Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Γιάννης Ρίτσος 1 Μαΐου 1909,




Εμείς οι τρελοί


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην Έκτακτη Έκδοση του Ριζοσπάστη την Πρωτομαγιά του 1923 στη στήλη " Κόκκινες Πινελιές" και ο αρθρογράφος υπογράφει με το ψευδώνυμο Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ. Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην οποία αναφέρεται το άρθρο αυτή την εποχή έγινε στο Μοσχάτο.



Θυμόσαστε το " Κόκκινο Λουλούδι", το θαυμάσιο εκείνο διήγημα του Ρώσου Γκάρσιν; Αξίζει να το διαβάσετε όλοι αφού είναι μεταφρασμένο ευτυχώς και στην Ελληνική.
Το διήγημα πλέκεται μέσα σ' ένα φρενοκομείο. Ένας θαυμάσιος τύπος τρελού που είναι κλεισμένος μέσα στο θλιβερό εκείνο χτίριο, είναι ερωτευμένος, μεθυσμένος μ' ένα κόκκινο λουλούδι. Από τα κάγκελα τα σιδερένια του κελιού του το βλέπει ν' ανθίζη και η ζωή του όλη, η ύπαρξη του όλη η άρρωστη συγκεντρώνεται παθητικά σε κείνο το λουλούδι. Θέλει να το δρέψη.
Γιατί στο λουλούδι εκείνο η άρρωστη φαντασία του αποδίδει μια δύναμη υπερφυσική.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020


Θεσσαλονίκη: Συμβολική συγκέντρωση με μέτρα προστασίας (ΦΩΤΟ)




  Πηγή: Motionteam

Δυνατό και καθαρό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική που θέλει να φορτώσει στις πλάτες τους τα σπασμένα και της νέας κρίσης που έρχεται έστειλαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και φοιτητές που συμμετείχαν στις συμβολικές εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ και των Σωματείων τιμώντας αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην κεντρική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου αλλά και στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην πλατεία Ευόσμου για τις Δυτικές συνοικίες και στην πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς για τις ανατολικές συνοικίες παντού εκφράστηκε το σύνθημα «Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός, να μην πληρώσει ξανά ο λαός».

Οι ματωμένοι Μάηδες


«Από το Σικάγο στην Καισαριανή - Ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική». Μέρα της εργατικής τάξης, σύμβολο του αγώνα της για κοινωνική απελευθέρωση, η Πρωτομαγιά είναι βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Από τις ιστορικές Πρωτομαγιές ξεχωρίζουμε την «αφετηρία» της 1ης Μάη το 1886 στο Σικάγο, το «ματωμένο Μάη» του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τη θυσία 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944.
***
Μάης 1886: Το 1884, η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας αποφάσισε στο συνέδριό της ότι η 1η Μάη του 1886 θα ήταν μέρα εκτεταμένου απεργιακού αγώνα, με σκοπό την καθιέρωση του οχτάωρου. Την απόφαση αυτή πήρε στα χέρια της η εργατική τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών, την έκανε πράξη, ακόμα και τραγούδι: «Σκοπεύουμε ν' αλλάξουμε τα πράγματα. Οχι πια να μοχθούμε απ' τα χαράματα, ίσα - ίσα μόνο για να ζούμε, να μην έχουμε ποτέ μια ώρα για να σκεφτούμε», τραγουδούσαν οι εργάτες και διεκδικούσαν: «Οχτώ ώρες για εργασία, οχτώ ώρες για ανάπαυση κι οχτώ ώρες για ό,τι θέλουμε».

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020


Nα μην πληρώσει ξανά ο λαός, το μήνυμα από το Σύνταγμα (VIDEO - ΦΩΤΟ)

  

Συμβολική εκδήλωση με όλα τα μέτρα προστασίας

 
 
  Πηγή: Associated Press

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της κρίσης έστειλαν εργαζόμενοι και Σωματεία από όλους τους κλάδους με τη συμμετοχή τους στη συμβολική εκδήλωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, τιμώντας αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά. 

Με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας και έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως γάντια, μάσκες κ.ά., διαμήνυσαν ότι παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συμβολική εκδήλωση τόνισαν ότι η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια: Ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. Ξεκαθάρισαν ότι προετοιμάζονται από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των αναγκών τους.

Στη συμβολική εκδήλωση στο Σύνταγμα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

1η ΤΟΥ ΜΑΗ : ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ !!! [ video ]


 

 «Εμείς παραβήκαμε τους νόμους σας,για να δείξουμε στο λαό σε τι αποβλέπουν όλοι σας οι θεσμοί: στο να εγκαθιδρύσουν, στη χώρα αυτή, μία ολιγαρχία, όμοια της οποίας σε κτηνωδία, δεν υπάρχει πουθενά στη Γη!

 


 

 Αν πιστεύετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων, το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα που σέρνονται στη φτώχεια και στη μιζέρια, περιμένουν τη λύτρωσή τους -αν αυτή είναι η γνώμη σας- τότε κρεμάστε μας!

“Ευεργεσίες” και Public “φιλανθρωπίες”…


    Διαβάζουμε πως ο όμιλος Olympia, προχώρησε σε δωρεά ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 2 εκατ. ευρώ με στόχο την αντιμετώπιση του COVID-19. Η δωρεά θα υλοποιηθεί μέσα από τις εταιρείες-μέλη του ομίλου, ήτοι: Public-MediaMarkt και SUNLIGHT. Πόσο σπουδαίο, λοιπόν, για την πατρίδα που έχει τους… ευεργέτες της. Και πόσο ακόμα σπουδαιότερο για τους ίδιους τους… ευεργέτες να έχουν τους κλακαδόρους τους. Από αυτούς τους τελευταίους – τους κλακαδόρους – ανάμεσα σε εκείνα που δεν θα ακούσετε, είναι και αυτά:  

    1) Με την ενοποίηση της Public με τη MediaMarkt, οι δύο εταιρείες μαζί αναμενόταν να ξεπεράσουν σε τζίρο τα 450 εκατ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της Sunlight ανήλθε στα 180 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος και των δύο εταιρειών μαζί, δηλαδή, αγγίζει σε έναν μόνο χρόνο τα 630 εκατ. ευρώ.

 
Ερώτηση: Τι ποσοστό των 630 εκατ. ευρώ αποτελούν τα 2 εκατ. ευρώ της… ευεργεσίας; Το 0,32%.