Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Περιμένει το εμβόλιο ως «από μηχανής θεό»


Ούτε και τώρα παίρνει τα αναγκαία μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

 

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Ως «το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών» παρουσίασε τον εμβολιασμό κατά της Covid ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Για μια ακόμη φορά προσπάθησε να καλύψει πίσω από τον αναγκαίο εμβολιασμό τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το σημερινό χάλι στην Υγεία και κυρίως για το γεγονός ότι δεν σκοπεύει ακόμα και τώρα να πάρει κάποιο μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος, παρότι η πανδημία είναι εδώ, ενώ και η πορεία του εμβολιασμού απαιτεί αναβαθμισμένη παρακολούθηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού» με αυτές τις «δύο παράλληλες προσπάθειες σε πλήρη αλληλεξάρτηση» και επανέλαβε ότι στις 26 Δεκέμβρη θα παραληφθούν οι πρώτες δόσεις, για να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο Β. Κικίλιας εισηγήθηκε τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Στρατού.

Ο λογαριασμός στο λαό, τα οφέλη στις μεγαλοεπιχειρήσεις

 

Τις μέρες αυτές, σε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά όλης της χώρας φτάνουν μπιλιετάκια για χρέη προς τους δήμους, συνολικού ύψους 3,1 δισ. ευρώ, από δημοτικά τέλη και φόρους, ενοίκια, λογαριασμούς ύδρευσης, κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία κ.λπ. Για να διασφαλίσει την είσπραξή τους, η κυβέρνηση νομοθέτησε την αποπληρωμή τους σε 100 δόσεις, αντί για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των οφειλετών από τα χρέη.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η φοροαφαίμαξη από τους δήμους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χαράτσια που συσσωρεύονται στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, επειδή δεν μπορεί να πληρώσει. Τον ίδιο στόχο υπηρετούν άλλωστε και οι ρυθμίσεις για χρέη στις τράπεζες. Για όποιον πάλι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στο ρυθμισμένο χρέος, ο πέλεκυς της κατάσχεσης εισοδήματος και περιουσίας επικάθεται εκβιαστικά πάνω από το κεφάλι του...

* * *

Μια αποκαλυπτική εικόνα για το τι πληρώνει ο λαός και πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά δίνει ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων, του μεγαλύτερου στη χώρα, που συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες και καταψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στα μεγέθη του καταγράφεται η ληστρική φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των εσόδων του προϋπολογισμού, η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και η δαπάνη «ελάχιστων για τους πολλούς και πολλών για τους λίγους», όπως κατήγγειλαν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι.

Κέρδη και σκοτάδι

 

Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στο Αιγάλεω από σωματεία και φορείς της περιοχής 
Από την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στο Αιγάλεω από σωματεία και φορείς της περιοχής

Με τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ να προαναγγέλλουν 7.000 διακοπές ρεύματος μόνο στην Αττική για χρέη μέχρι την εκπνοή του 2020, εκ των οποίων οι 1.700 στις λαϊκές περιοχές των δυτικών συνοικιών, είναι παραπάνω από φανερό ότι πρέπει να οργανωθεί αποφασιστικά η πάλη για να μη μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό στο σκοτάδι.

Γιατί είναι πρόκληση για τη φτωχολογιά που πληρώνει τις βαριές συνέπειες της κρίσης και μένει χωρίς εισόδημα ή ζει με τα πενιχρά επιδόματα στήριξης, να της κόβουν κι από πάνω το ρεύμα. Κι αυτό όταν στα αναπτυξιακά σχέδια του κεφαλαίου, στις εκθέσεις «Πισσαρίδη» της ΝΔ και «αντι-Πισσαρίδη» του ΣΥΡΙΖΑ, φιγουράρουν οι ιεραρχήσεις για μπίζνες στην αγορά Ενέργειας και οι προσδοκίες για τεράστια κερδοφορία από την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι όσο περισσότερο προχωρά η «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο περισσότερο ο κλάδος αυτός προσφέρεται για επενδύσεις κεφαλαίων που λιμνάζουν και αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε επιχειρηματικούς κολοσσούς για την ενεργειακή πίτα, τόσο θα περιορίζεται η πρόσβαση του λαού σε φθηνή και επαρκή Ενέργεια.

Ουρές στις τράπεζες: Η «Μεγάλη Εβδομάδα» των Χριστουγέννων

 

Φωτο αρχείου 
Φωτο αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Η ηλικιωμένη συνταξιούχος πελάτισσα έχει μόλις ολοκληρώσει τη συναλλαγή της στο γκισέ της τράπεζας και ταπεινά απολογείται στον ταμία: - Δε μπορώ να υπογράψω παιδί μου, έχουν παγώσει τα χέρια μου τόση ώρα ορθοστασία έξω στο κρύο...

Τις επόμενες μέρες χιλιάδες συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες θα κληθούν να ανέβουν έναν παγωμένο Γολγοθά έξω από τα καταστήματα των τραπεζών.

Οι τελευταίες μέρες του τρέχοντος έτους, όπως όλα δείχνουν, θα εξελιχθούν σε ένα πρωτοφανές αλλά κι επικίνδυνο μαρτύριο για χιλιάδες ηλικιωμένους, φτωχούς αγρότες και μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν «ψηφιακές» δεξιότητες και δεν έχουν διαθέσιμους στο άμεσο περιβάλλον της εμπιστοσύνης τους να παίξουν αυτό το ρόλο. Χαμηλοσυνταξιούχοι ως επί το πλείστων, με απόλυτη ανάγκη άμεσης ανάληψης των ελάχιστων χρημάτων που θα τους καταβληθούν, θα στοιβαχθούν για ώρες σε αυτές τις θερμοκρασίες έξω από τις τράπεζες «για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία»!!