Τη μεγάλη εικόνα του «ενεργειακού χάρτη» που χαράσσει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στην Ανατ. Μεσόγειο, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους λαούς της περιοχής, περιέγραψαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ που συμμετείχαν στο καθιερωμένο πλέον πάνελ του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.
Αν και ο κυνισμός περίσσεψε στις τοποθετήσεις όλων, αυτή που ξεχώρισε ήταν η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, η οποία έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα να «πείσει» την κυπριακή κυβέρνηση να άρει τις όποιες αντιρρήσεις της στη συνέχιση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Ελλάδα και σε δεύτερη φάση με το Ισραήλ. «Αυτό που πραγματικά πρέπει να δούμε στην Κύπρο και στο οποίο θα θέλαμε να βοηθήσουμε ως εταίρος, είναι το είδος της ηγεσίας που θα βοηθήσει στην υλοποίηση ορισμένων έργων, όπως η μεγάλη θαλάσσια διασύνδεση», είπε η πρέσβειρα και αμέσως πέρασε «στο ψητό»...
* * *
«Βλέπουμε ότι η υψηλή παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο έχει ενδυναμώσει τη Ρωσία, οπότε υπάρχει επείγουσα ανάγκη, απόλυτη ανάγκη για τα δυτικά έθνη που κατέχουν αυτούς τους πόρους να τους βγάλουν στην αγορά το συντομότερο δυνατό, οπότε η πρόοδος στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο μαζί είναι καθυστερημένη (...) Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Κύπρου, αυτά τα έργα δεν είναι απλά τοπικά έργα ή εθνικά έργα. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για κράτη - μέλη της ΕΕ ή για συμμάχους στο ΝΑΤΟ, η διατλαντική οικογένεια πρέπει να σκέφτεται πολύ ευρύτερα για το πώς είναι να αντιμετωπίζουμε το Κρεμλίνο με αυτούς τους τρόπους».