Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σχόλιο για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων


Σχόλιο για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων 

Γράφει ο Περικλής Παυλίδης Απο Ατέχνως
Οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους «εταίρους» της ΕΕ και κυρίως οι σημαντικές υποχωρήσεις που έχει ήδη κάνει (συζητώντας πλέον τη διαχείριση του χρέους, το οποίο πριν τις εκλογές θεωρούσε μη βιώσιμο, αποδεχόμενη συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές, δεσμευόμενη για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν οι «θεσμοί» – όπως πλέον αποκαλείται η τρόικα, αποδεχόμενη την αξιολόγηση από αυτούς και παραιτούμενη από την υλοποίηση φιλολαϊκών πολιτικών με δημοσιονομικές συνέπειες) κατέστησαν πασιφανές ότι, όταν οι ελπίδες για σημαντική βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού εναποτίθενται στα αποτελέσματα διαπραγματεύσεων με κυβερνήσεις – εκπροσώπους των στρατηγικών συμφερόντων του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και με δεδομένη την αφοσίωση στις «προοπτικές» της ΕΕ/ΟΝΕ, τότε ελπίδες δεν υπάρχουν.
Κι επειδή έχει γίνει πολύς λόγος από την κυβέρνηση για το τέλος της λιτότητας, μέσα ωστόσο στις θεωρούμενες ως αυτονόητες συνθήκες του ΕΥΡΩ, ας έχουμε υπόψη ότι θεμελιώδες χαρακτηριστικό του ΕΥΡΩ, ως νομίσματος που εκδίδεται από μια υπερεθνική τράπεζα και όχι από κράτη, είναι η κατάργηση της αυτόνομης δημοσιονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, η οριστική εγκατάλειψη του κεϋνσιανισμού και του «κοινωνικού» αστικού κράτους.
Το ΕΥΡΩ – η ΟΝΕ θεμελιώνονται στην εκτενή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στην οικονομία και στην ώθηση των κρατών στις αγορές για δανεισμό χρημάτων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό όμως σημαίνει διαρκή υποταγή στις απαιτήσεις των αγορών, διαρκή αξιολόγηση-επιτήρηση από αυτές, έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, διαρκή λιτότητα.

Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι τελικά δεν έκανε την επανάσταση, με την οποία αρκετοί συνδέουμε την κοινωνική χειραφέτηση. Το πρόβλημα είναι ότι ονειρεύτηκε και με πολιτικάντικο τρόπο υποσχέθηκε την επιστροφή σε ένα άλλο μοντέλο του καπιταλισμού, σε μια εποχή και ιδιαίτερα σε οικονομικές συνθήκες (ΟΝΕ) όπου αυτό είναι αδύνατο. Το πρόβλημα είναι ότι καλλιέργησε και καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες για ένα άλλο, «ανθρώπινο» καπιταλισμό, ιδιαίτερα μάλιστα σε εποχές όπου ο καπιταλισμός μας δείχνει το πλέον αποκρουστικό πρόσωπό του.
(Ο Περικλής Παυλίδης είναι Επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης. Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στην προσωπική του σελίδα στο facebook)

Σαββατιάτικα (44)

Σαββατιάτικα (44 Cogito ergo sum)

*** Είπαμε, ρε Αλέξη, να αντιγράψεις σε όλα τον Ανδρέα αλλά όχι και στην επιλογή δεξιού προέδρου, αδερφούλη μου! *** Εκείνος πήγαινε φουλ για Καραμανλή το 1985 (άλλο αν άλλαξε γνώμη στο παρα-τσακ και κατέληξε σε Σάρτζετάκη), εσύ διάλεξες Παυλόπουλο το 2015. *** Και ο Πάκης αριστερός, λοιπόν; *** Από Ελλαδιστάν, γίναμε Πακηστάν, που λένε και στο τουίττερ. *** Άντε, να πούμε και το προεδρικό μέγαρο "Πάκησχαμ", να ολοκληρώσουμε την επιτυχία. *** Εγώ θυμάμαι ότι τότε που ήμουν φοιτητής (για πριν από 35 χρόνια μιλάμε), στον τοίχο τής Νομικής υπήρχε σύνθημα με μαρκαδόρο: "Παυλόπουλε, αν η μάνα σου ήξερε το χάπι, θά 'χαμε γλυτώσει από σένα". ***
Καλέ, ποιό μανούλι είν' τούτο;
Ορέ, να μη βάζει με τίποτε πάνω από 7, λέμε! *** Πάντως, μάλλον πιο αριστερός πρέπει νά 'ναι ο Πάκης από τον Καμμένο. *** Αριστερώτερος από τον Παπούλια, όμως, αποκλείεται. *** Ο Κάρολος είχε κάνει και αντάρτης, όπως έχει πει ο ίδιος. *** Αν κατάλαβα καλά, καταδικάσαμε μια γελοιογραφία και βάλαμε μια άλλη γελοιογραφία για πρόεδρο δημοκρατίας. *** Αυτό που τα σκίτσα τού Σαρλί Εμπντό με τον Μωάμεθ είναι παραδεκτά αλλά το σκίτσο της Αυγής με τον Σώυμπλε είναι απαράδεκτο, δεν το καταλαβαίνω. *** Όπως δεν καταλαβαίνω γιατί οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης είναι "έλληνες μουσουλμάνοι" κι όχι τούρκοι αλλά οι ορθόδοξοι της Βορείου Ηπείρου είναι έλληνες κι όχι "αλβανοί ορθόδοξοι". *** Περίεργους κανόνες έχει αυτή η πουτάνα η δημοκρατία... *** Καμμένος: "Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε από την διαπραγμάτευση, θα το κάνουμε Κούγκι." *** Πάνο, εμείς στο χωριό μου το λέμε "πουτάνα όλα". ***