβαθμισμένη και στη βάση των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας και πως ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την εξαθλίωση και τα ψίχουλα που μοιράζουν σήμερα κράτος, κυβέρνηση και ΕΕ.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

«Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόζονται από την ΕΕ και την κυβέρνηση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν τσακίσει χιλιάδες οικογένειες. Η φτώχεια βαθαίνει και περισσότεροι άνθρωποι κάθε χρόνο δυσκολεύονται να επιβιώσουν και προσπαθούν να τα "βγάλουν πέρα" με ακόμη λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Ενα μέρος από αυτούς, μάλιστα, κατρακυλάει σε συνθήκες πραγματικής εξαθλίωσης.

Η φτώχεια δεν είναι "φυσικό φαινόμενο", με το οποίο τάχα "παλεύει όσο μπορεί" η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει. Η φτώχεια είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και διευρύνεται σε συνθήκες κρίσης.