Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΟΥ !!! [ video ]



Αυτό είπε ο Έλληνας αριστερός πρωθυπουργός στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ!



 

«Λαγέ, μαδάς;»




«Λαγέ, μαδάς;» – του Νίκου Μπογιόπουλου

 

 
    
1) O Τραμπ, έχοντας δίπλα του τον Έλληνα πρωθυπουργό, ξεκίνησε την κοινή τους συνέντευξη μιλώντας για το ρεκόρ στον δείκτη του… αμερικανικού χρηματιστηρίου. Στη συνέχεια οι μισές του δηλώσεις αναλώθηκαν στα εξής αμιγώς… ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα: Στο Οbamacare, στο ισοζύγιο των ΗΠΑ με τους βασικούς εμπορικούς τους εταίρους και στην επιλογή του επόμενου διοικητή της Fed…

Όπως διαπιστώνει κανείς, ο Τραμπ ξεχείλιζε από… αγωνία και ενδιαφέρον για την συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον Τσίπρα.

Μνημόνια ώσπου να σβήσει ο ήλιος; Μάλλον...


Άκουγα τις προάλλες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για "κατ' επάγγελμα καταστροφολόγους μιας μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ αλλά και της αντιπολίτευσης, που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι βγαίνουμε οριστικά από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018" και ένιωσα να μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Όπως, δηλαδή, μου ανεβαίνει κάθε φορά που ακούω κάποιον "έγκυρο" (πολιτικό, δημοσιογράφο, αναλυτή, καθηγητή κλπ) να αναφέρεται σε έξοδο από τα μνημόνια.

Κατ' αρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι ακριβές πως η χώρα μας έχει υπογράψει τρία μνημόνια. Το σωστό είναι ότι, καθώς βρεθήκαμε σε αδυναμία να δανειστούμε από τις αγορές με λογικούς όρους και ανθρώπινα επιτόκια, αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε διαδοχικά τρεις δανειακές συμβάσεις με την περίφημη τρόικα.

«Πυλώνες»


Αν κρίνουμε απ' τα όσα μεταφέρουν οι ανταποκριτές που βρίσκονται στις ΗΠΑ συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, οι περισσότεροι εκ των «επενδυτών» που συναντά η κυβερνητική αντιπροσωπεία αναφέρονται στην ανάγκη να στηριχτεί η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία για «γεωπολιτικούς λόγους». Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ακούγεται αυτό: Τις προάλλες ο Αμερικανός πρέσβης έλεγε κι αυτός ότι πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, ούτως ώστε «η Ελλάδα να μπορέσει να παίξει το ρόλο της στα Βαλκάνια», εκεί όπου, με το «ειδικό της βάρος» - όπως λένε τα αστικά επιτελεία - διεκδικεί αναβάθμιση ρόλων στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτό βέβαια επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά (όπως έχει επιβεβαιωθεί και πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν) ότι οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία δεν αναπτύσσονται σε «κενό αέρος», αλλά είναι «νύχι - κρέας» με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή. Οτι η ανάκαμψη του κεφαλαίου όχι μόνο δεν θωρακίζει τη χώρα από τους κινδύνους, αλλά ότι έχει ως προϋπόθεση το ακόμα μεγαλύτερο «χώσιμο» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Να λοιπόν ποιοι θα είναι οι «πυλώνες» της ανάκαμψης για λογαριασμό του κεφαλαίου: Από τη μια, μέτρα χωρίς τέλος για την εργατική τάξη και το λαό, ώστε να διαμορφώνεται «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον». Από την άλλη, «άνοιγμα» και εμπλοκή σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους. Αυτούς τους «πυλώνες» πρέπει να κλονίσουν με την πάλη και τη συμμαχία τους εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα.

«Ξεπλένοντας» τους φονιάδες των λαών...



Πραγματικό «περιβόλι» είναι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν τις τελευταίες μέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και από τις σελίδες της κυβερνητικής «Αυγής», με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Οι ακροβασίες τους είναι εντυπωσιακές, στην προσπάθεια να βαφτίσουν «λουκούλλειο γεύμα» το σανό που σερβίρουν, αλλά και για να δώσουν τα διαπιστευτήρια στους «συμμάχους» τους, να στείλουν το μήνυμα ότι οι μπίζνες είναι μπίζνες και ότι τις στηρίζουν αναφανδόν.