Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ Με σημαία την «κοινωνική συνοχή»


Eurokinissi

Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στα «ευήκοα ώτα» εκπροσώπων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που συμμετείχαν στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα ρέστα του, μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι το κόμμα του αποτελεί αξιόπιστη λύση για τα συμφέροντά τους, όταν τεθεί ζήτημα κυβερνητικής εναλλαγής.

Παίρνοντας αφορμή από τον τίτλο του φετινού συνεδρίου, «Επαναπροσδιορίζοντας την ανάπτυξη για ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον», ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη «να δούμε ξανά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης», που «δεν μπορεί να είναι μόνο αριθμοί».

Στη βάση αυτή, παρουσιάστηκε ως η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τον συνδυασμό των στόχων της καπιταλιστικής ανάπτυξης με την «κοινωνική συνοχή», τη στράτευση δηλαδή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στους αναπτυξιακούς - αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η εξασφάλιση της εργατικής - λαϊκής συναίνεσης και ανοχής, η αντιμετώπιση των «ακραίων ανισοτήτων» που οδηγούν σε «κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και στις δημοκρατικές αξίες», είναι «αναπτυξιακό εργαλείο».

Επιβεβαίωσε ότι δεν έχει διαφορές «στόχων» για τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης με την κυβέρνηση αλλά διαφορά ...κουλτούρας στο ζήτημα της λαϊκής συναίνεσης.

Αλέκα Παπαρήγα: Το ΠΑΣΟΚ ως τις μέρες μας και η στάση του ΚΚΕ

 


Το ΠΑΣΟΚ από το ’81 έως το ’85 συστηματικά άμβλυνε τα παραπάνω αιτήματα και τους λεονταρισμούς απέναντι σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΟΚ, με σημαία τον «ρεαλισμό» της υποταγής. Το όποιο κενό άφηνε η εγκατάλειψη των συνθημάτων αυτών το γέμισε επιμελώς με το κάλεσμα για μαζική υποστήριξη απέναντι στον κίνδυνο της επιστροφής της «επάρατης δεξιάς», που αν επέστρεφε θα άνοιγε Μακρονήσια.

Ορισμένα συμπεράσματα από την πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 1974 ως σήμερα

Στην Ελλάδα ο πολιτικός σπόρος της γέννησης σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ (ιδρύθηκε επίσημα στις 3 Σεπτέμβρη 1974), ρίχτηκε κατά την περίοδο της διαμάχης στις γραμμές των ηγετικών στελεχών της Ενωσης Κέντρου, κυρίως μέσα από τις διαφωνίες ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου (ΕΚ) και τον Α. Παπανδρέου (Α. Π.). Ο Α. Π. στη μακρόχρονη παραμονή του στις ΗΠΑ μελετούσε το Δημοκρατικό Κόμμα και τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Κατανοούσε ότι η ΕΚ δεν μπορούσε να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο στη διαχείριση των αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ενσωμάτωσης του εργατικού κινήματος, ενώ προετοιμαζόταν η πορεία ένταξης στην ΕΟΚ. Διέβλεπε ως βασικό εμπόδιο τη διατήρηση του μετεμφυλιακού πολιτικού συστήματος που διαμορφώθηκε μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Δεν ήταν μόνο ο Α. Π. που είχε κάνει την επιλογή του αστικού εκσυγχρονισμού, αυτός είχε ωριμάσει και σε έναν κύκλο στελεχών της ΕΡΕ με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 11-12 Δεκέμβρη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 11-12 Δεκέμβρη:

  • Όχι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό! Οργάνωση - αγώνας για να μην πληρώσουν οι πολλοί τα κέρδη των λίγων. Συγκέντρωση των συνδικάτων την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα, ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό και για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία! Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ψηφιακοί επιστάτες «λύνουν και δένουν» στους χώρους δουλειάς

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Μια αποκαλυπτική έρευνα για τους νέους μηχανισμούς που επιστρατεύουν οι μεγάλες επιχειρήσεις για να αυξάνουν την παραγωγικότητα και τον έλεγχο πάνω στους εργαζόμενους

 

Ενα ευρύ φάσμα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ψηφιακή παρακολούθηση των εργαζομένων και την καταγραφή - ανάλυση των δεδομένων τους από την εργοδοσία καταγράφει σε έρευνά του το Κέντρο Εργασίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Περιγράφοντας έναν εφιάλτη που βρίσκεται ήδη εδώ, η έρευνα διαπιστώνει ότι αν και βρισκόμαστε στις απαρχές της ανάπτυξης και της υιοθέτησης τέτοιων τεχνολογιών, πρόκειται για μια αναδυόμενη τάση που μπορεί να προκαλέσει βαθιές συνέπειες στους μισθούς, στις συνθήκες εργασίας, στην ισότητα των φύλων και στη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.

Μια τέτοια έρευνα βέβαια, πέρα από διαπιστώσεις, δεν θα μπορούσε παρά να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται «κανόνες» και «ρυθμιστικό πλαίσιο» για τη νομιμοποίηση της χρήσης τεχνολογιών παρακολούθησης στην εργασία, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην αύξηση της παραγωγικότητας και στον μεγαλύτερο έλεγχο των εργαζομένων, ειδικά σήμερα που η τηλεργασία κερδίζει έδαφος, ως μια μορφή «ευελιξίας» με πολλαπλή θετική επίδραση στην κερδοφορία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιο λογισμικό αυξάνονται θεαματικά τα τελευταία χρόνια και «είναι σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες να πωλούν μη δοκιμασμένα ή ακόμα και ελαττωματικά συστήματα που βασίζονται σε αμφίβολη επιστήμη, επιδεινώνοντας τις πιθανές επιβλαβείς συνέπειες κατά των εργαζομένων».

Δ. Κουτσούμπας: Στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 

 
 

Με τις εισαγωγικές ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν ξεκίνησαν οι εργασίες της Εκτακτης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα διεξαχθούν έως την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, με θέμα «Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα».

Λόγω της πανδημίας η συνάντηση πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, με την αμοιβαία ευθύνη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, των δύο κομμάτων που το 2019 είχαν φιλοξενήσει στη Σμύρνη της Τουρκίας την 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή 73 κόμματα από 57 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Η εισαγωγική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα