Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Εναλλαγές

 

Εργοδοτικό έγκλημα σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα: Με τη ζωή του πλήρωσε ένας ακόμα εργάτης την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς
Εργοδοτικό έγκλημα σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα: Με τη ζωή του πλήρωσε ένας ακόμα εργάτης την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς
«Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είναι βαθιά εδραιωμένες αυτήν τη στιγμή. Βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις εκλογές». Τα παραπάνω έλεγε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Πίσω στο 2020, λίγο καιρό πριν ο Μπάιντεν αντικαταστήσει τον Τραμπ, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, καθησύχαζε για το ίδιο θέμα, από την άλλη μπάντα. «Ο,τι κι αν αποφασίσει ο αμερικανικός λαός θα είμαστε σε πολύ καλό σημείο όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επειδή υπάρχει ισχυρή συναίνεση και από τις δύο πλευρές (σ.σ. των αμερικανικών κομμάτων) ως προς την ενίσχυση αυτού που κάνουμε εδώ», είχε πει. Και μάλιστα ο ίδιος έχει εκφράσει πλείστες φορές τα τελευταία χρόνια την ικανοποίησή του για τη συνεργασία τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτής της ΝΔ επίσης με όλες τις αμερικανικές κυβερνήσεις, Ρεπουμπλικάνων ή Δημοκρατικών. Κυβερνητικές εναλλαγές εδώ, κυβερνητικές εναλλαγές εκεί, υποψήφιοι πάνε κι έρχονται, Πρόεδροι και υπουργοί αλλάζουν, αλλά για τις αστικές τάξεις «ένα το κρατούμενο»: Θωράκιση του ΝΑΤΟ στην περιοχή με την Ελλάδα σε ρόλο - κλειδί, με βαθιά εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια και με τον λαό να γίνεται στόχος.

Στράγγισμα

Την αιματηρή φορομπηξία σε βάρος του λαού έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι Λογαριασμοί της Γενικής Κυβέρνησης τους οποίους έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το α' τρίμηνο του 2024 οι φόροι που πλήρωσε ο λαός ανήλθαν σε 3,825 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά μισό δισ. σε σχέση με πέρυσι. Μέσα σε τρεις μήνες, λοιπόν, τα λαϊκά νοικοκυριά - γιατί αυτά κατά βάση πληρώνουν τον φόρο εισοδήματος και περιουσίας - επιβαρύνθηκαν επιπλέον με 502 εκατ. ευρώ! Παράλληλα αυξήθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές, κατά 701 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 7,462 δισ. ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τους παραπάνω φόρους και εισφορές το κράτος άντλησε το 50% των εσόδων του το α' τρίμηνο του έτους! Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν από 11,421 δισ. ευρώ πέρυσι σε 11,390 δισ. φέτος, δηλαδή κατά 31 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό. Μιλάμε δηλαδή για ακόμα πιο επιθετική κλιμάκωση στο στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος, με το κράτος να ρουφάει ό,τι απομένει από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Και, βέβαια, τα δίνει «πεσκέσι» στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού την ίδια στιγμή «τρέχουν» τα ποικίλα προγράμματα στήριξης και χρηματοδότησης επενδύσεων. Με κάτι τέτοια διασφαλίζεται η «ευημερία των αριθμών», ρουφώντας τελικά όχι απλά το εισόδημα αλλά την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, για να θωρακίζονται τα κέρδη του κεφαλαίου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ «Επιτυχημένη» βαφτίζει η ΕΕ την πολιτική διαιώνισης των ελλείψεων στην πυροπροστασία και τα μέσα πυρόσβεσης

 

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Αποστολή μέσων πυρόσβεσης «κατόπιν εορτής», δεκάδες νεκροί, τραυματίες, ξεσπιτωμένοι, χωρίς δουλειά εργαζόμενοι, κατεστραμμένοι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυταπασχολούμενοι και πάνω από μισό εκατομμύριο εκτάρια καμένα σε όλη την ΕΕ το 2023, το 40% σε περιοχές Natura2000 [1]: αυτή είναι η «επιτυχής ικανότητα του RescEu να παρέχει βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη», σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου, J. Lenarčič, στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την πυροπροστασία και τα μέσα πυρόσβεσης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού στις Πυροσβεστικές και Δασικές Υπηρεσίες,  την ένδεια μέσων πυρόσβεσης, υποδομών, αντιπυρικών ζωνών και την παντελή έλλειψη μέτρων για τη διαχείριση των δασών και την πρόληψη των πυρκαγιών.

Και αυτό γιατί η Κομισιόν επικαλούμενη την «υποστηρικτική αρμοδιότητά της», επιδιώκει να αποποιηθεί των δικών της τεράστιων ευθυνών και να αποκρύψει ότι από την ίδια την ΕΕ εκπορεύεται η πολιτική που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων κι η οποία διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση. Πρόκειται για την πολιτική της μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες εργολάβους και ΜΚΟ όπως και της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης» στους κατοίκους, της ελλιπέστατης χρηματοδότησης για την πολιτική προστασία κ.ά. Όλα αυτά δηλαδή που οδηγούν στις μεγάλες καταστροφές που βιώνουν οι λαοί της Ευρώπης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ» Το ΚΚΕ είναι περήφανο που έδωσε τις περισσότερες θυσίες στον αντιδικτατορικό αγώνα

 Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Νίκου Καραθανασόπουλου

 


«Το ΚΚΕ τιμά όλους και όλες που έδωσαν τη ζωή τους στα δύσκολα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας, όσους εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, διώχθηκαν», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Εξέφρασε την περηφάνια του ΚΚΕ που έδωσε τις περισσότερες θυσίες στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στις προσπάθειες «φιλελευθεροποίησης» της χούντας.

Τόνισε πως τα 50 χρόνια αποτελούν ικανό χρόνο για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον λαό και τον αγώνα του για την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών του, σύμφωνα και με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή τους καπιταλιστές και το σύστημά τους. Πρόσθεσε ότι αυτά τα συμπεράσματα αποκαλύπτουν την προσπάθεια που γίνεται για τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής συνείδησης, «με γενικόλογες έννοιες χωρίς ουσία», και η οποία επίσης συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα του καπιταλισμού και του κράτους του.

Ακήρυχτος πόλεμος


 

Ένας νεκρός εργάτης και άλλοι τρεις τραυματίες ήταν ο χθεσινός τραγικός απολογισμός από τα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα: Ένας ακόμα απολογισμός του ακήρυχτου πολέμου που συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς, με θύτες το κράτος και την εργοδοσία και θύματα τους ανθρώπους του μόχθου, που παίζουν τις ζωές τους «κορόνα - γράμματα» για το μεροκάματο.

Μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να θεωρείται ότι τα νέα αυτά εργοδοτικά εγκλήματα συμβαίνουν την ίδια στιγμή που κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση, με το υπουργείο Εργασίας από τη μία να ενεργοποιεί την 6ήμερη εργασία στη βιομηχανία και άλλους μεγάλους χώρους και από την άλλη μέσω της «ψηφιακής κάρτας» να ξεχειλώνει ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, με κάμποσες επιπλέον ώρες απλήρωτης δουλειάς.

Μιλάμε δηλαδή για συνθήκες εργασιακής εξόντωσης, σε συνέχεια όσων προβλέπονται από τους νόμους που φτιάχτηκαν για να εντείνουν την εκμετάλλευση, δηλαδή τα κέρδη για την εργοδοσία: Την απασχόληση σε πολλαπλούς εργοδότες, τις συμβάσεις ελαχίστων προβλέψεων, τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Με τους ίδιους νόμους κατοχυρώνεται ακόμα περισσότερο και η ασυλία στην εργοδοσία για το ξεσάλωμά της, όπως με τη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή», το ξεδόντιασμά της από προσωπικό και μέσα, μέχρι και εισαγγελικές συστάσεις να μη διερευνώνται καν «ατυχήματα ήσσονος σημασίας» σε χώρους δουλειάς, τα οποία συνήθως προειδοποιούν για τα τραγικά συμβάντα.