Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Υπάρχει μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης που ο νέος έχει πολλούς λόγους να επιλέξει: Η συμμετοχή στην αγωνιστική δράση, η συζήτηση στην πραγματική ζωή

 

 

Του Νίκου Ρεμπάπη, στελέχους του ΚΚΕ και του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Όταν ένας νέος βλέπει ότι από την πλειοψηφία των ΜΜΕ λείπουν οι αγωνίες του, αλλά και οι διεκδικήσεις του, είναι φυσιολογικό να προσφεύγει σε όποιο μέσο έχει διαθέσιμο για να μοιραστεί και να βρει απαντήσεις σε όσα τον καίνε.

Το «μικρόβιο» της αναζήτησης της αλήθειας μπορεί να κάνει μόνο καλό, επειδή σε οδηγεί να ψάχνεις έξω από τα ασφυκτικά «όρια» που διαμορφώνουν τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που ελέγχουν την ενημέρωση, τα οποία «όρια» όμως δεν αφορούν μόνο τα λεγόμενα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Πριν λίγους μήνες οι μαθητές πραγματοποίησαν μεγάλες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ασφαλή και ανοιχτά σχολεία. Δέχτηκαν σφοδρή επίθεση τόσο από την πλειοψηφία των «παραδοσιακών» ΜΜΕ, όσο και από μια στρατιά τρολ στα social media. Απάντησαν στην επίθεση όχι μόνο επειδή είχαν πείσμα, αλλά και διότι είχαν επιχειρήματα, οργάνωση (γενικές συνελεύσεις, συντονισμένες κινητοποιήσεις, οργανωμένη παρουσία στα social media για να επικοινωνούν τα αιτήματά τους και τη δράση τους), στήριξη φορέων εκπαιδευτικών, γονέων και εργαζομένων και ασφαλώς γιατί είχαν δίκιο.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία που απεργούν στις 6 και 7/4

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEEΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

E-mailosika@otenet.gr

                                                                                                                                   Αθήνα 2/4/2021



Δελτίο τύπου 

Έκφραση συμπαράστασης της ΣΕΑ στον αγώνα των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία για τη 48ωρη απεργία στις 6 και 7/4/21.    

Θεωρούμε αυτόν τον αγώνα δικό μας, συμμετέχουμε και  συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στις αντεργατικές, αντιλαϊκές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές της Κυβέρνησης που έχουν βάλει πλώρη για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, παραδίδοντάς την, ως επενδυτικό προϊόν στα νύχια των αρπακτικών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στα κοράκια του κέρδους.

Οι χώροι - ανάσα για τον λαό δεν είναι για τα σαγόνια των επενδυτών

 

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΣΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει για τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων ενάντια στην «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

 

Από πρόσφατη κινητοποίηση στον χώρο της μαρίνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση στον χώρο της μαρίνας
Τον περασμένο Γενάρη, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης της μαρίνας της Αρετσούς Καλαμαριάς σε ιδιώτες επενδυτές για 35 χρόνια. Τον δρόμο άνοιξε η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (Μάης 2020), η οποία έδινε το «πράσινο φως» στην ιδιωτικοποίηση, θέτοντας κάποιες δήθεν «κόκκινες γραμμές» για «ήπια» δόμηση, δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου κ.ά.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η επιτρεπόμενη δόμηση στη μαρίνα θα ανέρχεται σε 14.900 τ.μ. και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κτίριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, σούπερ μάρκετ, αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχείο κ.λπ., ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα ανάπτυξης κατοικιών προς μίσθωση.

Απέναντι στις αντιδράσεις σωματείων και φορέων, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάει από το ΤΑΙΠΕΔ να αναστείλει τον διαγωνισμό και να αλλάξει τις προδιαγραφές του, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του δήμου για «ήπια» δόμηση. Ουσιαστικά συνεχίζει να στηρίζει την παράδοση της μαρίνας σε επιχειρηματικούς ομίλους, ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων.

Για τις εξελίξεις αυτές ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ελενα Ελευθεριάδου, πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς, και τον Ζώη Μπρέστα, αντιπρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

«Πεδίο δόξης λαμπρό» για την αντιλαϊκή συναίνεση...

 

«ΚΡΙΤΙΚΗ» ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»
 

Eurokinissi

Ως «ευκαιρία συναίνεσης» παρουσίασε ο πρωθυπουργός τα όσα περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», το σχέδιο του κεφαλαίου - «κόλαφο» για το λαό. Τα λόγια του έσπευσαν να επιβεβαιώσουν, διά της «κριτικής» τους, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ και οι λοιποί.

Σταχυολογώντας την κριτική αυτή, ξεχωρίζει κανείς:

-- Οτι η κυβέρνηση ακολούθησε «προσχηματικές διαβουλεύσεις» και «η ουσία του Σχεδίου Ανάκαμψης παραμένει άγνωστη στους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς», ότι η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει «πολλά σε λίγους».

Τι κρύβουν, όπως και η κυβέρνηση;

Οτι τα χρήματα αυτά, που θα πληρώσουν ξανά οι λαοί μέσα από πολλούς δρόμους, έρχονται «συστημένα» στους επιχειρηματικούς ομίλους και για συγκεκριμένα «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία κερδοφορίας.

Οτι στις «προδιαγραφές» του το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ έχει ως βασική προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με «αντάλλαγμα» τις αναδιαρθρώσεις στα Εργασιακά, στο αστικό κράτος, στη Δικαιοσύνη κ.ο.κ. Δηλαδή, «Γιάννης θα κερνάει», αντιλαϊκές ανατροπές και μέτρα για το κεφάλαιο, και «Γιάννης θα πίνει», «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.