Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Δεν φταίει η «κακιά η ώρα»

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Ούτε μήνας δεν πέρασε από το τραγικό δυστύχημα στις προβλήτες της COSCO ή τα καθημερινά τροχαία με θύματα ντελιβεράδες, και ήρθε η χτεσινή τραγωδία στις γραμμές του Ηλεκτρικού στην Αθήνα. Ενα περιστατικό που αποτελεί την άλλη όψη των βαγονιών και των λεωφορείων - σαρδελοκούτια και εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας, των ΜΜΜ που παίρνουν φωτιά εν κινήσει, που μετατρέπουν τα δρομολόγια σε «οδύσσειες» για προσωπικό και επιβάτες.

Οι εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, ενώ σήμερα υπάρχουν νέες σύγχρονες δυνατότητες πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων και μέσα που μπορούν να προβλέψουν με κάθε λεπτομέρεια τι μπορεί να πάει στραβά.

Τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα», όμως, δείχνουν ότι το κυνήγι του κέρδους είναι ασύμβατο με τη δουλειά σε συνθήκες ασφάλειας και ουσιαστικής προστασίας του εργαζόμενου. Τι φταίει λοιπόν για τα κατά συρροή εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων;

Ποιοι φοβούνται τα συνθήματα της πύλης του Πολυτεχνείου;


Τετ, Νοε 17, 2021
 
Thumb_Politiki_Gerasmena_Synthimata

 

«Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα», αναφέρει μεταξύ άλλων στη σημερινή ανάρτησή του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Δεδομένου ότι σε άλλο σημείο της ανάρτησης αναφέρει ότι «σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα», συμπεραίνουμε ότι δεν εννοεί αυτά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ως «γερασμένα» (αυτά απλώς προσπαθεί να τα φέρει «στα μέτρα του»), αλλά προφανώς κάποια άλλα, που βρίσκονταν στην προμετωπίδα του ξεσηκωμού τον Νοέμβρη του ‘73 και τα οποία δεν θέλει καν να κατονομάσει.

Ανακοίνωση του Γραφείου του Κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο

 

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973


Τις μέρες αυτές ο Ελληνικός λαός έγραψε μια από τις ηρωικότερες σελίδες στην ιστορία του για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Η παγκόσμια προοδευτική κοινή γνώμη παρακολούθησε με κρατημένη την ανάσα τον εξαήμερο μεγαλειώδη αγώνα της Ελληνικής Φοιτητικής και εργαζόμενης νεολαίας, της εργατικής τάξης και του λαού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας...

Στις έξη αυτές μέρες τα νειάτα της Ελλάδας, η εργατική τάξη και ο λαός της Αθήνας αψηφώντας τους πραιτωριανούς της δικτατορίας (αστυνομία - λοκατζήδες - πεζοναύτες - ΕΣΑ - θωρακισμένα) σήκωσε πολύ ψηλά τη σημαία της πάλης για το γκρέμισμα της λαομίσητης χούντας. Η αδούλωτη Αθήνα ξανάζησε τις μεγάλες μέρες της Εθνικής μας Αντίστασης κατά της ναζιστικής - φασιστικής κατοχής. Οι γεμάτες ηρωισμό και αυτοθυσία σκηνές της εποχής εκείνης επαναλήφτηκαν στο κέντρο, στους δρόμους, στο Πολυτεχνείο, στα γιαπιά και στις συνοικίες της πρωτεύουσας. Με προτεταμένα τα στήθη του ο λαός της Αθήνας υπεράσπισε το αναφαίρετο δικαίωμα του να ζήσει λεύτερος, απαλλαγμένος από την ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, κυρίαρχος και νοικοκύρης στον τόπο του. Υπεράσπισε μπροστά στην έκπληκτη ανθρωπότητα την τιμή της Ελλάδας. Ο Μεγαλειώδης αυτός αγώνας ενάντια στη δικτατορία και τους πάτρονές της, ξέσκισε το προσωπείο της δήθεν πολιτικοποίησης και πορείας προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία και επιβεβαίωσε τη θέση του κόμματός μας ότι μόνο η ενιαία, συνεπής, μαζική και οργανωμένη πάλη του λαού μπορεί να γκρεμίσει το λαομίσητο καθεστώς της χούντας. Ανεμοσκόρπισε το πείραμα της δοτής Μαρκεζινικής πρωθυπουργίας και τίναξε στον αέρα τα όνειρα των συμβιβαστών κάθε απόχρωσης. Στιγμάτισε στα μάτια όλου του κόσμου την Μαρκεζινική κυβέρνηση, σαν κυβέρνηση δολοφόνων του λαού και της νεολαίας.

Ένα υλικό ιδιαίτερης αξίας έρχεται στο φως 70 χρόνια μετά... (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

103 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
 
 

Το άγνωστο αυτό ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε σήμερα, αφιερωμένο στην επέτειο των 103 χρόνων ΚΚΕ, φιλοτεχνήθηκε πριν από 70 χρόνια ακριβώς από την Κομματική Οργάνωση Ουγγαρίας του ΚΚΕ. Πρόκειται για ένα πολύπτυχο έντυπο αφιερωμένο στα 33 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ (17 Νοέμβρη 1918).

Το πολύπτυχο έντυπο δημιουργήθηκε το 1951, σε μια περίοδο κρίσιμη για την πορεία του Κόμματος, με νωπή την υποχώρηση του ΔΣΕ από την Ελλάδα και το πέρασμα των χιλιάδων μαχητών και μαχητριών του στις χώρες των Λαϊκών Δημοκρατιών. Από το περιεχόμενο του φυλλαδίου διακρίνεται η μαχητικότητα και η αυταπάρνηση του Κόμματος να παλέψει σε αυτές τις συνθήκες για τη δημιουργία Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες, βαθιάς παρανομίας.