Δύο παραδείγματα - χαστούκι στον μύθο ότι η «σύγκλιση» με τις «προηγμένες οικονομίες της ΕΕ» θα εξασφαλίσει καλύτερους όρους δουλειάς
(c) Copyright 2024, dpa (www.d |
Με αυτές τις προειδοποιήσεις, ο Βιομηχανικός Σύνδεσμος (IV) της Αυστρίας έθεσε πρόσφατα στο τραπέζι την αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 41 ώρες, επιδιώκοντας να γυρίσει το «ρολόι της ιστορίας» περίπου μισό αιώνα πίσω, πριν από το 1975, όταν καθιερώθηκε το 40ωρο στην Αυστρία.
«Πρέπει να αυξηθεί ο συνολικός όγκος εργασίας, επομένως πρέπει να βάλουμε στην ημερήσια διάταξη μια παράταση του ωραρίου - για παράδειγμα κατά μισή ώρα την ημέρα, 41 ώρες εργασίας τη βδομάδα», είπε ο γραμματέας του IV. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Αυστρία ζητούν να αυξηθεί ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας και βέβαια χωρίς αύξηση μισθών.
Στο «στόχαστρο» μπαίνει και ο αριθμός των επίσημων αργιών. Ωστόσο, τέτοιες «λεπτομέρειες» θα ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να νομοθετήσει το 41ωρο.
Ηδη οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στην Αυστρία εργάζονται περισσότερο και συγκεκριμένα κατά μέσο όρο 40,8 ώρες τη βδομάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Εργατικού Επιμελητηρίου (ΑΚ) στα τέλη του 2023. Οι υπερωρίες το 2023 ανήλθαν σε σχεδόν 181 εκατ. ώρες (αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία). Από αυτές, 47 εκατ. ώρες δεν πληρώθηκαν, τονίζει η αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνδικάτων Αυστρίας, οι επιχειρήσεις «εξοικονόμησαν» επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ.
Με την καθιέρωση των 41 ωρών για όλους, η εκμετάλλευση μεγαλώνει, η κλεμμένη υπεραξία από την απλήρωτη δουλειά του εργαζόμενου που βάζουν στην «τσέπη» οι όμιλοι, εκτινάσσεται. Είναι το τίμημα για να είναι η ΕΕ «παγκόσμιος παίκτης», να ανταγωνίζεται «στα ίσα» τις ΗΠΑ και την Κίνα...