Τα Εργασιακά παίρνουν σειρά στη λαιμητόμο κυβέρνησης - κεφαλαίου
Συνεδρίασε χτες για δεύτερη φορά η «Επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που θα εισηγηθεί τις ανατροπές. Η κατάργηση των αναπηρικών συντάξεων συζητιέται ανοιχτά με το κουαρτέτο
Eurokinissi
|
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
|
«Βαρέλι δίχως πάτο» είναι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης για το κεφάλαιο, καθώς μετά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, σειρά παίρνουν τώρα τα Εργασιακά.
Χτες, συνεδρίασε για δεύτερη φορά στο Αμστερνταμ η λεγόμενη «Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων» που θα εισηγηθεί τις σχετικές αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις. Από τη συνεδρίαση δεν υπήρξε καμιά επίσημη ενημέρωση.
Την ίδια ώρα, νέα κομμάτια συμπληρώνουν το παζλ της πρόσφατης αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον κυριακάτικο Τύπο (εφημερίδα «Real News»), ανοίγει πλέον θέμα επιβολής ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων, ώστε το κράτος να πάψει να καταβάλλει σύνταξη αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος του ασφαλισμένου ή σύνταξη θανάτου στα μέλη της οικογένειάς του!
Ειδικότερα, όπως γράφεται στον Τύπο, το κουαρτέτο βάζει θέμα απόσυρσης του άρθρο 31 του νέου νόμου, που ορίζει τα σχετικά με τις συντάξεις αναπηρίας. Σε 20σέλιδο υπόμνημα προς την κυβέρνηση, επισημαίνει ότι η Κοινωνική Ασφάλιση που παρέχει το κράτος δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος κι ότι θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι να καλύπτονται ήδη υποχρεωτικά από ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Σημειώνεται ότι με το άρθρο 31 του 4387/2016, η κυβέρνηση είχε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αφού χειροτέρευσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω εργατικού ατυχήματος και παρέπεμπε τη διαμόρφωση των οριστικών και πιο αναλυτικών όρων σε υπουργική απόφαση.
Τώρα συζητιέται πλέον ανοιχτά ακόμα και η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, που θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα καλύπτει την περίπτωση μόνιμης απώλειας εισοδήματος για τον ασφαλισμένο εξαιτίας ατυχήματος και ως εκ τούτου περιορίζεται μια βασική πτυχή του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ο οποίος ενταφιάζεται βήμα - βήμα, ενώ αντίστροφα ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς ομίλους.