Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Τι ξέχασε... και τι είπε

 


Πώς γίνεται να μιλάς σε συνταξιούχους για τα πεπραγμένα της τελευταίας δεκαετίας στο Ασφαλιστικό και να ξεχνάς τον νόμο Κατρούγκαλου; Αμα είσαι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθείς απελπισμένα να χαράξεις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, για να «παίξεις» προεκλογικά με την αγανάκτηση και τα ζόρια των συνταξιούχων, μπορείς και με το παραπάνω. Ακόμα κι αν πρόκειται για έναν από τους αγριότερους νόμους, που δέσμευσε τους νέους συνταξιούχους σε άθλιες ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Γι' αυτό άλλωστε τον εφάρμοσε η ΝΔ και τον αξιοποίησε για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση.

Είχε όμως και άλλα «ωραία» η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στους συνταξιούχους στο Αιγάλεω: Μιλώντας για το 50% των περικοπών που έκανε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις συντάξεις και τα 12 συνεχόμενα χαράτσια που επέβαλε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψέλλισε: «Δεν λέω ότι το επιθυμούσαν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και οι δεσμεύσεις που είχαν πάρει από το 2014 (...)». Λίγο πιο κάτω στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μέτρα - κοροϊδία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ για την «ενίσχυση» τάχα των συντάξεων (κι ενώ οι τεράστιες απώλειες θεωρούνταν ήδη «περασμένα - ξεχασμένα»), λέγοντας απολογητικά ότι «αυτή ήταν η δημοσιονομική δυνατότητα». Δηλαδή, η μεν ΝΔ πετσόκοβε με κριτήριο τις «δεσμεύσεις» της για τη «δημοσιονομική σταθερότητα», ο δε ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε κάλπικες 13ες συντάξεις με το ίδιο κριτήριο, τη «δημοσιονομική δυνατότητα», που καθορίζεται βέβαια από τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού, γι' αυτό παραμένει αναλλοίωτο με όλες τις κυβερνήσεις, προηγούμενες και επόμενες. Μόνο το ΚΚΕ βρέθηκε διαχρονικά και κάτω από όλες τις συνθήκες στην πρώτη γραμμή για πλήρη αποκατάσταση και αύξηση των συντάξεων, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για να επιστραφούν τα κλεμμένα. Οι συνταξιούχοι λοιπόν δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ για να βρουν ποιοι τους χαντάκωσαν και στις εκλογές να τους αποδώσουν τα δέοντα, δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ Από κοινού Διοίκηση στελεχών ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Χρυσαυγιτών!

 

ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ: «Καμιά ανοχή στους φασίστες και σε αυτούς που τους ξεπλένουν»

 

 

Να μην δείξουν οι εργαζόμενοι και ο λαός καμιά ανοχή στους φασίστες και σε όσους τους «ξεπλένουν», τονίζει η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πύργου, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και το γεγονός ότι βρέθηκαν μαζί σε κοινό ψηφοδέλτιο στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μαζί με Χρυσαυγίτες.

«Η κατρακύλα και ο εξευτελισμός της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πύργου δεν έχει σταματημό», αναφέρει η ΤΕ, που αναλυτικά τονίζει:

«Αποτελεί πρόκληση για το λαό της Ηλείας την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και όταν ο δικηγόρος του Λαγού, Κ. Πλεύρης χαιρετά ναζιστικά όποτε βρει την ευκαιρία μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, να συνδιαλέγονται και να μοιράζουν καρέκλες οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τους Χρυασαυγίτες.

Οι εργαζόμενοι της Άρτας απάντησαν: 100% η Ταξική Ενότητα στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου!

 


Οι εργαζόμενοι «κλείδωσαν» τον ταξικό προσανατολισμό του ΕΚ Άρτας με ηχηρή και ομόθυμη κλειδαριά, δίνοντας για πρώτη φορά στα χρονικά το 100% των ψήφων, στο ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας»

Αποφασιστική απάντηση και στο ύψος της τρίχρονης δράσης του Εργατικού Κέντρου Άρτας, έδωσαν οι εργαζόμενοι στην επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Απαντώντας ηχηρά στα αντικλεπτικά που έβαλαν στις παιδικές τροφές, στη σαπίλα της καπιταλιστικής οικονομίας,  οι εργαζόμενοι «κλείδωσαν» τον ταξικό προσανατολισμό του Ε.Κ.Α. με ηχηρή και ομόθυμη κλειδαριά, δίνοντας για πρώτη φορά στα χρονικά το 100% των ψήφων, στο ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας». Αυτή είναι η δυνατή απάντηση των εργαζόμενων της Άρτας στην προσπάθεια να επιβάλλουν «σιγή νεκροταφείου», να χειραγωγήσουν τα συνδικάτα και την ταξική πάλη.

Νέες καραβιές με «επικίνδυνα υλικά» διακινούν οι Αμερικανοί από τη Σούδα

 

ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Ετοιμάζονται να μεταφέρουν άλλους 3.500 τόνους πυρομαχικά με προορισμό τις μονάδες τους στην Κεντρική Ευρώπη

 

Πάνε κι έρχονται τα καράβια των Αμερικανών στη Σούδα, φορτωμένα με άκρως επικίνδυνα υλικά, επιβεβαιώνοντας συνεχώς τους κινδύνους για τον λαό μας από την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (ειδικότερα, της Military Sealift Command - Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών), ναυλομεσίτες ψάχνουν πλοίο μήκους έως 251 μέτρων, ικανό να μεταφέρει τουλάχιστον 228 κοντέινερ τύπου TEU («twenty-foot equivalent unit») με «πυρομαχικά σε εμπορευματοκιβώτια» («containerized ammunition»), «εκπληρώνοντας ταυτόχρονα τις κανονιστικές απαιτήσεις συμβατότητας και διαχωρισμού HAZMAT».

Οπου HAZMAT το αρκτικόλεξο του «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνο υλικό» που, κατά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως διεθνής όρος «αφορά πάσης φύσεως επικίνδυνα υλικά (χημικά, ραδιολογικά, βιολογικά) που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον (...)».

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους δίνουν ...λακωνικά την πληροφορία ότι το προς μεταφορά υλικό είναι Κατηγορίας Κινδύνου 1, υποδιαίρεση 1.1D («Hazard Class 1 material, Division 1.1D»). Στον Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών των ΗΠΑ (Code of Federal Regulations) διαβάζουμε ότι η Hazard Class 1 αφορά «εκρηκτικά που έχουν κίνδυνο μαζικής έκρηξης. Μια μαζική έκρηξη είναι αυτή που επηρεάζει σχεδόν ολόκληρο το φορτίο ακαριαία». Στην κατηγορία εμπεριέχονται ουσίες και όπλα όπως νιτρογλυκερίνη, TNT, ANFO, τορπίλες κ.λπ.

Χρεοκοπημένοι μύθοι

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Απέναντι στους χρεοκοπημένους μύθους που επιστράτευσε ξανά χτες ο πρωθυπουργός, ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων μπορεί να μοιράζεται «δίκαια» στους πολλούς, ο λαός έχει την πείρα να δει πως τα δικά του συμφέροντα και οι ανάγκες δεν συναντιούνται πουθενά με αυτές των επιχειρηματικών ομίλων.

Ποιος δεν θυμάται τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να λένε ότι η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και η «πράσινη ανάπτυξη» θα έφερναν τάχα μειώσεις στις τιμές και ενεργειακή επάρκεια; Τα νοικοκυριά όμως είδαν το κόστος της Ενέργειας να εκτοξεύεται πάνω από πέντε φορές και σε χιλιάδες σπίτια να κόβεται το ρεύμα, τόσο επί κρατικής και ενιαίας ΔΕΗ όσο και στην «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας.

Ποιος δεν τους ακούει να τσακώνονται για το πώς η ανάπτυξη θα φέρει μεγαλύτερο «δημοσιονομικό χώρο» και φτηνότερο δανεισμό, από τον οποίο θα ωφεληθούν τάχα οι εργαζόμενοι και ο λαός; Το ίδιο ισχύει και για τον στόχο της περιβόητης «επενδυτικής βαθμίδας» που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

«Κανένας από τους δύο»


 

του Νίκου Ρεμπάπη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφεται ένα ποσοστό έως το 30% και παραπάνω που, στην ερώτηση "ποιος από τους Μητσοτάκη ή Τσίπρα είναι καταλληλότερος", απαντάει “κανένας από τους δύο”. Ορισμένες "πένες" μάλιστα αγχώνονται για αυτό το δημοσκοπικό εύρημα, αφού συνδυάζουν αυτήν την απάντηση και με άλλα στοιχεία. Όπως το γεγονός ότι ένα 25% απαντάει πως σκέφτεται ότι θα μπορούσε να ψηφίσει το ΚΚΕ, ενώ στα στοιχεία του, γιατί να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, οι περισσότεροι απαντάνε πως επιλέγουν ένα από τα δύο "ως αναγκαίο κακό" και όχι επειδή έχουν κάποιες προσδοκίες.

Το "κανένας από τους δύο" έχει κάθε λόγο να το νοιώθει και να το εκφράζει σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών, της νεολαίας καθώς "και οι δύο", τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην σημερινή ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός. Το έκαναν και από τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά το έκαναν και από τις θέσεις της αντιπολίτευσης.