Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η αξία του βουνού μας δεν μετριέται με δολάρια ανά ουγκιά

Απο: antigoldgreece


Δελτίο Τύπου
Εχθές η Eldorado Gold Corp. ανακοίνωσε την καθυστέρηση έναρξης παραγωγής στις Σκουριές και μείωση των δαπανών της κατά 35%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εταιρεία προβαίνει σε αυτές τις αλλαγές εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της τιμής του χρυσού (-22% τον τελευταίο χρόνο) και οι αναθεωρήσεις σκοπεύουν στο να διατηρηθεί το προφίλ της εταιρείας ως “χαμηλού κόστους”, κερδοφόρας και αναπτυσσόμενης. Με το νέο διαχειριστικό σχέδιο η εταιρεία εκτιμά ότι εξασφαλίζεται η λειτουργία της με τιμή χρυσού 1.250 δολ/ουγγιά (περίπου 1.286 δολ/ουγγιά τώρα).
Η πτώση της τιμής του χρυσού οδήγησε τον τελευταίο καιρό πολλές εξορυκτικές εταιρείες σε αναθεώρηση σχεδίων τους. Σε δημοσίευμα του Reuters, οικονομικός αναλυτής δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο για τις εξορυκτικές εταιρείες να περικόψουν δαπάνες ώστε να ανταποκριθούν στη μειωμένη τιμή του χρυσού, και ο συντάκτης προέβλεψε ότι πολλές από αυτές θα σταματήσουν εντελώς τις δραστηριότητές τους.
Δημοσίευμα στη Σοφοκλέουςin, θεωρεί τουλάχιστον περίεργη την απόφαση της Eldorado Gold με δικαιολογία την πτώση τιμής του χρυσού. Αναφέρει ότι η βασική πηγή εσόδων της εταιρείας στη Χαλκιδική, είναι η εκμετάλλευση (εμπλουτισμός και μεταπώληση) των δυο λιμνών τέλματος που έχουν ήδη εξορυγμένα αποθέματα. Το δημοσίευμα εκτιμά ότι η κίνηση αυτή στέλνει σαφές μήνυμα, αφήνει έκθετο τον πρωθυπουργό που ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τους κατοίκους της περιοχής και “αδειάζει” τους υποστηρικτές της επένδυσης.
Είναι σαφές ότι για εταιρείες όπως η Eldorado Gold, τα κέρδη είναι ο μόνος σκοπός. Τα επενδυτικά τους σχέδια ως μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας – που προωθούνται με κάθε κόστος και από κυβερνήσεις – οι εργασιακές συνθήκες, η κοινωνία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αποκατάσταση των ζημιών δεν είναι παρά μάσκες που προσπαθούν να καλύψουν το μόνο πραγματικό τους στόχο: το μέγιστο δυνατό κέρδος.
Για τους κατοίκους της Χαλκιδικής αυτή η αναθεώρηση και καθυστέρηση του “επενδυτικού” εξορυκτικού σχεδίου, δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση εφησυχασμό. Πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη με πολυσήμαντες αναγνώσεις, που δεν οφείλεται μόνο στην τιμή του χρυσού. Η εταιρεία έχει ήδη σταματήσει, λόγω παρανομιών και μετά από καταγγελίες κατοίκων, πολλές από τις εργασίες της σε Σκουριές και Λάκκο Καρατζά. Ταυτόχρονα, η σθεναρή, διαρκής και δυναμική αντίσταση των κατοίκων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εταιρεία, που σε καμιά περίπτωση δεν έχει εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στην περιοχή.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην καταστροφή του τόπου μας, τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Παραμένουμε σε διαρκή επαγρύπνηση και απαιτούμε
  • άμεση αποφυλάκιση των άδικα προφυλακισμένων συναγωνιστών μας,
  • ανάκληση της αδειοδότησης του εξορυκτικού σχεδίου
  • αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική
Επειδή η αξία του βουνού μας δεν μετριέται με δολάρια ανά ουγκιά …
Επειδή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν εξαρτάται από την τιμή του χρυσού …
Επειδή αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, ενώ εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές …
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού