Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Γιατί δε θέλετε τις ανεμογεννήτριες;



“Θα βάλουμε ανεμογεννήτριες στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, γιατί οι Κυκλάδες έχουν υψηλή περιβαλλοντική και τουριστική αξία”.

…μας λένε: “Αφού είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, μας απελευθερώνει από το πετρέλαιο και τις καύσεις και κάνει καλό στο περιβάλλον… “. Κανένας δεν διαφωνεί με την αξιοποίηση της “Αιολικής ενέργειας” και όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αντίθετα μάλιστα. Η διαφωνία και οι κινητοποιήσεις, των νησιωτών, από το 2010, είναι με το συγκεκριμένο έργο της πολυεθνικής “IBERDROLA – ΡΟΚΑΣ”, την «Αιγαία Ζεύξη», που πάει σήμερα να ξαναζεσταθεί μετά από ύπνωση αρκετών ετών.

Πώς είναι μια τέτοια ανεμογεννήτρια; 



Ο πύργος της είναι 107 μέτρα ψηλός. Πιο ψηλός από τον πύργο των Αθηνών. Το πτερύγιό της είναι 40 μέτρα. Λίγο πιο ψηλό από το Λευκό Πύργο. Δηλαδή συνολικό ύψος 150 μέτρα. Διπλάσιο από τις παλιές που είναι 60 – 80 μέτρα. Η διάμετρος του δρομέα είναι όσο ένα Boeing 747. Ζυγίζει 231 τόνους. Χρειάζεται βάση 16Χ16Χ3 μέτρα, δηλαδή 770 κυβικά μπετόν αρμέ η κάθε μία και πλατφόρμα έως και 2 στρεμμάτων. Η κάθε μία παράγει 2 MW.

Ανακοίνωση για την επίθεση των ΜΑΤ κατά σωματείων και φορέων στην Καλλιθέα



Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίθεση των ΜΑΤ κατά σωματείων και φορέων στην Καλλιθέα αναφέρονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην Καλλιθέα, κατά τη διάρκεια προσπάθειας σωματείων και φορέων της περιοχής, να εμποδίσουν τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που επιχείρησαν να πάρουν μέρος στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, εμφανιζόμενοι να χαιρετούν ναζιστικά και να φωνάζουν εμετικά φασιστικά και αντικομμουνιστικά συνθήματα.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, όχι μόνο άφησαν ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους - κρανοφόρους της Χρυσής Αυγής, αλλά στράφηκαν εναντίον του κόσμου που διαμαρτυρόταν για την παρουσία τους και χτύπησαν με μένος την αντιφασιστική συγκέντρωση, με γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματίες, 4 εκ των οποίων έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο.

«Ελληνική Νομαρχία»


 ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ» - ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ

                                 του Νίκου Μπελογιάννη


Μεγάλο σταθμό στο ξετύλιγμα της νεοελληνικής σκέψης και λογοτεχνίας αλλά και της εθνικοαπελευθερωτικής επαναστατικής οργάνωσης αποτελεί η «Ελληνική Νομαρχία». Γράφτηκε γύρω στα 1806 και τυπώθηκε τον ίδιο χρόνο πιθανόν στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Ο συγγραφέας του, για λόγους συνωμοτικούς, θέλησε να μείνει άγνωστος και γι’ αυτό παρουσιάζεται σαν «Ανώνυμος Ελλην». (Επίσης και ο τίτλος του δόθηκε για λόγους συνωμοτικούς). Και ίσαμε σήμερα δεν αποκαλύφθηκε ποιος πραγματικά είναι. 

Αλλοι λένε τον Κωλέτη, άλλοι κάποιον έμπορο του εξωτερικού, το Γιαννιώτη Σπύρο Σπάχο, ο Βέης λέει το Χριστόφορο Περραιβό, άλλοι τον Κορίνθιο γιατροφιλόσοφο Γεώργιο Καλαρά και τέλος, ο Βαλέτας που το 1949 βγάζει το συμπέρασμα ότι συγγραφέας είναι ο Ηπειρώτης γιατροφιλόσοφος Ιωάννης Πασχάλης. Δονάς. Είναι όμως και πολύ πιθανό το βιβλίο - αφιερωμένο στο Ρήγα - να γράφτηκε κολλεχτιβιστικά, από ολόκληρη συντροφιά επαναστάτες και φίλους του Θεσσαλού εθνομάρτυρα που είχαν καταφύγει στο Λιβόρνο της Ιταλίας - σοβαρό επαναστατικό κέντρο της εποχής εκείνης. Αλλως τε δεν έχει τόση σημασία ποιος είναι ο συγγραφέας. Ισως καλύτερα που είναι ανώνυμος. Γιατί έτσι συμβολίζει πιο καλά τον «ανώνυμο Ελληνα», τον κάθε Ελληνα που πονούσε για την κατάντια του τόπου του, ονειρευόταν και πάλευε για την απελευθέρωσή του[1]. Η ψυχή του άγνωστου συγγραφέα είναι γεμάτη Ελληνισμό, ανθρωπιά και αγωνιστικό πνεύμα. Βλέπει, τοποθετεί και λύνει το πρόβλημα της επανάστασης και της απελευθέρωσης με τον πιο ρεαλιστικό και θετικό τρόπο.

Το «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» - Μερικοί προβληματισμοί




Το «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» - Μερικοί προβληματισμοί

Δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την ύπαρξη του κρυφού σχολειού, ενώ αντιθέτως είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, λειτουργούσαν στις μεγάλες πόλεις, νόμιμα και επίσημα, πολλά ελληνικά σχολεία.

Τι μας έχουν «διδάξει» όμως για το θέμα αυτό τα σχολικά βιβλία;
1. Τα μαθήματα γινόντουσαν από παπάδες
2. Τα μαθήματα γινόντουσαν τα βράδια
3. Τα μαθήματα γινόντουσαν με το φως των καντηλιών
4. Τα παιδιά μαθαίνανε ανάγνωση από το ευαγγέλιο

Αυτά μας τα μάθαιναν, έχοντας σαν στόχο να μας πουν ότι απαγορευόταν η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και ότι αυτό το έργο το είχαν αναλάβει οι παπάδες και το έκαναν κρυφά και μυστικά διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

"Ρεαλισμός" και 1821 ... "Νομιμότητα" και 1821 ... "Βία" και 1821 ... "Όλοι μαζί" και 1821 ...




Manos Doukas
1 ώρα

ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ...
Μερικές Σκέψεις ...


"Ρεαλισμός" και 1821 ... "Νομιμότητα" και 1821 ... "Βία" και 1821 ... "Όλοι μαζί" και 1821 ... κάθε φορά που κοντεύει μια τέτοιου μεγέθους εθνική επέτειος, αναγκαστικά ο καθένας κάνει τις σκέψεις του. Έτσι κι εγώ τις δικές μου. 

1. Ο «ρεαλισμός» ποτέ δε «γράφει» ιστορία. Ποτέ δεν αλλάζει την κατάσταση. Ο Ρήγας Φεραίος που ονειρεύτηκε την επανάσταση κι ο Παπαφλέσσας που την «εκβίασε», δεν είχαν «ίχνος» ρεαλισμού. Είχαν όμως δίκιο κι απόλυτη εμπιστοσύνη στο λαό. Kι η ιστορία δε «θυμάται» ποτέ τους «ρεαλιστές». Το ίδιοι κι οι λαοί. Αλλά «θυμάται» και τιμά τους «τρελούς». Τους επαναστάτες. 

2. Η ιστορία δε γράφεται με «διαπραγματεύσεις» και «διαλόγους». Η ιστορία όλων των λαών του κόσμου και πάνω απ΄ όλα των Ελλήνων, αυτό δείχνει. Ο Κολοκοτρώνης δεν πήγε σε «διάλογο» στα Δερβενάκια. Κι ο Διάκος δεν πήγε για «διαπραγματεύσεις» στην Αλαμάνα. Η κατάληψη της Τρίπολης από τον Κολοκοτρώνη δεν ήταν «διαλλακτικότητα» και «εποικοδομητικός διάλογος». 

Κόλαφος του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει και τα ρέστα για την τέως διευθύντρια των My Market



Το ΠΑΜΕ ξεσκεπάζει το ρόλο του συριζαίου αρχισυνδικαλιστή Παναγιώτη Κυριακούλια, που απέδωσε σε “προβοκάτσια του ΠΑΜΕ” την είδηση για το στενό δεσμό της περιφερειακής διευθύντριας των My Market με τη συνδικαλιστική παράταξη του Σύριζα στα σούπερ μάρκετ. 

Τη δική του απάντηση δίνει το ΠΑΜΕ στον επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης του Σύριζα Π. Κυριακούλα, που έκανε λόγο για προβοκάτσια του ΠΑΜΕ, σχετικά το θέμα των σχέσεων της απολυθείσας διευθύντριας των My Market με το συνδικαλιστικό μηχανισμό του Σύριζα. Με στοιχεία που παραθέτει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δεν επιβεβαιώνεται απλά ο οργανικός δεσμός της τέως διευθύντριας με το συνδικαλιστικό τσιφλίκι που επί χρόνια στήνει η κυβερνητική παράταξη στο χώρο των super market, αλλά και ο ρόλος προσωπικά του “τιμητή” Κυριακούλα σε άθλιες μεθοδεύσεις της ΟΙΥΕ στο παρελθόν. Κυριολετικά πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος…